3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教一下

我是在職媽媽,小朋友是女孩子,由外傭照顧,我下班就由本人自己照顧,小朋友3歲10個月了,我和小朋友的關係很親密的
一向我都是用道理去教小朋友,但由三歲開始發現不管用,就用了比較惡的態度去控制她
近幾個月,問題可大了,她經常不聽話,我說不能做的,她會無視繼續去做,但我覺得她是出於反叛,我問過她,她知道自己不對,但不知道為何要繼續做挑戰我
最大問題是,近數個月,她一知道自己做錯,而我罵她,或者只請她過來一同檢討事情,往往她先大哭大叫踩地之後就打我拉我踢我瞪著我,昨天我終於聽到她說“我不想你們怪我”(還未開始說教佢的反應已經超大)

男爵府

papanmama 發表於 19-2-20 11:49
想請教一下

我是在職媽媽,小朋友是女孩子,由外傭照顧,我下班就由本人自己照顧,小朋友3歲10個月了,我 ...
等學野,我都一樣,哎~~

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我以前都很惡,成日一開始就鬧,但發現小孩情緒變得好差,少少事就發脾氣。後來我發現問題應該是自己,我現在會控制自己情緒,佢唔乖時我會問佢發生咩事,點解咁樣,有咩可以幫到你,有咩方法可以改善...佢哭鬧我就等佢冷靜,之後再問佢,要聆聽佢的說話,再同佢講番件事,強調不是怪責佢,不是要鬧佢,而是比佢知道問題出現了,佢有咩錯或者邊度做得唔好,下次改善。現在小孩情緒都有改善,冇咁大脾氣。

kenbetty    發表於 19-3-29 11:29

水晶宮

四歲,一樣,一話佢反應超大。不過未至於郁手郁腳。會大喊,歇斯底里咁。

複式洋房

Liuvyn 發表於 19-2-20 13:10
我以前都很惡,成日一開始就鬧,但發現小孩情緒變得好差,少少事就發脾氣。後來我發現問題應該是自己,我現 ...

但我都試過比佢冷靜左再傾,點知一開口請佢過黎,佢已經自衛,又申脷,話吾過黎,吾傾,吾中意
咁我應該點做呢

珍珠宮

papanmama 發表於 19-2-20 14:27
但我都試過比佢冷靜左再傾,點知一開口請佢過黎,佢已經自衛,又申脷,話吾過黎,吾傾,吾中意
咁我應該點 ...

我都好想知道亞,有時都會咁樣

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 papanmama 的帖子

我有時會講下其他野,或者做其他野,等佢分散注意力,氣氛緩和左先再同佢講番。又或者可以試下,等佢乖時,做得好時,我就讚佢。"好乖喎,今次冇(曳)...做得好好呀,你記唔記得上次你(曳)...今次冇(曳)...有進步,下次可以再...阿媽好欣賞你..."

複式洋房

Liuvyn 發表於 19-2-20 16:40

我有時會講下其他野,或者做其他野,等佢分散注意力,氣氛緩和左先再同佢講番。又 ...

我知我好煩,但呢招都成日用,仍然
我仲可以點

男爵府

想請教一下

我是在職媽媽,小朋友是女孩子,由外傭照顧,我下班就由本人自己照顧,小朋友3歲10個月了,我 ...

我個女3y2m一樣係未話佢佢就喊左先,我女未會動手,但會喊左先有時會鬧人,我依家既做法係會攬攬佢,抱佢坐去床邊,問佢喊係唔係因為知自己做錯,怕俾媽咪鬧,佢會話「我唔鍾意你大聲」,我會話「你好叻喎,你知道自己做錯,不過你咁大聲話媽咪,媽咪咩都冇做就俾你鬧喎,有冇覺得媽咪會唔開心?」,佢呢個時候多數會主動道歉,我再同佢講之前既行為做錯,下次唔好再做就得啦,做錯事就誠實認錯道歉,唔需要喊甚至怕被鬧而鬧人先。不過我個女都仲係會再犯,我唯有每次都重複教佢,希望佢會改

複式洋房

回覆樓主:

學樓上媽媽講得岩,我的確有時可能太惡,可能令佢潛意識學左,我要好好檢討下自己
再不嫌其煩咁不停重覆提佢

大宅

想請教一下

我的小朋友一樣四歲幾 呢幾個月 特別難教 唔聽話 會打人 打我 仲會鬧返人...我都唔識教了

複式洋房

amy892hk 發表於 19-2-20 18:30
我的小朋友一樣四歲幾 呢幾個月 特別難教 唔聽話 會打人 打我 仲會鬧返人...我都唔識教了
...

同我好似,我都束手無策ing

男爵府

想請教一下

小朋友有呢個年紀都羞於承認錯誤

洋房

想請教一下

一樣!!!我仔都係,依家三歲三個月,之前一直講道理都算work,但近兩月講道理哩招突然失效,做錯事、發脾氣嘅時候就直接出手打人,完全唔受控制

複式洋房

回覆樓主:

我早2日同老師傾過,希望家校合作,令我小朋友改善到
我亦都學樓上媽媽教,要收下火,不能太大反應
我尋日同小朋友傾計,我問佢媽媽有時太惡係咪,佢梗係話係啦,然後我話咁不如我地一齊學下冷靜丫,如果下次媽媽反應太大太惡,你都提醒下我,我地冷靜好先傾丫,好冇,佢話好
希望我地真係能一齊改變
共勉之

複式洋房

Liuvyn 發表於 19-2-20 13:10
我以前都很惡,成日一開始就鬧,但發現小孩情緒變得好差,少少事就發脾氣。後來我發現問題應該是自己,我現 ...

liuvyn
我睇完你留言,我自己反省過,係,我之前用左惡既態度去“控制”佢,開頭成功,但一段時間吾管用啦,反而仲係自己教識左佢惡。。
之後同小朋友協議左,一齊控制,好啲啦宜家,當然都有皮氣,但冇好似之前咁打人
而且當大家好嬲時,我繼續再惡啲去挑戰左佢,所以解決吾到,佢亦聽吾入耳,宜家用左你方法,自己冇咁炆,而小朋友亦冇咁癲,佢仲識同我講“呀,吾記得左吾做鬼臉添”,希望越變越好
多謝大家,共勉之

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

小朋友做錯時,試吓忍一忍,唔好用鬧嘅方式指正佢,盡可能同佢講道理,又或者平心靜氣反問佢咁樣做係啱定錯,等佢自己都思考下。

如果佢當時情緒都唔平穩,帶去佢一個角落頭冷靜幾分鐘,肯定佢人身安全下唔好理佢,等雙方都有冷靜嘅時間,之後先再講番件事。

我有3個仔女,大嘅已經高中喇,我自己經驗係,當佢哋開始聽得明人哋講嘢之後,一味靠惡去教小朋友已經唔WORK,反而會影響親子關係,大家都唔開心,小朋友只會覺得父母挑剔佢唔錫佢,而忽略糾正佢錯誤行為背後嘅原因。

我同老公而家都仍然學習緊,大家一齊努力!

珍珠宮

回覆樓主:

大叫、踩地、打人都係小朋友表達情緒方式

小朋友好嬲/打人處理方法
https://youtu.be/pa-r9XnzuMc
影片講解者係一個台灣兒童醫學專家

王宏哲Facebook page都有好多育兒資訊
https://m.facebook.com/pg/Dr.HC.Wang/about/?ref=page_internal&mt_nav=0

個人都有少少育兒分享
有時小朋友一曳,唔一定要講好多道理去命令小朋友要點做
我有時會講個「後果」出嚟,去令小朋友去諗下自己應該點做
例如:
玩門- 玩門會點架/夾親隻手會點架?
爬上梳化頂- 跌落嚟會點架?

小朋友挑戰大人底線同唔合作係成長經歷之一,小朋友有時百厭可能係想引你注意,細心留意下小朋友想表達咩同需要咩

複式洋房

CharmingDuDu 發表於 19-2-22 12:39
一樣!!!我仔都係,依家三歲三個月,之前一直講道理都算work,但近兩月講道理哩招突然失效,做錯事、發 ...

感同身受

別墅

其實這個年歲的小朋友,對自己能力有一定的掌握。有些事情幼兒已學會了,就讓他們嘗試吧!
有時大人總是和小朋友說道理, 道理總是在大人的一邊, 忽略了小朋友的需要、興趣和能力 ,聰明的小朋友能服得多久。
小朋友的反應, 總歸是說出 :不要什麼不可的道理, 家長應回心想想, 那些到你是合乎自己的道理,還是 愛小朋友的道理。
多點抱著孩子 ,說說自己對事件嘅心情, 說說自己想小朋友的反應, 當然亦要聽聽孩子的心聲, 這才是講 道理的教育。

家長們要注意 每個小朋友 也有自己獨特的性格, 不是用別人的方法去教, 而是用自己嘅心去愛自己嘅小朋友。 祝各位家長和小朋友愉快健康成長。

首頁

尾頁

跳至