自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

2024勳章

新聞主播裡面方東昇是一個很傳奇的人物,由主持《世界零距離》起就發現他不僅博學多才,內心更加潛藏幽默的魅力,成功將資訊性節目用各種食字押韻金句講得好好笑,毫無悶場,引來很多年輕網民追看,所以TVB都非常器重他。
講起現年42歲的方東昇,背景一點也不惹少,中學讀傳統名學拔萃男書院,大學就讀中文大學新聞傳播學系,最後以GPA 4.0滿分,一級榮譽畢業,更獲得新亞書院獎學金最高榮譽誠明獎,有「中大才子」之稱。自1998年暑假加入TVB新聞部任職實習記者後,繼續留任做港聞記者,如今已是無綫電視新聞部副採訪主任,服務21年。同業都大讚他做事認真:「佢寫稿一定會諗,唔係就咁搬字過紙」、「我聽聞佢孭住嘅書包,裏邊有部打印機,方便隨時印出資料備用。」,咁有心,抵方東昇紅嘅!除咗學識高之外,方東昇都好孝順,2000年就同媽媽聯名買樓,以268萬買入青衣海欣花園一個單位,婚後堅持同媽媽一齊住,是個乖乖仔。

wewingDC    發表於 19-2-22 14:05
wcpcelia    發表於 19-2-22 12:11
funfun759    發表於 19-2-21 09:19
edhepp    發表於 19-2-21 01:02
BBJOJO    發表於 19-2-20 22:37
pigmei    發表於 19-2-20 16:58
jennyccc    發表於 19-2-20 16:04

禁止訪問

侯爵府

FTR603 發表於 19-2-20 12:28
新聞主播裡面方東昇是一個很傳奇的人物,由主持《世界零距離》起就發現他不僅博學多才,內心更加潛藏幽默的 ...

叻仔, 仰慕叻人
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

新聞主播裡面方東昇是一個很傳奇的人物,由主持《世界零距離》起就發現他不僅博學多才,內心更加潛藏幽默的 ...

嘩,好叻好乖仔

子爵府

回覆樓主:

尋晚節目佢話:僑埋對手等於幫手

好好笑

bemiu_uncha    發表於 19-2-20 12:46

水晶宮

聽聞佢對佢女婆係一見鍾情, 係無記女記者吳先螢既妹

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

早10廿幾年前已經留意佢, 當時佢仲做緊香港早晨, 佢開場白永遠都係有金句的, 印象非常深刻!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

真正既才子, 原來得42歲

子爵府

回覆樓主

好鍾意聽佢講野,咬字字正腔圓好好聽

子爵府

老婆要同阿媽住,老婆都算唔話得

wcpcelia    發表於 19-2-22 12:11
333s    發表於 19-2-21 16:36

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

x00_00x 發表於 19-2-20 12:35
尋晚節目佢話:僑埋對手等於幫手

好好笑

費時出錯
放下自在

男爵府

開心吸收勳章

好勁!

大宅

家人係佢舊同學,係好乖嘅好學生,讀男校完全唔講粗好係好難得

伯爵府

BK Milk勳章

一直都堅持同媽媽住,老婆好好人啊,我真是做不到

大宅

鍾意睇佢嘅長命120歲,以前都有睇佢播新聞。

mizuho    發表於 19-2-20 14:26

琥珀宮

咁既學歷同經驗,而家都只係副採訪主任,事業仕途不算好,he deserve better

Hemi    發表於 19-2-21 06:09
Janicefin    發表於 19-2-20 19:28
happy+    發表於 19-2-20 13:54

公爵府

首頁
12345...12

尾頁

跳至