親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔計買手信,淨係倫敦市坐車,食飯。
一日80磅,係咪正常夠駛?

門票果d已買london pass..

tks

珍珠宮

回覆樓主:

歐洲唔興 cash, 簽卡多

80 磅夠駛啦,如果不是大豪客

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

youhello507 發表於 19-2-19 17:20
歐洲唔興 cash, 簽卡多

80 磅夠駛啦,如果不是大豪客

我會買oyster card
都係普通食飯,食街邊嘢咁咋

子爵府

good_pig 發表於 19-2-19 17:17

幾多個人1用?仲要睇你食什麼?倫敦食野唔平!

大宅

回覆 good_pig 的帖子

用oyster card, 每日交通費上限只收8鎊
酒店有無包早餐?

餐: 15-25鎊, 或者Tesco Express (sandwich + fruit + softdrink --> GBP4)

餐: 20-35

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-19 17:30
我會買oyster card
都係普通食飯,食街邊嘢咁咋

蠔卡都唔駛用 lu

https://tfl.gov.uk/fares/how-to-pay-and-where-to-buy-tickets-and-oyster/pay-as-you-go/contactless-and-mobile-pay-as-you-go#on-this-page-0

很多店都收卡, 除非d 幾磅果d ,可能要 cash

寶石宮

Q10 發表於 19-2-19 17:30
幾多個人1用?仲要睇你食什麼?倫敦食野唔平!

一人80磅,當我平時香港食開60-100蚊餐嘅質素,果面會係幾多錢? 15lb?
tks

寶石宮

merci2046 發表於 19-2-19 17:36

有早餐,食飽d..

咁80磅應該差不多,tks

寶石宮

youhello507 發表於 19-2-19 17:59
蠔卡都唔駛用 lu

https://tfl.gov.uk/fares/how-to-pay-and-where-to-buy-tickets-and-oyster/pay-as-you ...

大宅

差不多15鎊, M記要7鎊

大宅

還要付小費, 有些是12.5%

wcpcelia    發表於 19-2-20 10:50

寶石宮

merci2046 發表於 19-2-19 19:13
還要付小費, 有些是12.5%

好的,我大約預下條數就ok了

侯爵府

merci2046 發表於 19-2-19 17:36

Very reasonable estimate.

珍珠宮

如果睇opera嗰日就有d抆, 因為即日去TKTS買飛都幾十磅 (我睇phantom 45磅)

食都唔平, 有一日早餐食all day breakfast 要10磅

寶石宮

KTKTKT5 發表於 19-2-19 23:33
如果睇opera嗰日就有d抆, 因為即日去TKTS買飛都幾十磅 (我睇phantom 45磅)

食都唔平, 有一日早餐食all da ...

唔睇opera呢?

100磅會唔會安心D?

TKS

男爵府

睇你點洗點用. 扣除車資, 淨食同買入場卷, 唔買野, 都還勉強可以. 我上次去 Windsor Castle 塔火車來回£23.40. 入埋 Castle 裡面睇買飛£21.20@per adult. 未計食都用左£44. 食埋早, 午, 晚餐, 真係勉強夠. 仲要睇你買 d 咩食. 食都可以有貴有平. 買野要睇你買 d 乜, 買嘅野嘅價值同數量. 有d日子要去 shopping 一日裡面真係洗左我二百幾磅. 有d日子淨塔車同食, 冇買野, 入場又唔洗買飛就會洗得少, 50-60磅都得. 以上是我最近個人經驗.

wcpcelia    發表於 19-2-20 10:51

伯爵府

只講倫敦其實普通餐廳超級市場都可以簽卡,幾pounds都簽得

但洗費一日£80磅tight d,我平時去啲好普通餐廳叫支水或飲杯咖啡叫個appetizer同埋一個main course 每人大概2x磅至3x磅不等,午餐同晚餐其實價錢一樣,如果去啲出名啲嘅餐廳每人£4x以上,不過全部都簽得卡,平時啲cash都係住要係搭的士或者俾貼士先要用

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-20 00:04
唔睇opera呢?

100磅會唔會安心D?

我覺得唔睇opera慳慳地80磅洗ok, 因為London好多景點都係free, 入westminster abbey / parliament 就差唔多各20磅

London eye我無坐

除左british museum, v&m museum 我都推介

考慮吓睇phantom啦! 好好睇, 係香港睇個價錢只可以睇電視咋!

去6-7日london除了三餐、睇opera、shopping @m&s、買茶葉、同入westminster abbey, 冇乜洗過幾十磅(住同搭車唔計)

ps: burbeery outlet如果為cashmete scraf去就真係唔洗專登去, cashmere scraf係釘珠片款 (我係為cashmere scraf去, 浪費一個上午, 見到珠片款好失望!)

有時間記得行公園! 我晨早去st james’s park餵兩隻松鼠仔 (前一晚我去超市買定有機果仁, 好似2磅幾), 餵得好開心 (ps:我好早去, 因為我見有外國人餵佢哋)

wcpcelia    發表於 19-2-20 10:51

寶石宮

KTKTKT5 發表於 19-2-20 07:02

我覺得唔睇opera慳慳地80磅洗ok, 因為London好多景點都係fr ...

c6 話睇opera會瞓著左,哈
我買左london pass, 大路嘢都會去睇。
london eye 都應該唔坐。

名牌outlet我都麻麻地,所以都可以慳返,哈哈

寶石宮

CaCa0919 發表於 19-2-20 00:54
睇你點洗點用. 扣除車資, 淨食同買入場卷, 唔買野, 都還勉強可以. 我上次去 Windsor Castle 塔火車來回£2 ...

唔該,溫莎我係跟local tour 已經包左入場了
入場券都買左london pass, 主力食飯坐車

首頁

尾頁

跳至