自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

遲到的確唔岩 不如提自己個女不要遲到
襪就買返乎合學校要求的

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 19-2-19 22:36

同意

又唔係第一日返學,點會唔知呢d基本校規

大宅

2020勳章

自我反省好緊要,家長是要教佢正確處理, 只是想到老師針對,睇吾到自己問題。

水晶宮

2020勳章

ching~mama 發表於 19-2-19 21:39
我女(F·5),呢個老師一向都唔鐘意佢,我都叫我女做好d自己就算,返正讀多一年就畢業。
身為老師(仲要係名 ...

咁首先叫個女改遲到及短襪問題。

出黎工作, “遲到”已經係問題啦!

唔係大錯, 但都係錯。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得老師句說話無問題喎,樓主係咪應該叫自己個女做好本份先呢 ? 你唔犯校規,人地就無位入你啦

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李家承 發表於 19-2-20 07:20
我囡讀band 2 已中四了,返8點15分,佢每日8點已返到學校,未試過遲到,我覺得你個囡要反省。
...

我2個仔從小到大,除了大仔小學時试過一次校巴交通問题外,從來都有早冇遲,從未试過遲到,呢啲真係從小就要教。
反觀我公司有個後生仔,就永遠唔會早成日都遲到 …

珍珠宮

出去做野遲到分分鐘吾出聲炒左你呀,等你死左都吾知點解,樓主梗係無乜時間觀念

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

我阿女都係好遲先出門口返學,日日好準時返到學校大閘拍卡,我成日都叫佢早啲,攞成績表時,老師都同我講呢個問題,佢都在場,我同老師講,我都勸過佢,但佢都無改善,我請老師對佢嚴厲啲,唔駛再俾機會佢。仲有,佢有啲同學都著船襪,有時我見到都覺得好唔順眼,校規講咗唔得就唔得啦!你班學生擺明挑機,玩嘢!

男爵府

陪月勳章

老師講事實,做好自己就冇野俾人話啦

水晶宮

2020勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-20 08:18
我2個仔從小到大,除了大仔小學時试過一次校巴交通問题外,從來都有早冇遲,從未试過遲到,呢啲真係從小就 ...

所以習慣性遲到真係家庭教育出咗問題

翡翠宮

2020勳章

ching~mama 發表於 19-2-19 23:07
我唔係要人幫我,而係聽到呢d說話,個心有d唔舒服,想聽吓其他人意見啫。
d留言返而真係點醒咗我,我而家 ...

即係點做

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-20 08:42
所以習慣性遲到真係家庭教育出咗問題

同意,我公司之前请過個後生女,機乎日日on time 或遲到,仲要返到黎先食早餐,呀頭已經好唔锺意但對佢都好客氣,叫佢早少少起身食早餐,點知佢返去同呀媽講,佢媽媽话你老细超刻薄,早餐都唔比食份工不做也吧,结果佢做左7個月,遲到28次。

伯爵府

2020勳章

ching~mama 發表於 19-2-19 23:07
我唔係要人幫我,而係聽到呢d說話,個心有d唔舒服,想聽吓其他人意見啫。
d留言返而真係點醒咗我,我而家 ...

加油

伯爵府

2020勳章

我女(F·5),呢個老師一向都唔鐘意佢,我都叫我女做好d自己就算,返正讀多一年就畢業。

捉遲到, 袜短,老師都有錯?呢D都系幼稚園生要學既野啦, 點解中五生會唔識,父母反而覺得老師玩針對既?品行比成續更重要呢!

翡翠宮

2020勳章

咁唔遲到,換返對袜未得囉

翡翠宮

2020勳章

0526 發表於 19-2-19 21:55
如果個學生做好自己本份, 老師都費事去啄個學生。 你叫個女先檢討下自己吧!
...

有其母必有其女,凡事有因必有果

侯爵府

2020勳章

mandy952 發表於 19-2-20 10:51
有其母必有其女,凡事有因必有果

珊瑚宮

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

遲到係犯校規, 唔係要老師當無事掛??

大宅

brindlewin 發表於 19-2-20 07:58
你成日灌輸“得罪老師冇運行”、“世界無公平”呢啲概念,以為咁叫現實,但實際係支持咗子女習慣去認為別 ...

Agree

男爵府

2020勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-20 08:18
我2個仔從小到大,除了大仔小學時试過一次校巴交通問题外,從來都有早冇遲,從未试過遲到,呢啲真係從小就 ...

就算我自己返工都會早半個鐘返到寫字樓,因為就算塞少少都唔會遲,同時公司老細都有講過要早5分鐘坐係座位。

連我自己約人去街都會早10分鐘到,習慣唔會遲到

首頁

尾頁

跳至