自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

CHANYINTING 發表於 19-2-20 14:29
呢批真係好灰色
就算係真香港人,如果真係太長期冇係香港貢獻,冇係香港納稅
其實道義上,香港納稅人既醫療 ...

如果你咁講就真係好難劃清條線。如果冇貢獻就冇道義醫佢,咁有交稅嘅係咪應該比冇交稅嘅得到多啲免費服務? ok, 冇交稅例如家庭主婦都對社會有貢獻,咁食綜緩嗰啲係咪應該冇得睇政府醫生,或者要俾全費?

現實上你好難再喺有身份證嘅人之中再分成幾層。

珍珠宮

calvin1230hk 發表於 19-2-21 09:13
唔好意思! 冇心影射,令你誤會,仲越嚟越緊張。

算啦,總之乜都入150數吹大,制度分化。
早一排viuTV 造假搵演員扮內地人⋯⋯⋯⋯呢單野無人提!

侯爵府

wantaima 發表於 19-2-21 11:24
算啦,總之乜都入150數吹大,制度分化。
早一排viuTV 造假搵演員扮內地人⋯⋯⋯⋯呢單野無人提!

咪就係! 有班就幫佢地搞1年攞綜援,又搞雙非問題,社福界就係咁幫佢地搵借口上公屋,搞完事就扮晒唔關佢地事。
之後就不停抹黑,仲要做假,醜陋到呢!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

BKsquare 發表於 19-2-21 09:59
香港點解攪到咁逼先

你唔知好多新香港人對香港好有「貢獻」架咩?要感恩呀。

總之,源頭減廢係冇可能,香港地方又唔多,香港政府希望多d香港人肯返內地住可以理解,否則起多10個明日大嶼都唔夠。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

牛子 發表於 19-2-21 12:38
咁我唔笑可以點jack, 某會員的特質你又唔係又一日知, 面具戴咗咁耐自己都脫唔到落嚟, 咪笑住睇佢扮中立囉 ...

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

chinfongfong 發表於 19-2-20 14:07
到了今天,你們仲天真的以為香港的資源只會給香港人用的嗎?
報導中有個好漂亮的名詞,叫共享,
想想他的含 ...

共享?⋯⋯⋯⋯擺明搵笨!
不如叫李嘉成與大家「共享」佢財富。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

calvin1230hk 發表於 19-2-21 11:29
咪就係! 有班就幫佢地搞1年攞綜援,又搞雙非問題,社福界就係咁幫佢地搵借口上公屋,搞完事就扮晒唔關佢地 ...

哩班幫佢哋嘅人,係由反對新移民嘅人用票選出嚟

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 19-2-21 13:47
哩班幫佢哋嘅人,係由反對新移民嘅人用票選出嚟

神又係佢,鬼又係佢。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

calvin1230hk 發表於 19-2-21 13:50
神又係佢,鬼又係佢。

所以我覺得好詭異

珍珠宮

小小馬奇朵 發表於 19-2-21 09:40

其實有咩問題,佢地係香港人

其實系理所當然,但系上面有人手,點解吾系攪好d措施鼓勵香港人留系大陸就醫覆診,同埋大陸香港人大把一直用緊香港醫療,非緊急未自己落黎再call白車都得,吾明點解今次要大囉大鼓,引起爭端,特首甘做吾知有咩意思

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 19-2-21 13:53
所以我覺得好詭異

係香港先咁奇怪,如果外國政客,做一D傷害自己市民利益嘅事,一早落台啦。
可能D毒媒,仲有班打手幫佢地轉移視線,令班冇腦嘅相信,同埋班盲撐掛。

象牙宮

calvin1230hk 發表於 19-2-21 14:28
係香港先咁奇怪,如果外國政客,做一D傷害自己市民利益嘅事,一早落台啦。
可能D毒媒,仲有班打手幫佢地轉 ...

我都覺得好奇怪,我有懷疑成日嘈嗰班人,到底知唔知佢哋選嘅政棍係幫緊邊個?

男爵府

回覆樓主:

香港自稱民主的果班賤人,咁多年來我全家都冇投過給他們任何一個
立法局我只投給一些獨行俠,不埋堆擦鞋果些
我果區議員的我只投給有做野果位,
香港民主和保皇全部都是正褔佳,冇個好人,香港有今天,都是多得他們不少。

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-2-21 13:33
我最早都講過,係呀,執行上係好難做到,但係如果問題持續爆煲,計算執行成本就會相對降低,就要應該做,當 ...

給你一個例子

某類人,香港公司請他到內地長期駐守,交香港稅,但工資達不到線,這人已經長期住係國內10年以上,沒用過香港任何公共設施,只係有大病返來睇下醫生

另一類人,香港公司請他係香港返工,但工資一樣達不到線,10年來1分錢稅都沒交過,但用盡香港的民生設施

請問邊個會拖塌香港資源機會大D﹖我相信第二類人的數目遠遠大於第一類人!! 兩類人都是幫香港公司打工,雖沒交稅但對公司是有貢獻,而公司對香港大貢獻,那算不算對香港有貢獻﹖那為何香港冇道義醫佢﹖

對香港有冇貢獻,不是只看有沒有交稅,人物理上有沒有身處香港。如果你還是死胡同咁把 稅==貢獻 ,咁"道義"問題永遠唔會結論。交1蚊稅係交稅,交10萬元也係交稅,咁交10萬元的是否也可以話沒道義醫交1蚊果個﹖

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 19-2-21 14:57
我都覺得好奇怪,我有懷疑成日嘈嗰班人,到底知唔知佢哋選嘅政棍係幫緊邊個?

可能有好多原因呢

首頁

尾頁

跳至