自由講場

跳至

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

胃炎半年,之前戒口不好,還未痊癒,請問各位有過胃炎有甚麼要戒口?戒多久?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

刺激性食物,咖啡奶茶濃茶,辛辣熱氣,甜野。

複式洋房

回覆 CLING261021 的帖子

我吃完水果會唔舒服胃灼熱。水果要戒?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水果太甜的話都少食。我戒清一輪後好好多。

子爵府

Cindy614 發表於 19-2-19 10:34
胃炎半年,之前戒口不好,還未痊癒,請問各位有過胃炎有甚麼要戒口?戒多久? ...

凍,棘

男爵府

Cindy614 發表於 19-2-19 10:47

所有水果都會?唔好食橘子類生果,唔好食球狀蔬菜,茶啡唔好飲,唔好飲醋,我奶奶話極都唔聽,成日話有益,成7、8年都話個胃唔舒服

複式洋房

胃炎期間你食d咩

複式洋房

Up

珍珠宮

2019新春慶豚圓 熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

酸 辣 咖啡 茶 奶類製品 黃豆類製品
煙 酒 凍飲
薑蔥蒜只能少量
難消化及肥膩食物

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

奶類,高纖蔬果,辛辣刺激,茶,啡,基本上冇啖好食

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 陪月勳章

Cindy614 發表於 19-2-19 10:47

我都會,尤其係橙,所以一向少食水果。家人話我奇怪(emoji)

公爵府

melody228 發表於 19-2-19 14:33
酸 辣 咖啡 茶 奶類製品 黃豆類製品
煙 酒 凍飲
薑蔥蒜只能少量

大宅

可樂,朱古力,咖啡因嘅野,咖啡茶,奶,胃寒忌豆漿,酸,辣

複式洋房

回覆 史科菲 的帖子

連食蘋果都唔舒服,唔知可以點

子爵府

Cindy614 發表於 19-2-19 15:33
回覆 史科菲 的帖子

連食蘋果都唔舒服,唔知可以點
如果要戒口,有好多野都唔食得,但每個人病情回體質都唔同,最好自我測試。
我發覺唔食麵包,蛋糕,麥皮就好D,一食就胃酸湧上好勁,所以盡量小食,鍾意食甜,但一食朱古力又唔得,由其是瑞士X朱古力,一食就痛。

複式洋房

回覆 peggy65 的帖子

咁你好返未

子爵府

咖啡、茶、酸、辣、太濃味、刺激、難消化食物都唔可以

重有胃炎太嚴重時,我食襯「米」制成的食物都唔得,胃會好唔舒服,會嘔
粥、米粉、腸粉都唔得
8-)

複式洋房

回覆 二小姐 的帖子

真係每個人都唔同,你現在好返未?戒口左几耐

子爵府

回覆樓主:

食甜嘢,油膩嘢會增加胃酸分泌,要少食,如果唔嫌貴,可去屈記買活得易健胃益生菌,針對胃,好好

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

芋頭 番薯 栗子 南瓜 辣 凍

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊