婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

令人心煩既新年終於完,嫁左對d大時大節真心痛苦。婚前4大長老關係已經唔好,婚後又要扮下樣邀請親家食新年飯,有時會諗,既然6299又要邀請人,邀請得人唔該就收起副不可一世既臭臉,對住c6妹妹既親家d咀臉明顯大不同,自己睇到都憫呀真係! 但c6個妹夫零貢獻,又要喺個家庭要佔一席位,又成日發脾氣搞到6299冇咩野都同佢和和氣氣。

今個新年我就感冒一路都未斷尾,年30晚99問我細個係咪有啲咩病痛,點解病咁耐都唔好,嘩點樣呀,阿99你都病左半個月醫生叫你留院都唔留啦,咩事要咁樣問人先? 新年果排流感咁勁你估我想病架!? 好 我忍

年初一99打俾我媽拜年,就投訴我一路都未好,喂大佬呀,新年流流唔好咁樣啦,c6之前夠試過幾個月都咳唔好,我父母有冇同你地投訴呀!? 好啦,到初8,62慣性每年新年都邀請親家食新年飯,成餐飯睇住99個咀臉就想車巴佢,好唔識尊重人,邀請人食飯仲要睇你不可一世既咀臉食飯,好老實講,我家人都唔多願意上黎同枱食飯,叫做俾面c6賞面上黎食個飯,你客氣時人地都識做,所以我平日都唔中意上6299度食飯係有原因,寧食開眉粥都不願食愁眉飯。咁好啦,正當我父母食完準備著鞋走人時,99走埋我媽又投訴話我病咁耐都唔好,何解阿99你係要咬住呢個問題唔放呢? 係出於關心定係厭棄呢? 我媽都已經好煩躁新年流流係咁講然後輕輕答佢,流感高峰天氣又凍病左冇人想,佢就收口。咁其實99你係究竟想要一個咩既答案?

有時唔係話黑心,99個女成日都好想要bb,佢緊張佢個女周圍帶佢睇中醫,若果有一日人地親家問你個女係咪有咩問題呀,點解一路都未生到bb既,咁你又會點呀? 將心比己,做人唔好咁過份囉!

有一日,62啲老友上去6299家拜年,講真結左婚一家一戶,你有你既生活圈子,我亦有我既朋友,得閒既咪上黎幫手招呼,唔中意既都冇原因幫手同你招呼,本身有約更加唔會放人飛機去為你招呼客人! 99打黎都好聲好氣叫我去食飯招呼下人,我拒絕左語氣態度即變,bye bye都冇句直接收線(以往佢一唔中意都係咁樣收我線),好 我忍

年初3同c6一家去車公廟,我自己信仰係天主教,同c6兩人住既屋企唔俾擺放任何有十字架既物品,連我帶頸鍊既吊咀都唔俾我帶十字架,好 我忍
但我陪c6應酬下佢家人去廟,完左諗住坐車都番屋企,99問我一陣有冇野做,咁我都未答出黎,跟住佢就食住上,你冇野做都係跟我地去探阿邊個邊個(即係6299個朋友),你唔同我地去你仲可以去邊呀,嘩 我果下真係黎唔切反應,好 我忍

其實仲有好多好多,我好多時唔出聲唔係我怕事,而係唔想同呢d咁既人講咁多,好side氣,但99就好似當我阿lu咁見我唔聲唔聲以為好恰,我都係俾面c6唔想大家咁薑,最多會黑面對99,有時會諗,唉算啦佢都長輩唔想同佢計較,自己又成日唔開心,諗住對佢態度好少少,佢就踩住食住上,我問c6,係咪要我有一日學你妹夫咁發癲發脾氣先會驚我,係咪要我咁樣做先安樂?

我有諗過唔係話想對付個99,但我覺得呢啲人係唔識將心比心,對6299最大既一個懲罰唔係令佢覺得冇左個仔,而係佢地好想湊孫,特登作對唔俾佢地湊,好少俾佢地同孫見面先係最大既痛苦。雖然係咁諗,但唔難保有一日咁樣做既時候都係你地一路以黎所做既好事。其實6299肯放下少少身,擺少啲姿態,其實個新袍係會識做,咁既然你地都咁唔識事務,就唔好怪個新袍點對你地

公爵府

回覆樓主:

擺少的姿態咪無人知佢係99 Lo ? 下次你也故意問99 "你個女系咪有咩暗病呀? 周圍睇醫生都無蛋生ge ?"

別墅

回覆 美之選468 的帖子

咁樣又辣慶埋個姑仔架喇唉

侯爵府

你咁多不滿,你C6知不知道?你99又知不知道?

男爵府

咁其實忍得咁辛苦係為左咩?有時你越忍佢地就越當你係死,人善被人欺你咁好蝦唔蝦你蝦邊個?你唔出聲,你老公又唔幫你擋,有個咁好人選可以踩邊個唔會踩!

別墅

回覆 yamaneko 的帖子

C6係知,99就應該聞到味,都係想大家正正常常相處姐,我相信做99既都唔想搞到啲關係咁差,但佢都要識做先得

別墅

回覆 章魚妹妹 的帖子

我唔想自己好似個潑婦咁,跟住俾男家班人背後數我,或者有話柄俾佢地講,最主要係咁樣

大宅

AppleBaby18 發表於 19-2-19 19:02
回覆 章魚妹妹 的帖子

我唔想自己好似個潑婦咁,跟住俾男家班人背後數我,或者有話柄俾佢地講,最主要係咁 ...

我已經睇開左 背後講咩都吾想理 比我知道左就反你枱

公爵府

回覆 章魚妹妹 的帖子

我唔想自己好似個潑婦咁,跟住俾男家班人背後數我,或者有話柄俾佢地講,最主要係咁 ...

心抱點做都是錯,男家數心抱係必然。

複式洋房

你地自己住連你擺十字架都要管有無咁過份?信邪教咩!?我覺得真係唔好忍,你同佢地無血緣關係只係咁岩大家都愛同一個人就係你老公!你一開始太委屈自己俾佢地以為你好蝦,個仔都未出世就咁多gi gut,你一路唔表態到生埋仔仲會變本加厲

公爵府

我覺得樓主可以忍小一點. 忍得多, 對身體唔好.
你99可能係得寸進尺那種人.
有時要俾D顏色佢, 佢先識收. 下次你可以試下.

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

比人踩到上心口都忍,難怪男家唔尊重你,要改變就要反抗啊JM。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 章魚妹妹 的帖子

但係底線唔可以要自己父母睇你 99 面色,我唔會比呢 d 事發生,我覺得 你 忍 得 over 左
總有離別的時候

珍珠宮

回覆樓主:

忍到你生了b時應該忍唔到
因為到時佢會比而家煩10倍

別墅

回覆樓主:

老實講,你99係刻意為難你同試緊你底線,你入世未深(婚姻上),所以先去忍.
你爸媽比面去食飯唔係因為你C6,係為你,怕唔去令佢既女受氣同難做.
其實做人既野~岩就岩唔岩就唔岩,你忍一次,佢唔會感激你,只會覺得原來自己可以再踏前一步踩多你一腳.如果佢個人無問題你就唔會唔想對住佢啦.依0的野相向既0者.
最緊要令自己老公明白,你他朝一日對佢呀媽不敬係因為佢呀媽一直拎住把刀對住你.

別墅

回覆 章魚妹妹 的帖子

放心,係唔係都會講你,除左你c6家人,其他人都只會係講下,唔會對你上心.與其他朝一日你先醒覺做咁多受咁多都比人講7左,倒不如做返一個令自己舒服既自己.有必要用自己既生活同婚姻去換取一0的唔知情既人一兩句讚賞嗎?
反正如果你99真係咁衰,將來你忍唔到後決意唔見男家班人時,樣衰0個個唔你你,係你6299.你會唔會care唔洗再見既人講咩?

伯爵府

有咩好忍無人叫你忍

首頁

尾頁

跳至