自由講場

跳至

男爵府

2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

受虐兒童個案數字近年雖平穩,但受虐兒童歲數卻趨年幼化,5歲以下的受害人數於5年間急增80%,主要是疏忽照顧。有關注團體指,不少父母因育兒技巧不足,致疏忽照顧。曾有年輕媽媽隨意開奶,每次只給1匙奶粉,令嬰兒愈食愈瘦。有校長稱,部分年輕家長在管教子女方面亦有不適當要求,例如要求幼兒「坐定定」做功課。

立法會最新刊物《數據透視》引述社署數據,指2017年新呈報虐兒個案總數為947宗,與10年前的944宗相若,但2013至2017年間,0至5歲受害人數目增加約80%,在2017年,對該些兒童虐待方式主要是疏忽照顧。

防止虐待兒童會署理總幹事黃翠玲稱,事實上主要受虐的兒童是2歲以下,大部分個案是因父母缺乏育兒知識,例如冷天時嬰兒穿不夠衣服,或不懂回應嬰兒的情緒。曾有年輕媽媽不懂「開奶」,每次隨意用1匙奶粉加水,令嬰兒未有足夠營養,義工上門發現嬰兒「過輕」,始知因媽媽不懂開奶,經教導開奶方法,嬰兒情況才改善。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

坐定定都算虐兒
做媽咪唔識開奶

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

值得反思

象牙宮

回覆樓主:

值得反思

珍珠宮

責任感低係一個問題

男爵府

tet123 發表於 19-2-20 14:23
坐定定都算虐兒
做媽咪唔識開奶

好奇,為何不懂開奶既年輕媽媽會有義工上門家訪?

子爵府

2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 畀面勳章

Monstereasy 發表於 19-2-20 15:08
好奇,為何不懂開奶既年輕媽媽會有義工上門家訪?

乜嘢唔識開奶,攞哂D政府奶粉錢自用就真

子爵府

Jnam 發表於 19-2-20 15:12
乜嘢唔識開奶,攞哂D政府奶粉錢自用就真

藉口

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

catvv 發表於 19-2-20 09:18
受虐兒童個案數字近年雖平穩,但受虐兒童歲數卻趨年幼化,5歲以下的受害人數於5年間急增80%,主要是疏忽照 ...

個人認為要生之前必須經過考試合格才準生育

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

曾有年輕媽媽隨意開奶,每次只給1匙奶粉,令嬰兒愈食愈瘦
>>>佔一半四大湊,有咩年輕媽

水晶宮

回覆樓主:

唔識開奶,好大可能係拎晒d錢去用,又或者根本唔係想生仔!我當年生完,對面床個媽媽,次次見到有人抱bb黎就話要瞓覺,叫佢試餵人奶就話好攰,比姑娘話佢先肯試,姑娘走左佢就放返bb落床,喊到拆天都唔理,係爸爸黎先抱下個bb....

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

[email protected] 發表於 19-2-20 17:08
唔識開奶,好大可能係拎晒d錢去用,又或者根本唔係想生仔!我當年生完,對面床個媽媽,次次見到有人抱bb黎 ...

陰公個bb好彩有爸爸

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

係咪無腦呀

一早要問定點沖啦如果唔識

奶粉礶上都有寫明點沖啦

飯又唔見佢唔識食

生得就要付責任啦

翡翠宮

2019新春慶豚圓

坐定定都算虐兒
做媽咪唔識開奶

我依家先知原來坐定定做功課都係不適當要求

伯爵府

回覆樓主:

唔識凑又好多種,用一匙奶粉開奶,似係用奶粉錢去支付不良嗜好多d。

男爵府

[email protected] 發表於 19-2-20 17:08
唔識開奶,好大可能係拎晒d錢去用,又或者根本唔係想生仔!我當年生完,對面床個媽媽,次次見到有人抱bb黎 ...

我都見過媽媽唔多理個b、唔願湊b

試過幾次就咁擺係大人床行開,姑娘見到話咗佢,之後又擺個b係大人床行開

姑娘埋嚟同佢講bb跌磅到無得出院,叫佢兩個鐘餵一次b
轉頭姑娘問佢上一餐係幾時
個媽媽答:4個鐘前
姑娘好肉緊咁話媽媽,又教媽媽要兩個鐘餵一次,個媽媽唔出聲、無咩反應
姑娘叫個媽媽自己補餵水奶,個媽媽叫個姑娘餵
後來姑娘話bb無得出院,問個媽媽會唔會留院陪bb
個媽媽揀自己出院先

珍珠宮

坐定定都算虐兒
做媽咪唔識開奶

奶粉罐上面都有教開奶啦

伯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-2-20 17:36
我都見d媽媽唔多理個b、唔願湊b

試過幾次就咁擺係大人床行開,姑娘見到話咗佢,之後又擺個b係大人床行開

咁都得 ,咁唔想理,生黎做乜? 睇黎亞B唔識投胎,有排受

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

2019新春慶豚圓

生仔真係要攞牌

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊