自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說我地一家去車公廟求簽同問解煞既野,點知遇到個事事向錢看同趕收工既解簽佬。真係忍唔住要出post 講下,等大家避開唔揀佢。無諗過遭遇會咁樣,搞到成件事咁商業化。
話說細佬結婚打算揀個日子唔係大凶日就可以,咁啱佢哋鍾意嘅場地而又有嘅日子好似係假三娘煞,咁我哋上網睇係可以搵師傅化解,於是就打算去車公廟到搵師傅問吓。去到排左個半鐘之後話收工唔做我地生意
我哋話自己排左好耐就先肯last 做埋我地,話只限解3支簽。呢個時候有個女人無排隊就行左去搵佢,後面有人叫佢排隊。廟祝就話個女人有預約,然後就話你有冇錢,人哋比$3600做升運,你有錢就即刻上嚟唔使排。

jennyccc    發表於 19-2-20 10:18

複式洋房

到我地問時我哋想問關於如何化解三娘煞,佢開口埋口叫我地俾$3800全套結婚擇日。我就同佢講我哋唔使擇日子,只係想了解想揀嘅嗰一日係唔係三娘煞,如果係又點樣化解。佢就話只要比$3800就全包,佢唔會就咁答我哋係唔係煞,唔會幫我地化解.......一心只想我地俾$。
跟住到解簽,照簽文直讀,話我地家宅唔好,要我地凡事小心,要俾$升運先至會闔家平安,話我父母住既地方唔會有運行,又話我細佬可以取到老婆係好彩,又話應該多謝人地肯嫁,之後同我未來弟婦講你嫁左入去,家宅唔好,會無仔生。結論俾$升運就可以改變,升運就要比$3600。

複式洋房

其實求神問卜都只係想求個安心,但冇諗過一個師傅把口會咁講嘢。使錢做功德都應該係當事人心甘命抵先得㗎。我哋冇當面鬧佢,因為覺得在廟宇應該要心平氣和,佢講嘢唔啱聽就不理會算數。同大家分享,如果要去車公廟搵人解簽唔好搵佢,個師傅姓柯。

伯爵府

回覆 loso7 的帖子

https://baike.baidu.com/item/%E4%B8%89%E5%A8%98%E7%85%9E

禁止訪問

複式洋房

cinda72. 發表於 19-2-20 00:06
人地做生意,有幾衰呀?
你可以搵第2個架
搵so民峰唔只收你3800tim呀

我地唔係唔肯使錢。
係想先了解點化解

同埋我唔認同廟宇係一個商業機構般的做生意羅

複式洋房

Nightcat 發表於 19-2-20 00:02
回覆 loso7 的帖子

https://baike.baidu.com/item/%E4%B8%89%E5%A8%98%E7%85%9E

謝謝

禁止訪問

子爵府

我覺得廟祝無錯,想問人擇日又唔想俾錢,唔想俾錢就唔好迷信啦

子爵府

回覆樓主:

解籤佬把口真係唔要得 唔畀錢幫襯佢就講埋呢啲嘢, 樓主唔好放喺心

FJmom    發表於 19-2-20 02:26

珍珠宮

畀面勳章

我諗係一開始令你地個印象唔好所以比較谷氣,算啦再搵第二個解啦,有時一支簽唔同人解都唔同既可能,唔好太勞氣啦

其實解簽佬開得門口都係想做生意搵食,差在佢包裝得唔好令你地唔舒服,唔洗太上心

日月水火    發表於 19-2-20 08:24
FJmom    發表於 19-2-20 02:26

複式洋房

tahnee 發表於 19-2-20 00:16
我覺得廟祝無錯,想問人擇日又唔想俾錢,唔想俾錢就唔好迷信啦

可能我唔係寫得咁清楚。我地已有心宜日子,想知0個日係咪三娘煞,如係應該點化解。
如果師傅講到應該點做,其實幾多錢都會照使。

珍珠宮

loso7 發表於 19-2-20 00:31
可能我唔係寫得咁清楚。我地已有心宜日子,想知0個日係咪三娘煞,如係應該點化解。
如果師傅講 ...

其實你呢種情況換著任何解籤佬
都會叫你做全套結婚擇日㗎

大把人有心儀日子,因要就場地
要睇師傅點評一下
正正呢個「點評日子吉凶」、「如何化解」行為,已經係擇日服務既內容啦
唔太明你地唔明乜
其實你地既要求已經係人地結婚擇日既服務內容
收3800元好合理

大宅

求神問卜都係求個安心,佢一開始就講明有錢就有得快,我會搵過第二個;雖然係搵食,但句句話人差又話要比錢做呢樣做果樣,就算你比夠38000佢,佢都未必會真心幫你,所以向好果方面諗,佢所講既差,其實都唔洗上心

FJmom    發表於 19-2-20 02:27

琥珀宮

如果師傅講 ...

公道d講,你去果到只係解簽!
你無另外比錢幫襯,人地無可能免費話你知個日係咪三娘煞,如係應該點化解。

珊瑚宮

如果師傅講 ...

想知係咪三娘煞已經係問緊, 錢又無俾, 人地係可以唔答你呀。
問點化解, 無錢, 邊個會睬你呀。
講到應該點做, 教完, 可以唔使俾錢啦, 你估佢傻

日月水火    發表於 19-2-20 08:33

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果師傅講 ...

解簽佬咪講咗$3800 幫你地擇日 化解 lor唔通我誤解咗!

珊瑚宮

回覆樓主:

問的範圍已經超出解簽, 唔答好正常。
仲要上網唱人

子爵府

回覆樓主:

拿唔到著數
就話人衰

日月水火    發表於 19-2-20 08:34

子爵府

如果師傅講 ...

其實佢都開咗價$3800,你照比佢咪教你點化解囉

首頁

尾頁

跳至