自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前幾日睇電視,Gigi 同車婉婉個老公同屬老外(非正宗華人)都覺得比利是好肉赤,點解要洗咁多錢派出去比人?重要係每年春節都要派!(佢地有BB 有得收番都好D,我冇)有時都覺得依個習俗好得意,我都唔係收左好多年,年紀大,未婚時收都自覺唔好意思收,會避在家中)我係中國人有時都要煩派幾錢面額比邊個,又要同老公夾邊個派利是,唔想 double 派,(老公好大頭蝦,試過派完又派,攬亂利是金額比人)雖則話施比受更有福,一年一次,但有時手緊開支大,都要慳D洗!有時好似有D朋友,去旅行避年算!
大家有冇同感?

侯爵府

我都好耐無見過我的親戚,我每年都要俾低一疊利是我媽幫我派,但係我無細路,唔會收得返。我唔擺低利是佢追到我瘦。我家姐結婚十幾年都無派,就算佢結左我未結都無派俾我。但佢就識收人地的利是。

所以,我下年都唔會擺低利是,見到面就派,見唔到就唔派。
8-)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kiwibaby2015 發表於 19-2-20 15:07
前幾日睇電視,Gigi 同車婉婉個老公同屬老外(非正宗華人)都覺得比利是好肉赤,點解要洗咁多錢派出去比人 ...

大宅

回覆樓主:

有得派利是係福氣黎
個人習慣係
下年度既交稅 保險 換利是既開支
今年就已經草定。
所以唔會因為派利是就有手頭緊既感覺

水晶宮

manki1610 發表於 19-2-20 15:23
有得派利是係福氣黎
個人習慣係
下年度既交稅 保險 換利是既開支
同你一樣, 都係留定下一年所以都OK. 感覺派比你加句吉利說話好有心.我講我自己JA.

子爵府

現今世道轉變,大多向錢看,將原有意義扭曲,加上封得少,又怕冇面俾人話小家,所以覺得無謂,以至好多中國節日傳統漸失。

子爵府

唉!利是原意鬼佬唔明就算了。 現今某些人只係睇到。 收果個同派果個只在乎

男爵府

TiffChan 發表於 19-2-20 15:36
唉!利是原意鬼佬唔明就算了。 現今某些人只係睇到。 收果個同派果個只在乎:mo ...

變質了

公爵府

回覆樓主:

除了少量比$50/100封,全部$20封。 利是是祝福,我&老公家族長輩都派比我&老公,加上兩個仔,收到好多祝福。所以我派得好開心。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

我自己派利是係會加句祝福說話,唔係純粹派錢,而真係一份祝福,我派得好開心

水晶宮

如果佢地去北方地方, 仲嚇人,

35識7,都100蚊封..

仲要,唔係結婚就要派,係出黎工作就要派..

伯爵府

Honey 發表於 19-2-20 16:22
除了少量比$50/100封,全部$20封。 利是是祝福,我&老公家族長輩都派比我&老公,加上兩個仔,收到好多祝福 ...

伯爵府

回覆樓主:

我又冇所謂,基本都唔係派好多,除咗好親果 d, 其他一律見到先派。公司都係熟先派,唔熟 ge 你恭喜我咪派,行過招呼都唔打果 d,真係啋你都傻。我前老細都只派俾佢部門 d 靚,其他部門拉隊逗利是,佢做得出話冇準備,唔派! 咁真係有 d 係唔派,話唔興派利事。

大宅

我老公舅母1月走咗,我識我老公咁多年,從未見過佢哋屋企人去我99屋企拜年,今年破例一家大細都過咗黎,我見哩到JM講屋企人走咗唔派利是亦都唔收利是,但佢哋就係只收唔派⋯⋯我老公係大,派晒全場

男爵府

同你感受一樣,農曆新年係我最討厭的節日第一位,好大壓力,特別係開支上。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

CC雪 發表於 19-2-20 09:56
我老公舅母1月走咗,我識我老公咁多年,從未見過佢哋屋企人去我99屋企拜年,今年破例一家大細都過咗黎,我 ...

你話我無情都咁話,派利是比佢地唔緊要,但佢家人過身唔夠100日,可唔可以唔好黎

大宅

我愛Corina 發表於 19-2-20 18:43
你話我無情都咁話,派利是比佢地唔緊要,但佢家人過身唔夠100日,可唔可以唔好黎
...

一個月都冇⋯⋯去我99屋企,佢自己唔介意我都費事出聲。

男爵府

lumfamily 發表於 19-2-20 18:09
同你感受一樣,農曆新年係我最討厭的節日第一位,好大壓力,特別係開支上。
...

多謝你,終於有人與我感同身受!不過我又未致於討厭,有時心有不甘,有時覺得無奈啫!
好似年初一,屋苑好多39547 嘅保安湧上黎,唔知點解,其實我地屋苑無坐頭,但新年就有好多新面孔嘅保安人員出現及走埋黎...老老實實,個感覺似係打劫咁,新正頭,佢哋唔怕醜做到咁明顯,唔比又唔係,講真有目的黎攞利是嘅!平時做野又唔見人,一係sup 低頭睇身機,有時攞住成手野拎唔到屋苑咭都唔幫手開門,試過幾次屋苑門口實Q佮眼瞓添!唉,感覺唔係咁好囉!

男爵府

有D jm 講得啱嘅,或者睇錢(利是)份上人家恭喜你,不過或者或多或少係佢地平時工作表現有關,我地屋苑未成立業主立案法團,似乎投訴都冇用,唔可以炒得D果D不好的保安!
純呻下,自我不快經歷尤關!
當然,有好多係比得甘心樂意,新年應該高高興興嘅!

別墅

回覆樓主:

越派得多,回報仲多
不要計較派得多,有得派證明自己有能力揾到啦……

首頁

尾頁

跳至