夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是我不對嗎?
是原阿囝已讀大學,之前每人付責比-期學費。但他在去年中退休(有退休金)而我仍在工作,今年度我讓他付其中一期學費,他就大發脾氣,話冇理由要佢再出錢!
佢還要我比家用佢,我接受不來啊~多年來我們公一份丶婆一份,家庭開資我主要付責子女生活費/姐姐工資/買餸和樓宇管理費!他亦從來冇給我家用,為何他會返過來問我攞?

大宅

Viman 發表於 19-2-19 22:09
是我不對嗎?
是原阿囝已讀大學,之前每人付責比-期學費。但他在去年中退休(有退休金)而我仍在工作,今 ...

剛剛退休可能冇安全感!!同老公平心靜氣傾吓, 理解吓他面對什麼難處, 比一種大家一同去面對的感覺佢!

大宅

回覆樓主:

個仔大學最小都20年婚姻,兩人還為錢斤斤計較,未離婚係奇蹟。

男爵府

是我不對嗎?
是原阿囝已讀大學,之前每人付責比-期學費。但他在去年中退休(有退休金)而我仍在工作,今 ...

兩公婆從來無傾過,退休後如何安排生活費?!

複式洋房

kittykit622 發表於 19-2-19 23:01
個仔大學最小都20年婚姻,兩人還為錢斤斤計較,未離婚係奇蹟。

以前從未有這方面的磨擦,但這—年就不時發生!主要為錢,我都好冇耐!我都唔知下—步會否要離婚

子爵府

是我不對嗎?

他反應大或有脾氣是不對, 但工作對男人的影響係好大的, 他可能在尋找自我的價值中, 並可能對未來有點迷失.

除非他退休後很有錢, 不然那個養那個, 真的是重要嗎? 夫妻這條路不一定是夫養妻或AA 制吧, 如男方有失意, 疾病或失業等其他原因, 但又盡了力, 女方就不能一起扶持對方嗎? 如果劃清界線, 斤斤計較在夫妻的關係上, 真是太沒有意義了.

RAA    發表於 19-2-22 15:34

瑪瑙宮

是我不對嗎?

無理由要佢再出錢? 佢有尼个諗法都要同你商量定, 由幾時幾時開始, , 老婆, 黎緊細路的學費, 我無收入, 由你負責了, 都無講, 你又點會預係自己負責晒呢? 同埋, 你係咪可以好似佢咁諗可以負責晒呢? 如果係唔得, 一个家的支出要兩个人去商量點攪. 如果係得, 兩公婆就無所謂喇.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

your son should pay for his own school fees, he is an university student means he is an adult

LeBlue    發表於 19-3-13 15:25

翡翠宮

回覆樓主:

退休我就吾會要佢比
過亦吾會比家用佢
就算經濟獨立大家同一家庭有乜可能吾傾退休後支出點處理?

另外,大學生真係應該自己負責學費,佢應該知爸爸退休收入當然減少左。

男爵府

回覆 Viman 的帖子

其實妳個囝都咁大個,問政府借錢讀書,第2時大個就還給銀行/政府。一係叫佢自已搵PART TIME付生活費/學費喇。。唔洗養足佢成世呀!!
利申:上當年自已中學中四至中七出外搵PART TIME做交學費,因為爸爸個時剛退休,唔好意思再申大手板囉學費/零用錢。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

咁佢會唔會分擔家事?
算是好爸爸好丈夫嗎?
既然佢退休, 輪到自己擔一下頭家, 都應該O既。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

是我不對嗎?

瑪瑙宮

mini1204 發表於 19-2-20 08:06
退休我就吾會要佢比
過亦吾會比家用佢
就算經濟獨立大家同一家庭有乜可能吾傾退休後支出點處理?

是, 我同事个囡升大一, 都有做 PT 搵錢, 起碼負責番自己零用.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 19-2-19 23:11
他反應大或有脾氣是不對, 但工作對男人的影響係好大的, 他可能在尋找自我的價值中, 並可能對未來有點迷失. ...
又有可能賀爾蒙變化

大宅

是我不對嗎?

佢幾多歲?係味真係返唔倒工,如果係。。。佢應該冇安全感

大宅

20150618bb 發表於 19-2-20 12:51
又有可能賀爾蒙變化

六十歲更年期完咗喇

珊瑚宮

空巢媽媽 發表於 19-2-21 15:31
六十歲更年期完咗喇
男人可能仲未來

複式洋房

heidys 發表於 19-2-20 11:35
咁佢會唔會分擔家事?
算是好爸爸好丈夫嗎?
既然佢退休, 輪到自己擔一下頭家, 都應該O既。 ...

他以前是好好,只是近年大家相處得不太舒服,間中有分岐繼而冷戰,自然地感情也變淡!

複式洋房

回覆樓主:

多謝大家意見。其實我自己傾向供養到子女到大學畢業與及爸爸更應付上責任。好大程度源於我自身背景,以前我爸爸-人擔起頭家養活—家七口,當年我上理工學院,我爸都不許我向政府申請,影響到我如有能力都會供他們至大學畢業,但如他們再讀上去,就要自己付責!
我唔知我這想法是否仲壞子女

複式洋房

Pepero 發表於 19-2-19 23:07
兩公婆從來無傾過,退休後如何安排生活費?!

沒有特別傾。由結婚之後,主要家庭開資他付責。到生了孩子開始用姐姐及小朋友的費用就自然由我付。所以他退休後我想都會是這樣囉!

首頁

尾頁

跳至