坐月心得

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

求救。
陪月話花膠唔怕,又煮豬肝我食。
好頭痕

2019新春慶豚圓

回覆 yi_116 的帖子

Hi yi_116 ,坐月期間飲食大原則係均衡(少油, 少糖, 少鹽)、由多元化食物吸收全面營養,產後媽媽身體機能未完全恢復,以清淡易消化同高營養湯水補充足夠水份,例如去皮雞湯、瘦肉湯、魚湯,配搭五穀類食物,每日飲大約8-10杯水,多食水果有助軟化大便,預防便秘。 係生產嘅時候,媽媽流失咗鐵同鈣質,肉/魚/蛋/家禽/全穀物類,含豐富鐵質(肝臟類鐵質豐富但維他命A較高,每星期進食份量唔好多過100g)。奶/芝麻/蝦米含豐富鈣質,深綠色蔬菜/ 黃豆/ 乾豆都有助鈣質補充架。如果媽媽唔習慣陪月EE預備嘅食物, 要反映返陪月EE。媽媽開始做產後運動未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

子爵府

yi_116 發表於 19-2-21 02:51
求救。
陪月話花膠唔怕,又煮豬肝我食。
好頭痕

你既陪月識唔識架,猪肝收奶既。花膠可以吃,但上定奶先。同埋唔好吃甘多,容易塞奶

大宅

回覆樓主:

你陪月靠害呀 豬肝收奶架
我當時開刀生無陪月,靠黑豆茶,炒米茶同食飯上奶(食飯真係好緊要),節瓜魚湯,章魚蓮藕湯都好好架,記得要飲多啲多啲水
同埋我喺iherb買上奶茶包(nursing support tea),湊合湊合下我都做到全人奶

別墅

[email protected] 發表於 19-2-21 15:25

Hi yi_116 ,坐月期間飲食大原則係均衡(少油, 少糖, 少鹽)、由多元化食物吸收全面營養 ...

反映了,仲話之前媽媽食豬肝好多奶反駁我

別墅

hontari 發表於 19-2-22 02:51
你陪月靠害呀 豬肝收奶架
我當時開刀生無陪月,靠黑豆茶,炒米茶同食飯上奶(食飯真係好緊要), ...

我食兩碗飯了,再試下上奶茶

2019新春慶豚圓

yi_116 發表於 19-2-22 14:13
反映了,仲話之前媽媽食豬肝好多奶反駁我

足夠水份和均衡飲食係餵哺母乳重要因素,暫時未有實質數據顯示奶量同某一種食物有直接關係 ,媽媽身體會透過BB頻密和有效吸吮生產乳汁,媽媽儘量放鬆,多D同BB肌膚接觸, 按摩背部,暖敷2分鐘先餵BB, 都可以幫到乳汁流通得好D。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

你個陪月真心靠害,內臟,韮菜,乳鴿,麥芽一定唔掂得

要上奶,個時我個陪月日日一個魚/章魚湯,一大煲炒米茶,食物有蒿筍,蓮偶等,都係幫上奶

至於花膠同豬手一樣,容易塞奶,所以唔好食得咁密

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊