想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

.

別墅

njlee 發表於 19-2-20 10:28
我今年32歲。
經過上年嘅小產之後,嘗試再次自然懷孕都無進展。之後去睇專科都唔成功。
終於決定咗去咗IVF ...

32歲仲年輕5使太擔心,relax D就會成功率高D,我做ivf一take bigno左,祝你成功

大宅

我一次成功
體質 > 第幾次
體質有問題2,3,4 次都未必得
後生做有差不多50% 成功,我個醫生咁講。

大宅

我今年32歲。
經過上年嘅小產之後,嘗試再次自然懷孕都無進展。之後去睇專科都唔成功。

我31歲,一次成功。俾啲信心自己,你仲年輕

複式洋房

回覆樓主:

我都係32歲做第一次,但唔成功,做咗一次之後覺得身體差咗,而家調理緊準備去做第二次,我覺得調理好身體(比如做下運動、早瞓、浸腳,食下supplement或者中藥等等),總之自己都覺得身體好ready先去做成功率會大啲,加油!

別墅

多謝晒你哋嘅支持呀。

我老公見到我每日打針都打到流晒血,仲又瘀又腫,叫我放棄。加上身邊嘅人不停話好難成功,所以我為咗呢件事真係喊咗好多次啦。好似自從小產之後就為咗生BB呢件事而唔開心咗好耐。

不過真係好多謝你哋比我嘅信心!希望可以成功順利啦!

別墅

回覆 特穆爾小煮 的帖子

你好勇敢呀!

你都加油呀!我都覺得自己嘅體質好與壞都好重要。同埋加上要放開啲。

希望我哋好快有好消息啦!

複式洋房

njlee 發表於 19-2-20 11:04
回覆 特穆爾小煮 的帖子

你好勇敢呀!

我其實一啲都唔勇敢,成日喊,成日唸好多嘢,唔開心。不過又覺得既然試過自然唔得又想盡快做媽媽,就要早啲試其他方法,因為年紀唔等人,亦唔知會唔會係有其他難解決嘅問題(比如免疫問題),早啲知好過遲啲知。

同埋自己做過都想分享下經驗同鼓勵下後邊嘅人,雖然我仲未成功 ……

希望好快到我哋做媽媽啦

別墅

我今年32歲。

你私家做?沒比針槍你打?

別墅

特穆爾小煮 發表於 19-2-20 11:21
我其實一啲都唔勇敢,成日喊,成日唸好多嘢,唔開心。不過又覺得既然試過自然唔得又想盡快做媽媽,就要早 ...

你真係好勇敢呀,好正面咁再試過。

係呀,原來試過呢個經歷先知道原來好辛苦。辛苦唔只係打針,而係每次見醫生都好似預咗有壞消息,而唔係努力過就會得到成果。

所以我都諗住遲啲會將我嘅經歷分享出去,希望至少可以俾到其他人心靈上嘅support。

所以希望我哋可以快啲有好消息!

別墅

yuyuyu_ng 發表於 19-2-20 11:30

係呀。佢冇比我呀。我去覆診嘅時候醫生話我打爆咗條血管,但係我差唔多次次都打爆條血管,所以好痛同埋流好多血

複式洋房

njlee 發表於 19-2-20 11:53
你真係好勇敢呀,好正面咁再試過。

係呀,原來試過呢個經歷先知道原來好辛苦。辛苦唔只係打針,而係每次 ...

係,我覺得最辛苦嘅唔係打針塞藥,係心理上嘅煎熬,知道心情輕鬆會好啲,但實際上好難放鬆到

我哋要一齊加油,希望好快聽到你好消息

別墅

特穆爾小煮 發表於 19-2-20 11:21
我其實一啲都唔勇敢,成日喊,成日唸好多嘢,唔開心。不過又覺得既然試過自然唔得又想盡快做媽媽,就要早 ...

我係過來人明白你感受 ,ivf的路真的不容易,我之前都喊過好多次,因為太大壓力,我做ivf其間好多身邊好友都又左仲大壓力 ,但係我知道自己盡左力就問心無愧,如果你身邊好友有左,你都真心祝褔她,其實係好嫁,因為你祝福人人地都會真心祝福你 ,我個時都係禁祝福我D则好友,又睇得好開,bb最後會來到你身體

複式洋房

mokaiko 發表於 19-2-20 12:07
我係過來人明白你感受 ,ivf的路真的不容易,我之前都喊過好多次,因為太大壓力,我做ivf其間 ...

好認同呀真的很不容易,我都喊過無數次,壓力無比咁大,因全部朋友同事婚後好快就有,有些唔得睇下中醫都得咗,亦有做人工一次就中,偏偏自己條路就咁難行,一靜落嚟就會不期然想起過往種種心力交瘁的痛,有時搭搭下車都會忍不住想流淚,只有靠自己努力收拾心情,才可以儲勇氣再嚟過,你嗰句問心無愧好好!我真的有盡過力!無論如何,希望大家都成功達到目標!呢度好多同路人,大家互相祝福,一定會如願!

大宅

我今年32歲。

我一次ivf成功!
你加油呀!

大宅

我一次IVF成功, 你要加油呀! 俾D信心, 我覺得做第幾次同成唔成功冇乜關係, 主要都係睇身體狀況同心情
你要放鬆點, 唔好喊咁多, 咁先容易成功架, 祝福你

別墅

njlee 發表於 19-2-20 11:56
係呀。佢冇比我呀。我去覆診嘅時候醫生話我打爆咗條血管,但係我差唔多次次都打爆條血管,所以好痛同埋流 ...

以我所知政府就一定沒針槍提供,但原來私家的都會有沒針槍提供!我個間有提供,我由day 2就開始打,打到後期早晚各一針。成個肚皮都係白雪雪,係有陣時自己收針的時後唔夠直整到出血!

不過用針槍按個下都要好大勇氣!

複式洋房

回覆樓主:

加油呀,我都3月頭都去做ivf, 你仲後生,唔洗太擔心,體力好自然成功率都高啲,唔關做第幾次事架,我哋一齊加油

別墅

真係好多謝你哋嘅正能量呀!而且知道原來咁多人都有成功嘅個案,我一來好戥你哋開心,二來有返啲信心。你哋真係俾到我信心繼續努力下去!

係呀,我都知道要放鬆啲。有時候我喊到連我自己都覺得自己好煩。不過其實當我願意去行呢一步開始,已經可以話,盡咗我所能去希望達成到呢件事。你哋講得好好呀,真係問心無愧。

我會加油架啦!

別墅

yuyuyu_ng 發表於 19-2-20 13:28
以我所知政府就一定沒針槍提供,但原來私家的都會有沒針槍提供!我個間有提供,我由day 2就開始打,打到後 ...

佢哋冇俾我呀!仲話有時候有呢啲情況發生。我都係呀,我個肚依家全部都係的瘀黑色嘅瘀痕。不過算啦,我都已經豁咗出去架啦。

首頁

尾頁

跳至