0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

BB而家20日大。我而家BB喊才開始坐奶,但坐奶需時大約10分鐘,咁即係佢要喊10分鐘才有得食。會唔會有好啲方法?

佢食餐奶要成個幾鐘,所以唔敢預先坐熱,因為人奶好似超過一個鍾就唔飲得。點算呢?

子爵府

Taka12 發表於 19-2-20 23:28
BB而家20日大。我而家BB喊才開始坐奶,但坐奶需時大約10分鐘,咁即係佢要喊10分鐘才有得食。會唔會有好啲方 ...

點解要食個幾鐘?

男爵府

pigpiglamlam 發表於 19-2-21 01:03
點解要食個幾鐘?

因為佢好多時食30ml-50ml就瞓咗,點搞佢都唔醒,又掃風又洗面整醒佢,所以搞咁耐。有時食食吓poopoo, 同佢換片,換完片想佢再食佢又瞓著咗。
佢已經係食樽,所以如果埋身會更耐

子爵府

Taka12 發表於 19-2-21 04:13
因為佢好多時食30ml-50ml就瞓咗,點搞佢都唔醒,又掃風又洗面整醒佢,所以搞咁耐。有時食食吓poopoo, 同佢 ...

明白,咁樣確實好頭痛。
或者你試下分2次座,即係先座定50ml,食食下訓咗再座其餘嗰d,你搞完1輪都飲得啦~第1輪就可以座定bb唔使喊咁耐,第2輪又唔怕奶會擺得太耐

男爵府

pigpiglamlam 發表於 19-2-21 04:56
明白,咁樣確實好頭痛。
或者你試下分2次座,即係先座定50ml,食食下訓咗再座其餘嗰d,你搞完1輪都飲得啦 ...

謝謝您啊,等我試吓先

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得如果可以,埋身系最好喇。

珍珠宮

係亞,有條件嘅話,最好都係埋身

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢係咪未肚餓亞,食得咁耐?或者你可以佢食既時候同佢傾下計仔,咪俾佢訓

男爵府

我要做媽媽 發表於 19-2-23 22:09
佢係咪未肚餓亞,食得咁耐?或者你可以佢食既時候同佢傾下計仔,咪俾佢訓
...

佢應該係肚餓,因為我次次都係喊才整奶,佢應該係好快飽跟住瞓著。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 Taka12 的帖子

咁既同去傾下計仔喇,咪俾佢咁快就訓著

珍珠宮

你分開兩次坐奶,分量少D都會好快熱。

男爵府

BB而家20日大。我而家BB喊才開始坐奶,但坐奶需時大約10分鐘,咁即係佢要喊10分鐘才有得食。會唔會有好啲方 ...

可以定時喂嘠

Hello Taka12,媽媽堅持餵母乳做得好好呀,母乳俾到BB天然的抗體和最適切的營養。媽媽可以留意BB的最初期肚餓信號,例如口擘擘、擺手指在佢咀邊會追住,呢個時候就可以開始坐奶。如果BB食食下易瞓著,建議媽媽播下動感D嘅音樂、開窗簾或燈令光線充足、唔好包實BB等等。宜家全日瞓幾多個鐘? 開始幫佢分辨日與夜未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

水晶宮

正常BB唔會一餓就喊。餓到喊先餵實在太遲了!BB有覓食訊號如左右擰,嘴郁郁,甚至食手仔就好快啲預備餵喇。遲咗餵,等到喊晒,無論埋身定樽餵,都唔會食得好。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-3-10 15:02
正常BB唔會一餓就喊。餓到喊先餵實在太遲了!BB有覓食訊號如左右擰,嘴郁郁,甚至食手仔就好快啲預備餵喇。 ...

謝謝您啊,可能我B有胃酸倒流問題,所以佢瞓瞓吓會左擰右擰伸懶腰,面都紅晒,我仲摸索緊佢究竟係肚餓定係胃酸倒流,有時以為佢肚餓,整熱咗支人奶,點知佢唔飲又瞓番,支人奶又晒咗。

水晶宮

Taka12 發表於 19-3-11 10:22
謝謝您啊,可能我B有胃酸倒流問題,所以佢瞓瞓吓會左擰右擰伸懶腰,面都紅晒,我仲摸索緊佢究竟係肚餓定係 ...

其實你而家會唔會考慮埋身呢?如果可以埋身,早啲試餵,就唔會有浪費嘅情況出現。
你話佢食得慢,埋身更慢,咁佢係食食下瞓定點樣?埋身佢食唔食到(有冇食到乳房鬆)?如果佢易瞓,有冇畀佢除咗衫先食?太暖會好眼瞓的。而且餵時要不斷R住佢。

如果真係要選擇樽餵,咁你唯有一餐分兩支,可能要食就坐熱一支先,唯有係咁。

首頁

尾頁

跳至