自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

講風水都係話東北唔太好,
我都係東北,極想搬
仲要成日d病位都喺東北 & 西南
今年又中喇

珍珠宮

東北我無咩所謂... 咁岩我兩層樓都係東北...
我兩間都好光猛.. 但太陽又唔會直曬入屋.. 好舒服..
其實香港冬天愈來愈唔凍..
我唔擔心凍既問題..
總之我一定唔會揀西斜...
西斜個種熱好難頂..
再加上香港係愈來愈熱..
熱真係難頂話凍..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

東北的確凍
冬天外面入屋,屋仲寒啲
冷暖機一定要

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

番茄炒蛋 發表於 19-2-20 12:40
一直住開東南座向嘅樓,前面無遮擋,陽光到正午時分還留在窗邊,很光猛。睇樓時睇了間東北樓,因為價錢適中 ...
你預東北冬天比街凍2度,有時天氣凍,我覺得訓係房好有「訓街既感覺」。而向南,就預暖2度。
不過現在香港唔點凍,你頂得順就ok。

水晶宮

回覆樓主:

西北陽光多過東北

大宅

一直住開東南座向嘅樓,前面無遮擋,陽光到正午時分還留在窗邊,很光猛。睇樓時睇了間東北樓,因為價錢適中 ...

我住緊東北,好通爽,完全唔濕,最難得係,d傢俬牆身keep得好好,無發霉,唔會咁易壞,但夏天颱風就好應,呢樣反而最難頂!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

SKY2006 發表於 19-2-20 15:33
住緊東北,高層開陽,剛過去的冬天一啲都唔凍,陽光好早入屋所以好早起身
...

男爵府

我同屋企住同一座,佢中層向東北,我低層向東南
同一日同一時間我東南凍過佢東北喎

大宅

tester5 發表於 19-2-20 18:14
你預東北冬天比街凍2度,有時天氣凍,我覺得訓係房好有「訓街既感覺」。而向南,就預暖2度。
不過現在香港 ...

買咗層樓,結果係訓街嘅感覺。應該要全屋裝變頻了。衫都無得太陽曬乾,有抽濕機,唔知是否需要烘乾機了

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

YAC0601 發表於 19-2-20 19:01
我同屋企住同一座,佢中層向東北,我低層向東南
同一日同一時間我東南凍過佢東北喎
...

因為低層

男爵府

kitbebe 發表於 19-2-20 19:28
因為低層

低層凍過中層?我以為愈高會愈凍

子爵府

sundaymami 發表於 19-2-20 17:29
我住高層, 開揚, 夏天真係好好風, 唔使開冷氣, 朝早好早有陽光入屋, 打風如果
吹東北風就真係食正風, 另外 ...

向東北有東風係好涼爽
反而西北真係超唔掂
夏天唔係一般熱咁簡單

珍珠宮

sf013hk 發表於 19-2-20 12:42
西北最差,西次之,北次之,之後到東北?

向東是否比東北好一些?

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

teresayan07 發表於 19-2-20 18:11
東北我無咩所謂... 咁岩我兩層樓都係東北...
我兩間都好光猛.. 但太陽又唔會直曬入屋.. 好舒服..
其實香港 ...

同感

珍珠宮

唔洗太擔心,都有座東位呀

珍珠宮

番茄炒蛋 發表於 19-2-20 19:19
買咗層樓,結果係訓街嘅感覺。應該要全屋裝變頻了。衫都無得太陽曬乾,有抽濕機,唔知 ...

呵呵,有tester5 陪你一起感覺訓街,you are not alone。

住慣向南樓的人,確實比較難接受向北樓。夏天很涼爽,電費都節省不少,而且衣服曬到陽光,曬乾收回來後有很舒服的陽光味。

大宅

平平常常 發表於 19-2-20 20:57
呵呵,有tester5 陪你一起感覺訓街,you are not alone。

住慣向南樓的人,確實比較難接受向北樓。夏天很 ...

係。特別D被曬完,係一陣陽光嘅味道。夜晚靜思時,風吹入來都特別讓人平靜。好似今晚咁,就特別好風。希望之後住落都能夠習慣。

大宅

kchan1997 發表於 19-2-20 18:24
我住緊東北,好通爽,完全唔濕,最難得係,d傢俬牆身keep得好好,無發霉,唔會咁易壞,但夏天颱風就好應, ...

間屋多雲天氣去睇時光線係有D不足,但係就好風。唔知是否因為冬天吹緊東北風。我們都近海,希望同你間屋一樣,通爽唔潮。

琥珀宮

畀面勳章

香港愈來愈熱,唔駛擔心會凍親

大宅

番茄炒蛋 發表於 19-2-20 22:08
間屋多雲天氣去睇時光線係有D不足,但係就好風。唔知是否因為冬天吹緊東北風。我們都近海,希望同你間屋一 ...

放心,夏尾初秋好好風,我老公最like,反而擔心有南字會較濕,東北朝早有太陽,好光猛,但下午唔曬入屋,可能我唔怕福,唔覺冬天太凍,我娘家向西南,感覺仲凍d,有機會地區影響,又位處半山。

首頁

尾頁

跳至