自由講場

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

買左大半年咋,試過差8個鐘都未滿

男爵府

2019新春慶豚圓

原裝iPhone 义電器是5W, Ipad 需要的電量大d,跟機應該是12W. 你是否用了5W的义Ipad? 我家有時用hifu USB頭义也好快,係有分別的。义電線也有影響。

男爵府

2019新春慶豚圓

我都有同樣問題, 即係用跟機12W 就會叉快好多?

男爵府

2019新春慶豚圓

parrot1208 發表於 19-2-19 10:35
我都有同樣問題, 即係用跟機12W 就會叉快好多?
當然快好多,朋友做電子,12W的义電頭成本貴d架,要另外研發粒半導體。有d大陸手機已經研發了更大火數的义電器。

大宅

係咪成日邊玩邊充電?

大宅

cuccw 發表於 19-2-19 10:33
原裝iPhone 义電器是5W, Ipad 需要的電量大d,跟機應該是12W. 你是否用了5W的义Ipad? 我家有時用hifu USB頭 ...

我用返佢跟機條線架,但嗰舊野就唔係囉

大宅

小源 發表於 19-2-19 10:44
係咪成日邊玩邊充電?

冇呀…

翡翠宮

2019新春慶豚圓

monchhichijoyce 發表於 19-2-19 10:58

重點就係嗰舊野

子爵府

monchhichijoyce 發表於 19-2-19 10:58

用返佢原裝叉電頭啦

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

monchhichijoyce 發表於 19-2-19 10:25
買左大半年咋,試過差8個鐘都未滿

充電線及火牛,都會有影響(95%), 如果充電線壞,都會令到充入去的電量會少~

充電火牛一般是2A, 如果用3A火牛充電會快很多~

最後是平板的電出問題,這情况很少~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

2019新春慶豚圓

李豆豆 發表於 19-2-19 11:00
重點就係嗰舊野
明白了

珍珠宮

回覆樓主:

多年前,有訪客借同事notebook(大家都不是萍果產品)的charger用,结果燒左部机。所以,先了解自己部机最高承受倒多少A才去换/借charger.

wcpcelia    發表於 19-2-19 15:00

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

Jasmine-4711 發表於 19-2-19 11:34
多年前,有訪客借同事notebook(大家都不是萍果產品)的charger用,结果燒左部机。所以,先了解自己部机最 ...

5V 用 12V 充當然會立刻燒啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

李豆豆 發表於 19-2-19 11:00
重點就係嗰舊野

唔該晒,下次換返佢舊野試下先

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊