自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

子爵府

w.c.chong 發表於 19-2-19 22:56
本身諗住生一個,之後決定要多個,而家有一仔一女,好滿足

差不多同我一樣

本身想生兩個,但經濟能力不許可,所以諗住一個。但之後經濟能力許可了,決要生第二個,而家都係一子一女,日日回家見囡囡BB開心既笑容,好滿足

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-2-19 23:03
雖然望住小朋友成長係好開心

但係如果有兩個小朋友,好難避免會忽略伴侶,到時小朋友大曬,兩公婆關係疏 ...

會唔會諗多左呀,老婆剛生完第二個不夠一年,我倆夫妻感情都不知幾好,我唔會覺得關係疏離喎,我、老婆、仔仔都不知幾錫妹妹

男爵府

想生一個

子爵府

emimi 發表於 19-2-19 23:45
理想生兩個,一仔一女,或兩個女,點知生左兩個仔 一心諗住等兩個仔大d,佢地高中我先40歲,我同 ...

安全措施要做足哦

水晶宮

leungszeon 發表於 19-2-20 09:46
會唔會諗多左呀,老婆剛生完第二個不夠一年,我倆夫妻感情都不知幾好,我唔會覺得關係疏離喎,我、老婆、 ...

一家唔知一家事

我自己有小朋友後真係好自然地focus所有心機落小朋友,未有小朋友前我會早一個鐘起身整餐廳級level 早餐比老公,有小朋友後完全無呢件事,只會care小朋友個飲食,因為我覺得小朋友仲細,老公完全係一個大人

未有小朋友前,我同老公放假時可以瞓到下午1-2點先起身,全日hea 下hea下都得

有小朋友後,每日7點前必定要起身,就算有工人,但小朋友都會掛念父母,點都會搵父母,我地做父母,唔可能下下都叫小朋友搵工人玩

同埋同小朋友一齊,無可能去shopping,去得最多反而係主題公園,講真望住小朋友玩係開心,但我自己真係完全唔恨去 (正常大人都唔會去啦⋯⋯)

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

結婚前想2個, 生咗1個都係1個夠晒數

水晶宮

leungszeon 發表於 19-2-20 09:46
會唔會諗多左呀,老婆剛生完第二個不夠一年,我倆夫妻感情都不知幾好,我唔會覺得關係疏離喎,我、老婆、 ...

一句講曬,有小朋友樣樣已小朋友為先,就算要係屋企睇下戲or電視,都要等小朋友瞓後(9點幾後)先可以開始

同先生拍拖嘅時間比未有小朋友前少好多

我唔希望同老公係家人mode,所以我覺得完全有需要多d 2人世界

生一個已經佔我地幾乎全部時間,生兩個... 我估大家會更加忙吧

水晶宮

1928mickey 發表於 19-2-20 06:10
你講呢度Bk,執人口水兩邊擺就好多

一定會有爭扎生一個都兩個

但經過深入思考後,最終都會有結果

我自己就開心地生活,唔想一生兒女債咁活

生一個,大人同小朋友都過得逍遙

大宅

bobo88hk 發表於 19-2-19 23:44
已一個 打死都唔生第二個 香港地根本唔適合生仔

X2

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-2-20 09:56

一家唔知一家事

主要還是看老公care唔care,我個人就唔care
不過,你說的情況我沒出現。早餐有冇小孩老婆都係咁整; 假期成家人訓到11-12點(包括仔囡); 沒工人,但我本身願意跟子女玩,現在仔仔更開始愛上打籃球,將來有望父子兵上場; 間中會一家人shopping,次數上比一家去主題公園多

可能我比較幸運吧

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ash_yehyeh 發表於 19-2-20 10:05
一定會有爭扎生一個都兩個

但經過深入思考後,最終都會有結果

我原本唔想生
老公太想有下一代,生咗個女都覺得夠。
後來意外生埋呀仔,真係辛苦到呢!(精神,金錢,時間,樣樣都係)
幸好最辛苦日子漸漸過去。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

回覆樓主:

已生三個, 第三個 playgroup都可以省翻, 明顯第一個最有心機教, 之後第二個開始交畀阿大教

wcpcelia    發表於 19-2-20 12:06

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 19-2-19 22:45
生第一個之前打算生兩個

生完第一個後覺得一個就算啦

我是生一個前没有打算生,

生完後更加不會再生。

唔易湊,好有性格。為了佢放了好多心機和耐性。好在越大越好。

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-2-20 10:00
一句講曬,有小朋友樣樣已小朋友為先,就算要係屋企睇下戲or電視,都要等小朋友瞓後(9點幾後)先可以開始 ...

我明我為何會跟你會有不同的生活

你跟老公喜歡二人生活feel
我跟老婆喜歡家庭同樂feel

我跟小孩會一起看電視電影呢,我估你則不想,只想同老公看吧

水晶宮

leungszeon 發表於 19-2-20 10:07
主要還是看老公care唔care,我個人就唔care
不過,你說的情況我沒出現。早餐有冇小孩老婆都係咁整; 假期 ...

你唔係幸運

係男人本身就無女人考慮咁詳細

以後2個小朋友返學check功課溫書各項,你打算contribute幾多?

至於瞓覺,我小朋友仲細,夜晚9點幾瞓,第二日早d起身我覺得好好,亦唔希望佢以後遲瞓遲起身,當然去到中學就無呢隻歌仔唱啦

主題公園我地有買Annual pass,以前係迪士尼,依家就海洋公園,係親自好去處,但唔係我鐘意做嘅嘢,我當然係鐘意去做spa,facial同扮靚呢d,以前shopping同afternoon tea直頭係個個星期,依家... 有小朋友係好難放鬆地tea

至於早餐,我依家都會整營養好均衡嘅早餐比小朋友同老公,但講緊以前係經常都有自己整嘅麵包(唔係麵包機,係自己磋),依家真係無閒情

水晶宮

leungszeon 發表於 19-2-20 10:14
我明我為何會跟你會有不同的生活

你跟老公喜歡二人生活feel

我覺得同老公關係,要有2人生活,唔應該係100% 家庭了

唔同小朋友睇電視/電影係因為我地唔比小朋友睇太多電子嘢,我小朋友3歲only,一星期最多一次,每次30mins最多啦

同埋,好多戲無得同小朋友一齊睇吧

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 19-2-20 10:16
你唔係幸運

係男人本身就無女人考慮咁詳細

以前我都好少煮,為了小朋友到高小,平日早餐、晚餐自己煮,食得健康些。

博物館年票到現在還年年有

不用佢補習,自己跟

好在是我C6自己話1個已夠

侯爵府

Sweetbabymom 發表於 19-2-19 22:40
結左婚既你地,諗住生幾多個小朋友呀?

生一個就夠
生多個會分薄資源

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

一個已經非常想死,精力不夠,個人老左10年

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

將會三個

首頁
23456...14

尾頁

跳至