自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我女(F·5),呢個老師一向都唔鐘意佢,我都叫我女做好d自己就算,返正讀多一年就畢業。
身為老師(仲要係名校)點解唔係唸住要教好學生而係唸住要啄住學生。我聽到個心好唔舒服。其實我應該出聲定由得佢自己解決好?(始終咁大個)
我女無犯過乜野大錯。佢平時係捉我女遲到, 隻襪短。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我讀中學時啲老師講野仲賤,做媽媽既一定唔啱聽,到依家睇返轉頭覺得冇乜大不了,外面既世界比學校班訓導恐怖100倍,當係磨練下囉

wcpcelia    發表於 19-2-20 11:52
good_pig    發表於 19-2-20 00:45

男爵府

遲到係唔啱wor

子爵府

遲到 , 校服不整 ,印象中已經係犯校規, 同埋老師咁講野無問題, 唔通下下要用古話去講咩, 家長唔好玻璃心。

翡翠宮

牛年勳章

老師講野係串左d,但唔覺尼句係針對又或者侮辱呀之類,可能當時你女態度都好串

咁你女唔犯校規就唔會俾老師捉,老師無講錯做好自己,人地真係無位入。差一年,乖乖地讀埋佢,到時升學可能有求於學校,教自己個女安份守己好過。

侯爵府

我又唔覺得老師咁講有問題喎。
佢講事實。

水晶宮

按訓導咁講,似乎囡囡和那些同學有前科?否則不會咁講架?看來囡囡已被列入麻煩的一群。

男爵府

如果因為遲到而咁講,我覺得老師教訓得啱!正如出到社會做事,你唔想老細吓吓啄住你,你就要做好自己,唔好畀位人哋入,畀人有機會閙你!

伯爵府

回覆:如果老師對學生講呢d說話大家覺得有無問題

當然有問題,不過香港有很多老師都是這樣的態度,他們基本不合適做老師

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

咁你個女確實係吾遵守校規喎,點解你吾叫個女做好本份而係話老師玩針對
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

水晶宮

回覆樓主:

用翻大人語氣,好正常

子爵府

親子王國15週年勳章

咁某程度上又真係你問題嘅...你唔遲到、襪長,就冇位畀佢入。依家係你個女犯規在先,而唔係老師不斷無中生有,雞蛋挑骨頭。將來打工老細更加唔留情面鬧,呢啲碎料,你個女有能力去改變,唔需要家長插手。

我中學有個老師,唔鍾意我班同學成日最後兩三分鐘先衝到入黎學校(8:01 當遲到),要求所有人 7:55 前返到否則當遲到,話:「你早 5 分鐘出門口,就唔會有任何問題,係你自己攞黎趕。」我地仲有修女,唔畀翹腳,一翹即踢你隻腳,亦唔畀頭 dup 太低,否則會打頭。

家長日有時候班主任仲會直接叫中文唔合格嘅同學轉去國際學校,唔好留係學校,留係度係冇將來,一定冇大學讀。呢啲仲 hurt。

珍珠宮

畀面勳章

你女F5其實已唔算細個

如果係小5話教返好佢都0岩

佢而家比人啄下都好受下苦好過出去D人對佢笑笑口但賣左佢都唔知咩事

珍珠宮

回覆樓主:

"唔好話我地訓導組針對你哋,唔想比我哋啄住,就唔好比位我入"

其實呢句好正常
的確做好自為之就無位比人入啦,而且遲到、襪短等事,事在人為,咁都失手,抵鬧喎。
如果訓導咁都唔鬧,也枉為訓導了。

你覺得訓導說話苛刻,但對住15,16歲的學生,係會用這種說話的... 總不能太過低B ,或愛的關懷 。

wcpcelia    發表於 19-2-20 11:52
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

遲到確實唔岩,有d工真係唔遲得,要及早養成佢守時既好習慣。

雖然遲到唔係殺人放火,唔係好影響其他人,但就係自理既一部分,唔好睇得太輕。

再買返幾對長襪俾阿女,咁問題就解決啦,點解咁易做得到既基本要求,都唔安安份份咁做好佢呢?

一間中學成600~700人,一日有幾多人遲到?點解要做遲到果幾個之一?

咁訓導仲有無話佢其他野?

你諗下,如果你開間舖頭,個員工日日遲到遲開舖,你叫佢招呼客人佢就黑口黑面,你都會鬧佢啦!佢仲唔忿氣話你針對佢,咁係邊個唔岩呢?

子爵府

中5啦喎,如果你個女5歲就話有問題啫
唔通仲講:你乖女啦,以後唔好遲到啦,今次就算啦,老師都係錫你地架~~~

珊瑚宮

畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 19-2-19 21:44
我讀中學時啲老師講野仲賤,做媽媽既一定唔啱聽,到依家睇返轉頭覺得冇乜大不了,外面既世界比學校班訓導恐 ...

完全同意。
我係傳統修女學校,其中一個 sister 仲講到我哋同男仔出街一定會發生唔好嘅嘢,兼且班男仔最終目的係要我哋去做魚蛋妺,無錯係出自嗰位sister 口中。
我哋成班同學都無乜反應,只係覺得呢位修女 short short 地。

珍珠宮

回覆樓主:

老師甘講無問題,到佢出社會工作再難聽都有,唔係幼稚園小學生講野唔使太溫柔轉折

大宅

好正常的說話內容,你女遲到,確是俾位人入。

首頁
12345...7

尾頁

跳至