自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珍珠宮

1個都唔生

伯爵府

Sweetbabymom 發表於 19-2-19 22:40
結左婚既你地,諗住生幾多個小朋友呀?
生左2個

大宅

回覆樓主:

本身都諗住只生一個
而家生左一個,無盡後悔,自己一個湊b好辛苦,隊友唔係唔幫手,但主要都係得我一個湊

好期待返工,唔想湊b

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一仔一女就最好,大家有個伴又唔會打交

珍珠宮

回覆樓主:

本來諗住生一個,生完發現家庭生活比自己想像嘅開心,生活多左動力,決定生多個~
不過最多兩個好啦~

珍珠宮

畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-19 23:03
雖然望住小朋友成長係好開心

但係如果有兩個小朋友,好難避免會忽略伴侶,到時小朋友大曬,兩公婆關係疏 ...

諗是咁諗, 但實驗証明又唔一定係.

好似我咁, 未有細路時成日為d無謂嘢嘈. 但左兩個, 兩公婆無時間嘈. 以前一星期嘈幾次, 而+一年先嘈一次.
有兩個細路, 男人都放多左時間係屋企 tim.

大個個上到小學, 自理好左, 好多嘢自己搞拈. 細個個都算醒目, 出年都小學了.
係要追下佢地讀書, 屋企有外傭, 唔算太多嘢搞.

兩個細路好 friend, 一見面就由朝玩到晚, 咩都一齊做. e+幾本上係屋企, 佢地有佢地玩. 佢地有佢地坐玩傾計, 我同老公有我地坐.
呢兩年開始多返自己時間, 其實都係三十中, 重有好多自己時間.

伯爵府

想生2個,但實際只生左1個

男爵府

好媽媽勳章

結婚前覺得一係唔生,一生就要最少2個。結果依家生左3個

水晶宮

starrymama 發表於 19-2-20 14:00
諗是咁諗, 但實驗証明又唔一定係.

好似我咁, 未有細路時成日為d無謂嘢嘈. 但左兩個, 兩公婆無時間嘈. 以 ...

大家家庭唔一樣,無得比較

我同C6未有小朋友前,一路都係99%時間一齊2人世界,有小朋友後就幾乎係99% 時間1家3口,變相2人單獨相處時間少咗好多好多好多

JM你兩個小朋友都已經大個,已經返全日班,但回想起兩個K level時,一定會多爭嘢而你地兩公婆要做調停,都咪話唔辛苦,小朋友越大,大人越輕鬆,你依家已經過曬最辛苦嘅時間

同埋你地應該都會4大長老間中幫忙照顧小朋友?係我屋企係case就完全唔係咁,我地4大長老好多時唔係香港,加上我C6間中都要出trip,所以照顧小朋友一定係靠我同工人。如果工人放大假,頭尾3個星期左右,再遇著C6出trip,我一湊二嘅話真係得閒死唔唔閒病

大宅

生兩個夠啦,等佢地上晒小學我可以有返自己生活。

珍珠宮

畀面勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-20 14:15
大家家庭唔一樣,無得比較

我同C6未有小朋友前,一路都係99%時間一齊2人世界,有小朋友後就幾乎係99% 時 ...

大家家庭唔一樣,無得比較-- 同意.
所以我都share下兩個小朋友的屋企情形比大家參考下. 咁大家如果未有經驗都唔使一面倒咁驚

小朋友越大輕鬆, 已經過曬最辛苦嘅時間 -- 唔同意.
小朋友越大其實壓力越大, 只係私人時間會多左.
小朋友細個個陣先最簡單. 呢d真係要過晒成個階段先可以比意見, 我都未過晒.

4大長老間中幫忙照顧小朋友-- 錯.
主要係工人. 之前個工人走佬, 我要樓上樓下咁比錢叫人幫手揍又成日請假. 咁啱遇上公司裁員潮, 我啱放完產又成日請假, 搞到工都冇埋

之前份工都成日要出trip, 試過兩個一齊出tim. 又成日ot.
個陣真係好煩. 好彩比我揾到e+份工唔使出trip, 準時放工, 人工又ok.

兩個小朋友會掙嘢嘈要勸 -- 同意. 實有呢d情形, 但要睇多和少同去到咩情形.
可能係小朋友生出性格好, 又可能係我敎得唔錯. 佢地好少嘈, 打架未試過. 係出面比人蝦會互保護.
我都識唔少人話佢地d細路成日掙嘢打架, 但我兩個真係冇咁. 我只係見佢地一男一女都成日玩到糖 chi 豆

男爵府

生兩個

大宅

2個!生左哥哥同妹妹,真係湊得好忙好攰!望住個2歲又蝦又錫個細妹,真係好開心、好滿足!利申,我同哥哥都三十歲啦,兩兄妹感情十分好,成日去對方屋企玩、出街、旅行、傾心事等⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

twllc 發表於 19-2-20 14:09
結婚前覺得一係唔生,一生就要最少2個。結果依家生左3個

我都係。

我生左第二個時就想生多個,因為三個人有另一種相處方式,兩個人唔夾都仲有多個人做伴。

大宅

一個

男爵府

1個。夠了。

男爵府

開心吸收勳章

Sweetbabymom 發表於 19-2-19 22:40
結左婚既你地,諗住生幾多個小朋友呀?

有錢有地方住生幾多都得
可以我冇,所以淨生兩個

水晶宮

結婚前到而家阿仔已經5歲,都決定只生一個!

伯爵府

mysterious22 發表於 19-2-20 14:05
想生2個,但實際只生左1個

我都生左一個,想生二個。不過湊B真係好辛苦吓

男爵府

未結婚時,會諗住生兩個,當第一個出左世後,覺得一個已經好夠。但小朋友愈來愈大,覺得有兄弟姊妹陪伴長大會好d,加上仔仔好鍾意小朋友,所以決定生多個。
到細個個出世後,真心覺得兩個夠晒數。
加上大仔落左order,唔好再生,有個妹妹就好夠。

首頁
45678...14

尾頁

跳至