自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

未試過做姊妹係無飯食或者要自己加錢買餐飲.

大宅

franwu 發表於 19-2-19 19:46
請佢地食飯,都食左差唔多3000元,唔知貴唔貴,但叫做為表誠意。其他人我去過係外賣,想飲野都要自己加錢 ...

樓主其實你做得算係好好。孤寒刻薄嘅新人我真係見得多。
有一個我最記得,結婚前我幫佢準備咗好多嘢,果啲嘢如果佢搵人做係要比錢既,我當然冇收佢啦。結婚果日我請咗冇薪金假期去幫佢手,我唔係做姊妹啊,我冇開門利是之餘,事前事後亦冇請我食飯,結婚當日亦冇一封利是比我。
其他幫手嘅人亦都冇利是。
之後我冇當佢係朋友,儘量疏遠佢。

如果結婚我幫你手你咁樣多謝我,我已經好開心。
你啲姊妹唔識做就有佢啦,你做好自己本分就算,唔好因為呢啲人唔識做搞到自己唔開心。

大宅

.

琥珀宮

franwu 發表於 19-2-19 19:06
攪結婚果時,我為表誠意,請左成班姐妹食左差唔多3000元既飯,但要做野果時又唔見影,雖然唔係要人地全職幫 ...

比姊妹$20利是,真係唔好睇,好失策,寧願開門利每人cut一百!

不過已過去就無謂多想!

伯爵府

franwu 發表於 19-2-19 20:30
啲野我可以既,都已經盡力做到足

俾20蚊利是都叫做到足?
其實根本你自己都計較,覺得食你嗰3000蚊好大咁。
你嗰啲只係基本野。有錢駛得鬼推磨,你認為無錢就無朋友,咁咪唔好同佢地玩囉。

芭芭拉

大宅

唔明點解你要搵個好差嘅case同自己比較

子爵府

你咁唔滿意做咩重要搵佢地個姊妹?
講真人地做你姊妹唔係打你工,你唔應該有太高期望,幫到手要感激,幫唔到手咪當了解清楚佢為人囉

象牙宮

2024年龍年勳章

franwu 發表於 19-2-19 19:06
攪結婚果時,我為表誠意,請左成班姐妹食左差唔多3000元既飯,但要做野果時又唔見影,雖然唔係要人地全職幫 ...

你講果位慳家新婚,背後被人唱一世啦。

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇唔明,仲有一個月才到 big day, 點解已話 JM 冇誠意?

你嫌弃 JM, 佢哋收到風,齊齊唔做,你就得番一個親妹做姊妹。

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-2-19 19:27
辦結婚,可以睇清好多野
我已睇化左

同意

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好話十好一衰
你幫咗人一千…一萬次…
只要一次幫唔到…
對方只會記得你幫唔到嘅一次

唔駛望住我…我講嘅己包括我自己

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

rabbit75 發表於 19-2-22 09:38
唔好話十好一衰
你幫咗人一千…一萬次…
只要一次幫唔到…

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

我2年前結婚, 都係自己編晒遊戲, 姊妹睇下有咩可以幫手整/買
而唔係交個波俾佢地諗
人地係義務幫你, 唔係食左你餐飯然後交功課
有要求你可以直接講, 講真你唔講人地點知你想要乜?
除左請食飯, 我仲有送小手袋俾佢地
開門利是每人$800, 自己另外再封$100利是
講真做姊妹要早起, 去到夜晚11,12點先走
真係好感激佢地
樓主坦白講你有少少計較
要人幫手好難要求人地付出100%心力

男爵府

2024年龍年勳章

結婚會睇到好多野.....
你咁大手筆請食飯, 我個陣無咁豪氣

平均d, 請食飯千幾二千, 利是100

珍珠宮

nathylazy 發表於 19-2-20 12:41
樓主其實你做得算係好好。孤寒刻薄嘅新人我真係見得多。
有一個我最記得,結婚前我幫佢準備咗好多嘢,果啲 ...
你講無利是我想起我妹,佢兩個月前第一次做姐妹(我結婚時佢無做姐妹,佢話要做主人家想著靚啲的衫,咁仲好,因妹本身為人好甩漏),我覺得佢個新娘好急好趕,今星期叫我妹度身,下星期叫我妹拎裙,再下星期就婚禮,婚禮兩星期後,妹把幾火話比新娘同班姐妹夾埋黎玩佢,原來新娘本身不打算搵佢做姐妹,係有個姐妹家中有白事要臨時退出搵妹補上,所以裙訂得好急,拎裙時妹係自己一個上裙公司,新娘叫妹比住$先,遲下還,最後無還囉,到左果日,開門利是,姐妹利是,個個都有淨係妹一個無,咁我問妹,就算係後補姐妹,都有返咁上下交情啦,妹話7年無見第一句就問佢可否做姐妹,同埋班姐妹全部都係第一次,個新娘係妹fb見到我結婚啲相就誤會左妹做過姐妹,有經驗可以幫到手,事前又無講/問清楚,到左果日,覺得妹辦事不力,之但係,佢事前連rundown,妹負責咩都無講比妹知,開姐妹會又無預埋妹,玩咩,咁就算再有經驗的星級大妗姐都幫你吳到啦,加上妹係我結婚時,都無手處理我,係我班姐妹幫手處理埋佢,所以係0經驗囉

大宅

我知我班姊妹係懶底,乜都我自己安排好每一個崗位,佢哋收到rundown都係唔睇,直接問我佢地負責乜嘢,係咪傳統流程,有冇乜嘢特別環節,然後都係靠當日執生補位。

姊妹真係捱義氣架咋,我個伴娘當日好落力,我到依家都仲好感激佢,其實佢big day之前都係冇準備,冇了解好清楚每個細節......

男爵府

2024年龍年勳章

結婚係好多野煩好大壓力
新娘先會最著緊big day流程, 我做人姐妹時都係last一星期先睇熟份rundown

我經驗係, 你諗好遊戲寫晒rundown俾姐妹, 佢地當日會做到架, 吾使擔心

樓主加油, 吾好咁灰心, 結婚要開開心心

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

呢個post到底講緊乜啊
我睇到199

大宅

Angel_Rose 發表於 19-2-22 10:01
你講無利是我想起我妹,佢兩個月前第一次做姐妹(我結婚時佢無做姐妹,佢話要做主人家想著靚啲的衫,咁仲好,因 ...

嘩!哩個新娘好賤格,點可以裙$利事都唔俾,點解你阿妹唔問佢攞返裙錢呀

首頁

尾頁

跳至