0-6個月

跳至

複式洋房

bb1個月10天,人奶、奶粉都食。泵奶機用緊M牌,平時15分鐘兩邊最多泵出110ml,大部分時間是80ml-90ml,聽人講bb食到的奶量會多過泵奶機泵出的,但是我先埋身30分鐘(兩邊各15分鐘),之後bb仲食得落60-90ml奶粉。bb本身一餐的飯量是100-120ml,所以感覺埋身喂的人奶好似比泵奶機泵得少很多。

大宅

2019新春慶豚圓

元寶 發表於 19-2-20 17:45
bb1個月10天,人奶、奶粉都食。泵奶機用緊M牌,平時15分鐘兩邊最多泵出110ml,大部分時間是80ml-90ml,聽人 ...

如果你會做ftm,建議你每邊比BB埋身食20分鐘,千萬唔好補奶粉,由BB放題式食奶,初頭會辛苦d,BB日後有機會當你係奶咀,但呢個係BB天性,佢係你身上有安全感,佢啜密左啜多左,你奶量好快會上升,隨著BB長大,佢慢慢會定時食奶,我個仔例子,用樽喂全人奶,從來無時間表呢樣野,到佢約5,6個月就會有固定飲奶時間,之後開始加固
如果你之後需要番工,就最好比BB要慣早晚埋身唔補粉,日頭就比雪奶bb飲,一餐奶粉一餐人奶咁喂,未番工前可以keep住長埋身,但番工前至小預3個星期調整bb點樣飲奶

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

埋身時,每次飲完,覺得個胸輕左,鬆左好多。
用奶泵時,覺得個胸唔系抽得好乾。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

haha748494 發表於 19-2-21 15:17
埋身時,每次飲完,覺得個胸輕左,鬆左好多。
用奶泵時,覺得個胸唔系抽得好乾。 ...

而且個胸仲會變翻軟綿綿

珍珠宮

2019新春慶豚圓

kissapplegirl 發表於 19-2-20 20:52
如果你會做ftm,建議你每邊比BB埋身食20分鐘,千萬唔好補奶粉,由BB放題式食奶,初頭會辛苦d,BB日後有機會 ...

同意!我都係咁認為,初生baby好難同佢set好個時間表,慢慢大就會有規律了。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

系吖,我鐘意呢個感覺,我覺得谷奶好辛苦,清倉之後好舒服。

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊