嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb幾大有味覺?

回覆 akai1012 的帖子

Hi akai1012 ,當BB6個月食左固體後,漸漸會分辨到天然嘅甜、咸、酸、苦味道,隨著BB長大,進食更多元化食物,加添加適量調味後,佢地味覺會愈來愈豐富架。媽媽有無俾唔同味道(咸、甜、苦、酸)食物BB試呀!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-20 15:47
回覆 akai1012 的帖子

Hi akai1012 ,當BB6個月食左固體後,漸漸會分辨到天然嘅甜、咸、酸、苦味道,隨著 ...

有呀,咩都比,有時候會加小小鹽,bb仲有5日17個月
但突然只飲一餐奶,不過固體都算食得好
akai1012 發表於 19-2-20 22:22
有呀,咩都比,有時候會加小小鹽,bb仲有5日17個月
但突然只飲一餐奶,不過固體都算食得好
...

小朋友由多元化固體食物吸收全面營養係最好架 1-2歲小朋友通常 3餐正餐同埋2次茶點,飲奶係均衡飲食嘅一部份,每日360-480ml 奶類,主要係提供每日鈣質需要,除左牛奶,加鈣豆奶、硬豆腐、芝麻、果仁、小魚乾、連骨魚(鯪魚肉)、深綠色蔬菜、全麥方包都有豐富鈣質,適量曬太陽有助身體製造維他命D,增進對鈣質嘅吸收。仲要建立飲清水習慣,BB飲唔飲水呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-21 11:09
小朋友由多元化固體食物吸收全面營養係最好架 1-2歲小朋友通常 3餐正餐同埋2次茶點,飲奶係均衡飲食 ...

飲水呀,但呢幾日開始會選擇物了
akai1012 發表於 19-2-24 20:42
飲水呀,但呢幾日開始會選擇物了

BB鍾意飲水好叻叻 媽媽繼續提供多元化食物俾佢選擇,俾佢同大人一齊食午、晚餐,可以分享家人飯菜,每餐都提供2種菜/瓜、肉蛋魚豆類食物,留意食物顏色和質感配搭,經常改變烹調和進食方式,重複俾少量佢唔鍾意食物小朋友嘗試,多D用天然香料做調味,洋蔥、檸檬、蔥、唐芹、蕃茄、南瓜、香茅都係唔錯選擇呀。自細建立健康飲食習慣係最好架,加油!

首頁

尾頁

跳至