懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人做過催乳按摩?
我而家個胸好腫好痛,係咪可以搵人推鬆佢?

水晶宮

小驚 發表於 19-2-19 16:19
有無人做過催乳按摩?
我而家個胸好腫好痛,係咪可以搵人推鬆佢?

你而家BB幾大?埋身還是泵?每日幾多次?BB埋身食完會唔會即時鬆返啲?

有冇餵之前輕輕按摩(勿大力,易受傷)同暖敷兩分鐘?餵之後或兩餐之間凍敷?

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-2-19 17:11
你而家BB幾大?埋身還是泵?每日幾多次?BB埋身食完會唔會即時鬆返啲?

有冇餵之前輕輕按摩(勿大力,易 ...

Bb 而家 36d... 都係泵多,呢兩日先開始埋身。
尋日埋身三次到... 因為而家腫嘅係右胸,係較少俾 bb 埋右胸。(因為左胸比右胸少一半奶量,所以想 bb 吸多啲左胸。)
其實尋晚有俾佢埋一次右胸,之後開始腫。
吸完後有鬆少少,不過無話左胸咁鬆。
但我胸無硬,只係好似瘀痛咁。
其實我而家有少少燒,應該睇咩醫生呢?
普通科好似無咩用咁......

珍珠宮

小驚 發表於 19-2-19 17:26
尋日埋身三次到... 因為而家腫嘅係右胸,係較少俾 bb 埋右 ...

睇你咁寫,都覺得好痛,沖涼嘅時候,可以用熱毛巾敷下

大宅

尋日埋身三次到... 因為而家腫嘅係右胸,係較少俾 bb 埋右 ...

你似塞奶喎,唔好亂咁大力按,應該要凍敷下

男爵府

ar_ching05 發表於 19-2-19 23:06
你似塞奶喎,唔好亂咁大力按,應該要凍敷下

我今日有凍敷,有用手擠...
唔識點樣先可以通返去...
埋身又因爲出奶太慢,衰妹扭晒計。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

不如返去健康院搵母乳姑娘睇睇先,佢地比較專業,可以俾到d 方法你教你點做。而且有需要佢地會安排你見醫生、食藥等等
果d 咩催乳按摩⋯⋯只不過係一種商品,無監管,如果按傷左乳腺仲慘
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

newspaperhang 發表於 19-2-20 07:20
不如返去健康院搵母乳姑娘睇睇先,佢地比較專業,可以俾到d 方法你教你點做。而且有需要佢地會安排你見醫 ...

謝謝你嘅建議... 我想問我可以即刻打俾健康院,即刻睇嗎?定係要等呀B覆診再同姑娘講?
呀B啱啱先覆完診,過多一個月先再去

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

小驚 發表於 19-2-20 07:24
謝謝你嘅建議... 我想問我可以即刻打俾健康院,即刻睇嗎?定係要等呀B覆診再同姑娘講?
呀B啱啱先覆完診, ...

要睇下健康院當日情況既,最好你一早打去健康院問左先,睇下當日可唔可以安排到時間俾你返去。唔洗等到bb 覆診先返去既!但你返去見母乳姑娘時,最好帶埋bb 一齊,佢地可以幫你睇下餵奶姿勢等等,有時姿勢唔岩都會形成塞奶。
另外,部分公立醫院、你係果度生bb,可以返去見返果度既母乳姑娘,但details 要再向醫院查詢返。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

小驚 發表於 19-2-20 07:24
呀B啱啱先覆完診, ...

你開門你就打電話去啦。另外你試下唔同姿勢餵bb,有機會啜返通

大宅

回覆樓主:

埋身餵時,你將Bb下巴對住塞果個位,好多時係近加拿大位下,就瞓床/用攬球式
一路啜一路打圈按硬塊位
唔係一次2次就通晒的
塞得勁起碼要1/2日猛埋身
加油

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 newspaperhang 的帖子

系吖,我同學果陣都系去健康院,按摩之後就通左,奶量多左。

首頁

尾頁

跳至