自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

JoanC 發表於 19-2-21 15:03
咁算唔算教唆發假誓?

你問下呢位律師

伯爵府

禁上發言 發表於 19-2-21 14:57
敢,點解唔敢!我當初宣誓真心想離開香港,返黎都係迫於無耐

返咗大陸幾日就迫於無奈要返黎

伯爵府

當年我轉做ftm都研究過有冇得拎返,基本上合法嘅係冇,除非你移民

如果唔識又冇時間理,可以將舊錢係保本同恆指基金搬黎搬去,咁碌下碌下舊錢都有啲增長嘅,又冇乜管理費

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

禁上發言 發表於 19-2-21 09:55
我真係唔驚

九年前既野仲當秘笈? 乜咁玩樓主呀。

不如咁講,而家都可以照去宣誓話永久離港,不過冇人會理,冇證明既話政府唔俾去宣誓,宣誓唔到又何來犯法犯。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

blackberry 發表於 19-2-21 13:33
做左18年FTM, 我真係唔會博囉

呢個CASE, 佢在65歲前, 早了7年提取, 即係58.....
但實情年滿60歲已經可以申請提早退休, 合法拎返D $$$ 啦, 等多2年都唔等.....

Childhood is journey, not a race.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kitwong 發表於 19-2-21 15:03
我都想攞番

本身我攞緊傷殘金,有傷殘證,係咪可以攞番,我應該去邊度間架?

睇mpfa 網頁先,果度講得好清楚。你問番你間基金公司都得。

合資格申請既話,可以自己下載d 申請表去申請,或向你間基金公司提出申請。

水晶宮

kitwong 發表於 19-2-21 15:03
我都想攞番

本身我攞緊傷殘金,有傷殘證,係咪可以攞番,我應該去邊度間架?

你不論幫襯邊間買,都係打去積金局問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 19-2-21 15:25
睇mpfa 網頁先,果度講得好清楚。你問番你間基金公司都得。

合資格申請既話,可以自己下載d 申請表去申請 ...

唔該哂,好清楚
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherrieloy 發表於 19-2-21 16:06
你不論幫襯邊間買,都係打去積金局問

唔該哂你
愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

禁上發言 發表於 19-2-21 15:05
你問下呢位律師

果個 case 係有突發事件,同早有計劃不一樣吧!

琥珀宮

禁上發言 發表於 19-2-21 14:57
敢,點解唔敢!我當初宣誓真心想離開香港,返黎都係迫於無耐

你咁教樓主去宣誓,難道你又真心認為樓主也是「真心想離開香港」?

你既所謂真心,真係算把啦!

而家好多人等緊你「敢」比既資料,幫你send去積金局!

琥珀宮

禁上發言 發表於 19-2-21 15:05
你問下呢位律師

應該係你要記低呢位律師,將來比人告,可以搵佢幫你打官司

公爵府

木土土 發表於 19-2-21 19:06
應該係你要記低呢位律師,將來比人告,可以搵佢幫你打官司

唔好意思,搭單一問,

當離職後,自願性供款部分強積金是否能夠提取?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

都敏俊C 發表於 19-2-21 11:26
離開幾日算係永久?
有仔女老公係香港,但你宣誓永久離開,合唔合理?
銀行戶口,水電煤,全部仲有你名, ...

又唔係殺人放火,咩時晨未到?又垮張咗
有得拎我都拎,怕煩唔搞

男爵府

好媽媽勳章

o_____o 發表於 19-2-21 07:35
純粹做ftm,如果你強積金戶口存款係少過5k或60歲以上先可以提早拎出來,否則係唔可以。
...

少過5K真糸可以拎?我強積金户口只有當年財爺派果6千蚊,咁多年都無理佢,如果可以拎番都唔錯,唔駛年年蝕手續費

子爵府

純粹做ftm,如果你強積金戶口存款係少過5k或60歲以上先可以提早拎出來,否則係唔可以。
...

呃人架!果時戶口得三千幾都要去宣誓話以後唔會做野先有得攞。

琥珀宮

WWT1234 發表於 19-2-21 19:43
唔好意思,搭單一問,

當離職後,自願性供款部分強積金是否能夠提取?

可以

琥珀宮

算死草 發表於 19-2-21 19:58
呃人架!果時戶口得三千幾都要去宣誓話以後唔會做野先有得攞。

無呃人,不嬲都話要唔做野先可以提前拎:

小額結餘:你必須只在一個強積金計劃內結餘不超過$5,000,且沒有結餘在其他強積金計劃內,而你提出申請提取強積金的日期距離最後一個供款日至少12個月。你亦須聲明你日後無意受僱或自僱。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

x 2

現在是不可以提取了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

畀面勳章

CYT1207 發表於 19-2-21 19:49
少過5K真糸可以拎?我強積金户口只有當年財爺派果6千蚊,咁多年都無理佢,如果可以拎番都唔錯,唔駛年年蝕 ...

不過你有6k喎

首頁

尾頁

跳至