自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

今晚終於大結局

公爵府

2018復活節勳章

catcat@cat 發表於 19-3-17 10:33
係,佢只係肉體受折磨,一啲都唔覺佢傷心後悔
咁炩妃本身係個姓賴的人,明明自己做,千錯萬錯都係別人的錯,係人地逼佢害佢,又點會傷心後悔。
明明當初如懿俾大好機會佢出宮同凌雲徹一齊,點知佢又貪圖榮華富貴選擇做皇帝女人,又唔抵得凌對佢死心,不斷利用陷害。
精神分裂,活响自己幻想世界到。

公爵府

2018復活節勳章

ballball329 發表於 19-3-17 01:28
佢響 呢套。。個結局點㗎?
俾奴才頂證,皇帝灌慢性毒藥,慢慢受折磨而死。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

peonica 發表於 19-3-19 09:35
做皇帝俾個賤婦玩到氹氹轉,都好廢。
好人同壞人都分唔到,都唔知佢點治國
如懿真係好慘,事事為皇上,但可惜皇上只當佢係衰人

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

nainaitze 發表於 19-3-19 01:55
其實成套戲好多地方都唔合理,不過描寫人物性格就真係寫得好。

皇帝 都好忙就真
又要理上朝,又後宮。
仲要生咁多個

公爵府

2018復活節勳章

esmehouse 發表於 19-3-19 09:55
好人同壞人都分唔到,都唔知佢點治國
如懿真係好慘,事事為皇上,但可惜皇上只當佢係衰人
...
其實套劇好多不合理地方,現實皇帝一定疑心重精明。
不過上一輯都係,都係講到雍正好廢,俾皇后謀害皇嗣仲蒙盛盛。

如懿演技真係勁,皇帝打佢一巴,冇對白,已經表現到俾所愛之人誤會係幾咁震驚又悲傷。
之後哀漠大於心死,只求報到仇,拉倒炩妃,后位權力,男人已經唔重要,已經淡忘放下,清靜自在。
如懿係一個果斷有主見的人,一旦決定做到底,絕不手軟不反悔,大膽到斷髪主動離婚恩斷義絕,硬頸不識時務的性格要待奉皇帝係蝕底,皇帝有講過炩妃溫順,令佢舒服。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

最離譜尋晚如懿連同江太醫整到皇上假死咁, 皇帝都唔斬江太醫, 個太醫為左幫皇后咁對自己, 個太醫咁聽皇后話, 隨時一句比毒藥佢食都得啦. 唔合皇帝性情, 照理佢一定會殺太醫

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

最後o個幾集,真係集集喊,皇上主動叫如懿忘記過去,重新開始,如懿淡淡一句:【好多事我已經 淡忘】,最後一句:【皇上,你知道蘭因絮果這句話嗎?我少時讀的時候,只覺得惋惜,如今卻明白了,花開花落自有時。】
皇上,你後悔吧!用一生後悔...都換唔到一個女人對你真心既愛...

可能比呢個電視劇影響到,真係覺得繼皇后好可憐,生前得不到愛,死後連神牌都冇...或者,呢個就係佢追求既【自在】啦....

珍珠宮

mimikitty28 發表於 19-3-19 10:38
最離譜尋晚如懿連同江太醫整到皇上假死咁, 皇帝都唔斬江太醫, 個太醫為左幫皇后咁對自己, 個太醫咁聽皇后話 ...

我都覺
傷害皇上龍體
呢點真係要誅九族
太離譜

複式洋房

m--m 發表於 19-3-18 23:24
個樣已經話你知佢諗咩啦

係呀!皇后真係好勁,個個都做得好好

男爵府

好媽媽勳章

aliensss2008 發表於 19-3-19 11:53
我都覺
傷害皇上龍體
呢點真係要誅九族

唯有解釋為有太后approve,所以皇帝都唔敢降罪於佢囉,如果唔係咪要誅埋太后九族,咪即係誅埋自己?(emoji)

反而炩妃識寫嗰張儲位紙先唔合理。照理佢冇理由見過張紙,又點知應該點寫?仲要佢出身寒微冇學識,竟然學到寫嗰啲字體同字跡。何況之前劇情已講過有大臣可鑑正出筆跡(如懿被嘉妃陷害嗰段),咁佢寫嚟都冇用啦。

水晶宮

CheukC9 發表於 19-3-19 13:21
唯有解釋為有太后approve,所以皇帝都唔敢降罪於佢囉,如果唔係咪要誅埋太后九族,咪即係誅埋自己?(emoji ...

之前佢阿媽害死如懿個仔夠係啦、皇上點可能當無事發生、不過史實個繼后都真係好慘、肯定唔係劇中講咁深愛、死左牌都冇個

伯爵府

AC117 發表於 19-3-19 07:45
昨晚春蟬無爆佢害死舒妃

係喎

不過冇所謂啦, 令妃都已經惡有惡報

別墅

木土土 發表於 19-2-20 22:33
其實我覺得佢做得幾,夠好色同衰格

大宅

計落炩妃都整死咗皇帝好多仔女,仲有 d 害咗只係好彩未死,皇帝對住一個親自調教出嚟又害死自己咁多仔女嘅”愛妾”,反應都算冷靜嘞。

伯爵府

SUMMER581 發表於 19-3-19 02:54
小說版 皇上賜啞藥俾春嬋, 之後俾春嬋出宮,賜大屋俾佢, 又有兩個婢女侍候
...
仲要賜大屋同有兩個婢女侍候 ???? 就算係令妃指使, 佢都有份做衰野, 都有份害D皇子公主啦! 唔係令妃想毒死佢, 佢都繼續害緊人, 有咩理由仲賞賜佢

伯爵府

nanalam 發表於 19-3-19 16:29
計落炩妃都整死咗皇帝好多仔女,仲有 d 害咗只係好彩未死,皇帝對住一個親自調教出嚟又害死自己咁多仔女嘅 ...
華哥真係得個樣, 完全做唔到個種怒火

伯爵府

厚多士 發表於 19-3-19 18:51
仲要賜大屋同有兩個婢女侍候 ???? 就算係令妃指使, 佢都有份做衰野, 都有份害D皇子公主啦! 唔係令妃想毒死 ...

俾外人覺得皇上係好人,

春嬋啞左係冇人知, 只有皇上自己人知

不過春嬋係會自殺, 雖然小說冇講, 但我覺得係

珍珠宮

ballball329 發表於 19-3-19 10:11
皇帝 都好忙就真
又要理上朝,又後宮。
仲要生咁多個

忙埋今晚會亡架啦, 今晚死得人多, 皇后死先, 再毒死姈妃, 跟住皇帝屎埋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SUMMER581 發表於 19-3-19 19:00
俾外人覺得皇上係好人,

春嬋啞左係冇人知, 只有皇上自己人知

點解? 難得唔駛死, 仲有大屋住
放下自在

首頁

尾頁

跳至