自由講場

跳至

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

真係唔係好識,不喜勿插。
出街D地產見到有D300零萬既樓。當然係細同舊。我都唔介意的。
我本身冇咩錢,問過下C6,有幾十萬保險可以攞出黎既。我家人有,我可以問借多幾十萬。
如果夾到有100萬,可以買到嗎?都係構思下啫。年紀不大,c6四十,我三十幾。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

seaman1982 發表於 19-2-19 11:21
出街D地產見到有D300零萬既樓。當然係細同舊。我都唔介意的。
我本身冇咩錢,問 ...

四百萬樓下,如果兩公婆都有做野,應該冇咩問題

水晶宮

買到既,最主要你地收入過到壓測咪得囉
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

男爵府

有D忟水, 舊樓齡咁可能要擺多少少去裝修, 仲有各樣保險按揭雜費, 仲要睇你地壓力測試, 做9成定8成按, 還款能力

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

cinda72. 發表於 19-2-19 11:23
買到既,最主要你地收入過到壓測咪得囉

C6差唔多兩萬,穩定的。咁我萬幾。但我收入唔算穩定。因為我冇人幫手湊小朋友,例如佢放暑假,我就停兩個月咁。咁ok嗎?入息要睇幾多個月?

大宅

2019勳章

系香港地好難實現

公爵府

seaman1982 發表於 19-2-19 11:28
C6差唔多兩萬,穩定的。咁我萬幾。但我收入唔算穩定。因為我冇人幫手湊小朋友,例如佢放暑假,我就停兩個 ...
你有小朋友,一般每月開支後儲到幾多錢?100首期唔進取夠貼地係可以買到樓,但要同家人借,要還嗎? 如到時供款同家人還款可以平衡到,自住係值得買,小朋友亦安定點

水晶宮

seaman1982 發表於 19-2-19 11:28
C6差唔多兩萬,穩定的。咁我萬幾。但我收入唔算穩定。因為我冇人幫手湊小朋友,例如佢放暑假,我就停兩個 ...

睇半年
你google 按揭計算機,睇下4球8按供款你地夠唔夠啦
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

大宅

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你所見既平價租盤,樓盤好多都是假的,不存在
之前有報導講過,朋友最近四出租樓問親都話冇左,都係有充裕資金先考慮買樓吧

珍珠宮

MM2H 發表於 19-2-19 11:35
你有小朋友,一般每月開支後儲到幾多錢?100首期唔進取夠貼地係可以買到樓,但要同家人借,要還嗎? 如到時 ...

還到就還……其實都可以當唔駛還既。
我家人都算有D錢既,都樂意幫,幾十萬對佢地黎講唔係好多,都預我唔還,當然我心就希望有日有能力還到既。
只係我一直又唔係好想靠屋企,未有小朋友前又冇咩急切覺得要買樓咁,所以一直冇出聲借。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

300零,首期是否40%,其他雜費呢?
好緊喎

珍珠宮

過到壓測就得,你先用5.375厘息去計,供款額唔到一半,大部分都冇問題係按揭方面。

wcpcelia    發表於 19-2-19 14:32

大宅

2019新春慶豚圓

一百萬首期來自保險同親友借款,即係你哋平時無多餘錢儲。
供樓同還親友錢要額外一大筆開支,錢從何來?

男爵府

2019新春慶豚圓

買到1xx-2xx 呎的400萬新樓
新樓只需付1-2 成首期。記住一定要做壓力測試,確保每月供到,怕比了訂但上唔到會

伯爵府

2019新春慶豚圓

抽居屋會唔會ok?

子爵府

樓價300幾萬,首期30%都已經成百萬,仲有印花稅十幾萬,經紀佣+律司費+裝修+其本傢具等…,你自己計下

伯爵府

夠首期之後要衡量收入/支出
每月供款、借家人$分期還?(我見寫借)、管理費、差餉、水電媒等生活開支。扣除以上如果有盈餘就可。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

Kittymummy 發表於 19-2-19 11:53
過到壓測就得,你先用5.375厘息去計,供款額唔到一半,大部分都冇問題係按揭方面。
...

順帶一提,壓測仲會睇埋申請者嘅卡數 / P loan. 如果有欠 P loan, 個數會計埋入供款額。

珊瑚宮

其實睇你咁寫平時無咩積蓄,又要問人借錢,
就算買到都供得辛苦,諗清楚,計好條數先。

子爵府

2019新春慶豚圓

過到壓測就得

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊