自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服藥了和正常人一樣 但生命卻在倒數 媽愈樂觀 我反而愈擔心

接到消息到現在一個月 每天靠安眠藥才能安心入睡

到底媽去世後 我要多久才能走出傷痛?

我只是二十多 自幼和媽感情很好

寶石宮

2024年龍年勳章

samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

你記住媽媽想你將來嘅日子日日都開開心心
完成媽媽嘅心願

幸福可以好簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

好好珍惜能共聚的時光

wcpcelia    發表於 19-2-21 15:14
FJmom    發表於 19-2-19 22:19

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

爭取時間好好相處,唔好浪費時間响未發生嘅事上

侯爵府

最少一年

水晶宮

回覆樓主:

我,2年

男爵府

回覆樓主:

差不多2年了,我仲係好掛住我媽

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好好過每一天, 問下媽媽有咩地方想去玩?

BBJOJO    發表於 19-2-20 22:24

侯爵府

2018復活節勳章

好好珍惜母女共處的時光

複式洋房

希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛
還是會心痛 只幅度很小?

子爵府

BK Milk勳章

你媽媽未走仲嘥時間諗無謂嘢,好好珍惜餘下時間相處,唔係你會後悔而家媽媽仲在世時冇珍惜最後時間。

大宅

我十年

BBJOJO    發表於 19-2-20 22:24

複式洋房

岩嘅 珍惜好重要 現在我朋友也沒有約
畢竟46真的很年輕啊! 我做夢也沒想到

大宅

回覆樓主:

我媽咪都係晚期走,走得好突然
請好好珍惜同媽咪相處時間
同佢去玩多d,影多d相 (我自己唔中意影相,好少同媽咪嘅合照,超後悔)

我晚晚喊,發夢都喊,喊足整整一年
衣家3年叫好d,但每每諗起佢,又或者過時過節都好會傷感

珍珠宮

samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

不是媽媽,但比媽媽更親的。
可能我學佛,明白緣起自有緣滅。
活著的亙動只是其中一種形式。
當所有事做完,我便舒懷了,無再喊,無再痛,無再掛住佢。
但我從來無放低佢,為何要放低?住進心裏細水長流。
明白了,就不痛了。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要知道每一個媽媽最重要嘅,係仔女過得好
我細佬舊年cancer走左,我好明白你心情
望住佢辛苦,心如刀割,但又唔捨得
我侄女得果5歲,老婆又豬豬地,我相信我細佬係萬般捨不得,不過無講出口。好多野,佢都唔想提
我做家姐嘅,唯有盡俾support,同承諾佢會照顧好佢家人
我相信你媽媽都有好多擔心,學我細佬話齋,點會唔多野唸丫!從今日起,堅強d,證明俾媽媽睇你會照顧自己,令佢安心。傷心係一定嘅,但希望你明白,人死如燈滅,so true,撲一聲,熄左。但原來個世界仍然在轉,身邊事物仍會發生,你有你生活要過,所以要俾媽媽知道你會錫住自己,這才是最重要的,亦係你錫媽媽嘅方式

wcpcelia    發表於 19-2-21 15:15
學會放下    發表於 19-2-19 21:25

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主加油,遲d病症再差,照顧病人雖要好多精神能力。辛苦你了

男爵府

你二十幾還年輕,可能經歷少,唔知點面對。不過唔好浪費時間,你媽走後還有好長好長路你要自己行,不如花心思想想現在可以和你媽留下回憶,現在你媽還可以和平常人,就出外走走,映下相,和她傾下計,看她還有什麼掛念。以後的事,好睇當事人自己。還有她身邊漸漸差時,好多問題出現,走後白事如何?她喜歡那種方法?我兄弟姊妹四人,因為各有各忙,由開始到結束大約兩年,之後好快已無事,因為已經把握時間做足本份。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-2-19 20:17
要知道每一個媽媽最重要嘅,係仔女過得好
我細佬舊年cancer走左,我好明白你心情
望住佢辛苦,心如刀割,但 ...

係,心聲

首頁
12345...8

尾頁

跳至