論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題, 因為有2個小朋友, 想帶埋工人去美國探親, 請問知唔知有咩要準備? 另外工人顧主係老爺, 份約係老爺簽, 不過老爺唔會一齊去美國, 唔知咁樣得唔得, 會唔會唔批簽證呢?

大宅

回覆樓主:

以我帶返大陸泥計,的確要由顧主申請,提供住址証明和寫擔保信,內容有要求顧主是一同前往國家的,美國可能更嚴格

別墅

fcmon2000 發表於 19-2-20 08:38
以我帶返大陸泥計,的確要由顧主申請,提供住址証明和寫擔保信,內容有要求顧主是一同前往國家的,美國可能 ...

opps...咁即係好難批啦~應該唔得了(emoji)咁如果係佢自己申請旅遊簽證呢?佢當自己放假申請去美國旅行咁又得唔得呢?

別墅

Wongwongbaobai 發表於 19-2-20 08:58
opps...咁即係好難批啦~應該唔得了(emoji)咁如果係佢自己申請旅遊簽證呢?佢當自己放假申請去美國旅行咁 ...

美國簽証嚴,批香港人都咁嚴,更可況姐姐,你預左佢好多問問題,批左簽證,都仲要過海關果關,佢覺得佢係去做黑市或係去美國結婚,隨時唔比你入境。呢啲係我個人對美國入境的睇法,睇下有無JM share d real case......

珊瑚宮

當自己簽。帶齊领事館需要的各項文件。最重要係香港税單。我估成數好低

反為同簽合約的僱主一齊去。成功機會可能高D
玩具萬歲!

珊瑚宮

剛幫你找到

你G00G L E。外傭去美國

領事館有詳盡
玩具萬歲!

別墅

fitfish 發表於 19-2-20 11:16
剛幫你找到

你G00G L E。外傭去美國

thanks

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

可參考以下網頁

http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-niv-typedomesticemployee.asp

子爵府

Wongwongbaobai 發表於 19-2-19 21:44
如題, 因為有2個小朋友, 想帶埋工人去美國探親, 請問知唔知有咩要準備? 另外工人顧主係老爺, 份約係老爺簽, ...

你唔怕工人走佬呀!

去美國喎!

wcpcelia    發表於 19-2-21 11:06

大宅

我親戚就係帶工人去,工人走左佬, 報警都找不到人,自己先回港報入境處 .
三星期後工人致電想返香港繼續做 (睬佢都傻), 佢聽左當地鄉里講留低做黑工, 點知比人賣豬仔, 後悔.
如果你成功帶佢去, 先問佢當地識唔識人, 外遊期間會無休息日, 唔好比佢自己出街, 唔好話佢知你住邊.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

別墅

chbch 發表於 19-2-22 10:39
我親戚就係帶工人去,工人走左佬, 報警都找不到人,自己先回港報入境處 .
三星期後工人致電想返香港繼續做 ...

我完全無唸過呢樣野...多謝提醒, 不過我暫時都相信我姐姐, 何況外遊期間佢都會全程跟實我地, 不過而家佢申請到既機會都好微, 因為我62(顧主) 唔會同我地一齊去(emoji)

寶石宮

2023年兔年勳章

chbch 發表於 19-2-22 10:39
三星期後工人致電想返香港繼續做 ...

自作自受

子爵府

Wongwongbaobai 發表於 19-2-23 00:27
我完全無唸過呢樣野...多謝提醒, 不過我暫時都相信我姐姐, 何況外遊期間佢都會全程跟實我地, 不過而家佢申 ...

個個帶埋工人出國嘅,都係信個工人,又覺得佢幫到手

我身邊都有幾單走佬,去韓國两单,有一單去瑞士,掉低小朋友係公園,自己走咗。

別墅

細姐姐 發表於 19-2-24 16:43
個個帶埋工人出國嘅,都係信個工人,又覺得佢幫到手

我身邊都有幾單走佬,去韓國两单,有一單去瑞士,掉 ...

咁大件事(emoji)

首頁

尾頁

跳至