自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

用戶要求終止服務

bing-jing 發表於 19-2-19 20:14
呢個舖……睇得我好辛苦

可能我太嬲了,寫到唔清唔楚

侯爵府

睇唔明,你意思係你父母話你俾20蚊小家?無理由係姊妹話你小家,因為你話你都未結婚。老實講20蚊真係小家,我上年結婚嗰陣20蚊係俾侍應,100蚊係俾姊妹既開工利是。同埋係做你個姊妹個朋友結婚嗰陣小家一味消費佢啲姊妹唔代表你要咁樣對你自己班姊妹者。人地衰格當人老馮唔等於你自己都要跟風者。

用戶要求終止服務

Jasmine-4711 發表於 19-2-19 20:15
咁你嬲做唔好「一件事就俾人話」係指你父母話封20元利是係小家?

你嬲緊父母的說話定嬲姊妹在筹划時hae做 ...

2樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果系friend 底、根本吾會計較咁多、亦吾會數得出甘多細節
只系証明左份交情薄過紙

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港熊貓 發表於 19-2-19 19:34
做得姐妹唔會要求多少,用個心來幫忙和祝福

如果人地買左衫,請埋假就難計

用戶要求終止服務

good_pig 發表於 19-2-19 20:22
如果人地買左衫,請埋假就難計

衫同化妝我已包,假都唔洗請,因為已經係假期

用戶要求終止服務

maymay220hk 發表於 19-2-19 20:19
如果系friend 底、根本吾會計較咁多、亦吾會數得出甘多細節
只系証明左份交情薄過紙
...

可能大家畢左業,做左野,唔同哂

公爵府

回覆樓主:

唔知你D JM對你做咗D乜,但你不停話3000食飯+每人600開門利是,我十年前已俾緊呢個約數。現今呢個價唔叫好豪,但都唔叫失禮。

而你所講嘅其他JM乜叫外賣,又冇車提供,就完全唔係波。

BTW,究竟你D JM做咗D乜令你要俾廿雞利是?

用戶要求終止服務

maymay220hk 發表於 19-2-19 20:19
只系証明左份交情薄過紙
...

男爵府

好多呢啲人

用戶要求終止服務

BGCOME08 發表於 19-2-19 20:28
唔知你D JM對你做咗D乜,但你不停話3000食飯+每人600開門利是,我十年前已俾緊呢個約數。現今呢個價唔叫好 ...

啲野我可以既,都已經盡力做到足

子爵府

我結婚當日d姊妹同你嗰d差不多,連接新娘遊戲都係我自己諗埋,約好左個時間來我屋企遲到半個鐘,中途其中一個冇端端番左自己屋企掃地⋯⋯夠騎呢嗎?

用戶要求終止服務

回覆樓主:

多謝各位,我知道封俾姐妹係要紅底,我會封番俾佢地,所有野做到好頭好尾,但唔代表我地既交情,已看化。不再回應, 多謝你地睇左呢個post,雖然有啲唔清唔楚。多謝各位。

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

十功不能補一過
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

franwu 發表於 19-2-19 20:27

我好混亂,
你尚未到big day, 所有開門利是/你+父母答謝/加特定一圍俾姊妹➡其實都是事先張揚的奬勵,而你就希望佢地“做好呢份工”,點知班人唔合作/冇到/冇心裝載,所以你就cut 償金?於是俾人話?

我覺得你cut 姊妹團人數會好些,親妹一個就夠。

珍珠宮

畀面勳章

好頭好尾封返多少少,否則人家會一世都講你封20蚊。雖然姐妹做得未如你心意,但她們都需要付出時間陪你完成婚禮。出人唔出力都要付出時間。
開開心心做個漂亮新娘

翡翠宮

回覆樓主:

你點預知佢地如何吾好頭吾好尾,嗡乜Q到底
點都好我吾會封$20.

珍珠宮

franwu 發表於 19-2-19 20:32
多謝各位,我知道封俾姐妹係要紅底,我會封番俾佢地,所有野做到好頭好尾,但唔代表我地既交情,已看化。不 ...

一來,到底你地有幾好朋友?

二來,都未big day就落呢啲judgement
難道你做人姐妹時事前就好active咁參與,或者成日攬住新人黎感激?

如果到big day後佢地做不足,你先岀呢個post都未遲
有心俾$20利是,講唔通。。。

珍珠宮

franwu 發表於 19-2-19 19:56
要求好低,諗下玩咩games,同清楚下果日流程。。。我games已經諗得7788

其實呢。。。姐妹唔追問你都係唔想煩你姐
呢兩樣都係不停改
可能一星期前先定得8899
由新人對兄弟姐妹嘅認識安排人手

姐妹諗玩咩遊戲?唔怕得罪兩位新人咩

男爵府

Jasmine-4711 發表於 19-2-19 20:06
睇唔明,仲有一個月先结婚。

至big day有人安排不善,以至姊妹冇午餐要四圍揾野食又冇車坐去酒樓,開門利 ...

佢拎人地case黎比較中

首頁
12345...7

尾頁

跳至