婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我下個月26號會去旅行10日,唔想旅行期間因為黎m搞到又頭痛又腰攰,所以想食藥延遲到旅行完先黎m

除左延經藥,食避孕丸係咪都可以令經期延遲架?而我未食過避孕丸,唔知要點計d日子

以前有次試過撞正旅行黎m去睇醫生,佢開左延經藥比我食,但我食左5日個人就變得好燥底,頂唔順就停食左

我經期一向都唔準,好多時都會遲2-8日,上次係1月23號黎,今個月未黎,唔知會遲幾多日,好難預計

如果我想食避孕丸,幾時開始食好同應該要點食?唔該晒大家

洋房

lazyniki 發表於 19-2-20 15:29
我下個月26號會去旅行10日,唔想旅行期間因為黎m搞到又頭痛又腰攰,所以想食藥延遲到旅行完先黎m

除左延經 ...
哈哈,我之前為左去日本浸溫泉醫生都係比避孕藥延經,意外地發現食落嚟m都無咁痛

個人意見係而家盡快開始食....醫生話愈早食延經效果愈好!如果你make sure 你無懷孕嘅話可以隨時開始食,一直食到你想黎m為止

別墅

回覆 Cassiel.C 的帖子

你醫生係開避孕藥比你?我上次食左延經藥又唔覺黎m會舒服左其實係咪延經藥會比避孕藥傷身架呢

洋房

lazyniki 發表於 19-2-20 19:37
回覆 Cassiel.C 的帖子

你醫生係開避孕藥比你?我上次食左延經藥又唔覺黎m會舒服左其實係咪延 ...
應該咁講,我上次係因為咁啱係出發前一個月左右做婦科檢查就順便問埋醫生.... 我記得佢同我講話如果假若last minute唔夠兩個星期嘅話就只可用延經藥...就係因為我夠早,所以可以食避孕藥,而食避孕藥對身體同延經效果都好啲,劑量低溫和到長期食都無問題,而延經藥既話劑量高傷身好多....

大宅

lazyniki 發表於 19-2-20 15:29

除左延經 ...

我自己長期食開避孕丸,如果要去旅行或浸溫泉我就會唔停藥繼續開盒新嘅食,我會食埋果盒先黎M,就成功skip咗一次M,婦科醫生教嘅

別墅

Cassiel.C 發表於 19-2-20 22:12
應該咁講,我上次係因為咁啱係出發前一個月左右做婦科檢查就順便問埋醫生.... 我記得佢同我講話如果假若las ...

明白了,謝謝你!
咁我明天都買定避孕藥先,仲趕得徹食
延經藥真係食到我勁燥,燥底到連我都嫌自己煩

別墅

gobears 發表於 19-2-20 22:53
我自己長期食開避孕丸,如果要去旅行或浸溫泉我就會唔停藥繼續開盒新嘅食,我會食埋果盒先黎M,就成功skip ...

明了,原來係咁樣的
咁避孕丸係要食完成盒先可以停,定係好似延經藥咁去完個旅行就可以即刻停?

別墅

gobears 發表於 19-2-20 22:53
我自己長期食開避孕丸,如果要去旅行或浸溫泉我就會唔停藥繼續開盒新嘅食,我會食埋果盒先黎M,就成功skip ...

仲想問問你係食21日定係28日架?我見啲避孕藥介紹21日食完要停7日,28日就唔洗停,可以繼續開盒新既食,定21日都可以唔停繼續食呢?

大宅

lazyniki 發表於 19-2-21 01:43
明了,原來係咁樣的
咁避孕丸係要食完成盒先可以停,定係好似延經藥咁去完個旅行就可以即刻停 ...

其實隨時停都得嘅,不過我長期食開唔想搞亂盒藥嘅藥丸個週期啫,如果盒藥食到中途一半停之後個cycle又唔夠長

我食緊yaz 28粒嘅,不過醫生話優思明劑量高少少調經好d,開始食適應期時唔穩定出血會少D機會發生,不過我長期食yaz 都穩定嘅

別墅

gobears 發表於 19-2-21 08:03
其實隨時停都得嘅,不過我長期食開唔想搞亂盒藥嘅藥丸個週期啫,如果盒藥食到中途一半停之後個cycle又唔夠 ...

佢寫食到嗰4粒白色丸就會黎m,因為我預計今次m到之後28日就已經係去旅行既日子,如果我唔想黎m住,係咪要唔好食嗰4粒白色丸,然後開盒新既繼續食呢

禁止訪問

別墅

albertwang 發表於 19-2-21 12:36
可以食中藥/涼茶提早黎經,但就會痛經

我唔受得太寒涼既野,會頭暈頭痛

別墅

諗過想去家計會買,因為平好多
有冇人知係咪直接同姑娘講因為去旅行想延遲就得?會唔會唔賣比我架?

大宅

lazyniki 發表於 19-2-21 11:08
佢寫食到嗰4粒白色丸就會黎m,因為我預計今次m到之後28日就已經係去旅行既日子,如果我唔想黎m住,係咪要 ...

係,開一盒繼續食就得

別墅

gobears 發表於 19-2-21 14:51
係,開一盒繼續食就得

好,明白晒,唔該晒你!

男爵府

你3月26先去旅行?
咁你等埋2月嚟m先開始食啦,如果你而家開始,咪skip左兩個月m囉。

別墅

ilovefat 發表於 19-2-21 21:57
你3月26先去旅行?
咁你等埋2月嚟m先開始食啦,如果你而家開始,咪skip左兩個月m囉。
...

係呀,我會等埋今次黎左m先開始食,因為之前未食過,唔知係要點食,好彩仲趕得徹食,呢幾日會去家計會買定藥,一黎左m就可以即刻食

別墅

回覆 lazyniki 的帖子

睇醫生話佢知去旅行想延經, 之後佢會開延經藥比你

不過我自己食過, 之後會搞亂哂經期

別墅

lamlam0521 發表於 19-2-22 15:49
回覆 lazyniki 的帖子

睇醫生話佢知去旅行想延經, 之後佢會開延經藥比你

我之前食完變到好燥底,唔敢再食。所以今次想試試避孕丸,不過都好似係有機會會影響情緒,但為左可以開心又輕鬆咁去個旅行都要試下,唔係真係會搞到冇晒mood

男爵府

albertwang 發表於 19-2-21 12:36
可以食中藥/涼茶提早黎經,但就會痛經

係work但一黎真係好痛同好傷身

首頁

尾頁

跳至