3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小女5歲幾啦, 佢亦都好似如上各位的小朋友一樣既脾氣, 媽媽由心平氣和咁講道理直至火都出埋黎 (因為佢唔聽), 叫佢起身刷牙換衫返學(每朝)我都想死.... 因為我想盡可能帶佢返學, 所以就算送完佢時間好趕地鐵超多人都會送佢, 但係今朝真係頂唔順佢, 叫佢起身刷牙, 佢就不停搞依樣搞果樣, 最後真係等唔到佢自己走左, 等姐姐第一次送佢返學,自己真係就黎頂唔順...
可能因為我同先生分開左住而影響到佢, 睇完各位既留言, 原來唔止佢一個係咁樣...

複式洋房

回覆樓主:

哈哈,我之前同大家講我轉方法,係,有好轉,但呢2日又黎料,同之前一樣
yeah, 革命尚未成功,同志還需努力
頭已爆

複式洋房

Winsmum 發表於 19-3-11 09:57
小女5歲幾啦, 佢亦都好似如上各位的小朋友一樣既脾氣, 媽媽由心平氣和咁講道理直至火都出埋黎 (因為佢唔聽) ...

哈,你個case,我今朝又經歷完,一模一樣
朝早起身,賴床,吾挺衫,好,我tum佢去bathroom刷牙換衫,樓樓擰擰賴皮mode,我好聲好氣,吾聽。。。對峙左10分鐘,仍然咩都未做過,但已經遲到,我又燥狂了,惡佢,點解佢打我,我繼續鬧,但我發現,再對峙,應該出吾到門口,我地靜左一陣,攬番,再傾番,先完成到
但係佢跑左去睇電視,比爸爸話2句,再癲過
正呀,晨早流流,我經歷左好多野,精神爽利

其實我係雙職既,我每日湊完佢番學,答成舊水的士番工,都係想比多啲時間佢,點知被“家暴”,灰到爆
我都有姐姐既,只係想盡量陪佢多啲啫
大家加油呀

複式洋房

回覆 papanmama 的帖子

大家媽媽加油... 原來女人既脾氣係比D仔女激出黎架...哈哈

複式洋房

Winsmum 發表於 19-3-11 10:20

大家媽媽加油... 原來女人既脾氣係比D仔女激出黎架...哈哈

絕對係啦,
所以我決定,早啲起身比足夠時間佢賴皮

複式洋房

咁我都應該改下... 我起身就要開始叫佢起身先得, 平時想佢瞓多半個鐘

複式洋房

Winsmum 發表於 19-3-11 11:01

咁我都應該改下... 我起身就要開始叫佢起身先得, 平時想佢瞓多半個鐘

我女呢,我次次離佢遠少少佢都知既,每次明明佢訓得好冧,但只要我起身去個厠所,佢都醒,只係吾肯起床啫
所以我諗我自己要早啲離開張床先搞得掂,哈哈哈

男爵府

papanmama 發表於 19-2-20 11:49
想請教一下

我是在職媽媽,小朋友是女孩子,由外傭照顧,我下班就由本人自己照顧,小朋友3歲10個月了,我 ...

四歲半 同樣不希望聽到大人指出佢錯誤,如果佢做錯事,我講出來,佢就話 媽咪,不要說。 不過未出現打人踢人激烈行為。 估計同齡小朋友,都會有不肯接受自己錯誤的階段,家長是否可以用另外一仲方式指出?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

想請教一下

我是在職媽媽,小朋友是女孩子,由外傭照顧,我下班就由本人自己照顧,小朋友3歲10個月了,我 ...

我小朋友脾氣好好,主要係本身性格使然,父母身教亦很重要。從小朋友6 個月大起(對,是6 個月)所有事我都畀佢選擇,自己做決定,佢要做嘅事我一定畀佢做,但會事先告誡後果。

小朋友做對事,我一定讚賞,小朋友做錯事,我一定唔會鬧,唔會責備。因為我相信一個信念,小朋友係唔會做錯事,佢只係唔識做,唔識係應該教,唔應該鬧同罰。

大宅

想請教一下

小朋友明知而犯錯,自然有他的後果要承受,我只會要小朋友承擔後果,我唔會浪費時間心機去責備佢。例如叫佢唔好玩熱水,告誡佢玩熱水會燙手,會好痛,如果佢偏要玩,佢自然會燙手,佢會承擔後果,咁你又何須去鬧佢呢?以後佢都會信你,原來媽媽講真架,玩熱水真係會燙手會好痛。

如果你控制唔到情緒,小朋友都會以你做榜樣,亂發脾氣,所以你要小朋友脾氣好,自己要先管好情緒。當小朋友發脾氣時,你都可以理直氣壯同佢講,爸爸媽媽都唔發脾氣,點解你選擇發脾氣?發脾氣解決唔到問題⋯⋯

大宅

想請教一下

我小朋友2 歲時都試過打我,我捉住佢手仔,心平氣和地同佢講,爸爸媽媽都冇打過你,你點解要打我?你打我,我好唔開心,你唔好再打我喇,以後佢都冇再出手打人。

首頁

尾頁

跳至