自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

princessisjudy 發表於 19-2-22 19:34
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190222/59290163
原來原告先打人,訓導主任是要 ...

從頭到尾都覺得件事唔一定如事主所說....一來片面之詞,二來部分內容唔合理。

不過係呢度challenge 被欺凌者會受千夫所指....

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

大戶 發表於 19-2-22 20:08
如果受害人先打人,繼而打架受傷睇醫生..
打交一個打唔成交,起碼要2個以上先打得成交..
係咁既話,呀老師除 ...

呢件事,令我想起早一、兩年另一小學有個初小小學生長期比班裹面兩、三個女同學欺凌、用筆塞左啲擦子膠落去個細路仔隻耳仔內,後來家長發現咗最後要帶個小朋友去醫院到做手術,學校仲開家長會堅稱冇發生過有啲咁嘅事?!仲話係個小朋友自己整自己?唔知最後個結果點,但當時報章大肆報道。

複式洋房

又涉及過僭建及me too ! 培正真係咁好?

子爵府

回覆樓主:

培x個底紅過用完嘅M巾,都唔明因乜咁受歡迎。講真,佢呢單只係碎料,家長背景直接影響到小朋友。

公爵府

開心吸收勳章

Felix223 發表於 19-2-22 20:14

呢件事,令我想起早一、兩年另一小學有個初小小學生長期比 ...

你好記性喎!我都有睇過下,最後有睇醫生做小手術,做手術個醫生話自己唔會塞成咁,最後係點真係唔知嘞!

個陣仲睇住毒果邊爆粗

男爵府

大戶 發表於 19-2-22 20:22
你好記性喎!我都有睇過下,最後有睇醫生做小手術,做手術個醫生話自己唔會塞成咁,最後係點真係唔知嘞! :thin ...

每一間學校都有機會有枯枝,我哋又唔可以講成間學校嘅學生唔乖,我唔係話一定學校老師係有份欺凌,但我相信一個小朋友可以喺呈分嘅時間父母咁急同佢轉校,佢媽媽話個小朋友現仍時常會發惡夢,當中究竟發生左乜嘢事呢?俾人打過一定係事實,我比較好奇當時學校用什麼手法來處理?

子爵府

回覆樓主:

你估學校真係咁純潔咩!沙呂小個校長擺明借遊學團落格、用人唯親、虛假文書都冇事啦!沙呂小校董仲唔俾浸聯會炒校長魷魚添!

公爵府

開心吸收勳章

馬爾太 發表於 19-2-22 20:20
培x個底紅過用完嘅M巾,都唔明因乜咁受歡迎。講真,佢呢單只係碎料,家長背景直接影響到小朋友。
...

呢間野以前係聞所未聞,只不過出左個諾貝爾獎丘教授,丘教授以前係讀呢間中學,呢間野先出左名,加上係龍校,吸引左一班家長去報啫

講真,唔通入去讀親都拎到諾貝爾獎咩?好過佢既幼稚園,小學,中學,大把啦!

最大問題係校長,條 lang 出左咁大件事,要上報先知架?後知後覺?奇怪在校長無奶油唔知囉!

公爵府

開心吸收勳章

Felix223 發表於 19-2-22 20:26
每一間學校都有機會有枯枝,我哋又唔可以講成間學校嘅學生唔乖,我唔係話一定學校老師係有份欺凌,但我相 ...

我都想知,但毒果朝早都係個句:校方未有回應

我想聽下學校版本,毒果話在校學生家長發起簽名行動支持仁兄,佢哋係咪個個都知咁清楚?定人云亦云?

個校長呢?一校之主!!

男爵府

大戶 發表於 19-2-22 20:35
我都想知,但毒果朝早都係個句:校方未有回應

我想聽下學校版本,毒果話在校學生家長發起簽名行動支持仁兄, ...

突然想起沙呂小班家長會,未搞清楚件事,就話聲援上晒報。

公爵府

開心吸收勳章

Felix223 發表於 19-2-22 20:37
突然想起沙呂小班家長會,未搞清楚件事,就話聲援上晒報。

呂小呢單我真係未睇過

但呢單野係隔離 post 好爆! 有畢業生畢業左10幾年爆左在校期間,親眼見呢位阿蛇經常性入女厠叫女同學快啲換衫...

問題係人地都畢業左10幾年,咁呢位阿蛇都做左呢樣野10幾年,個校長或者其他主任會唔知既?佢哋無人巡課架?

子爵府

大戶 發表於 19-2-22 20:31
呢間野以前係聞所未聞,只不過出左個諾貝爾獎丘教授,丘教授以前係讀呢間中學,呢間野先出左名,加上係龍校,吸 ...

佢知!但呢啲事係培x其實好常見,亦唔係最嚴重嘅事件。我好想知呢個插班生嘅背景,可以令到學校隻手遮天得咁明顯,都要保住佢。

子爵府

大戶 發表於 19-2-22 20:43
呂小呢單我真係未睇過

但呢單野係隔離 post 好爆! 有畢業生畢業左10幾年爆左在校期間,親眼見呢位阿蛇經常 ...

唉!有啲人係唔得罪得架!

公爵府

開心吸收勳章

馬爾太 發表於 19-2-22 20:49
佢知!但呢啲事係培x其實好常見,亦唔係最嚴重嘅事件。我好想知呢個插班生嘅背景,可以令到學校隻手遮天得 ...

插班生是誰?係轉左校受害人定打受害人個位?

複式洋房

不過大把家長盲撐!自我感覺良好!對比DBS SPCC ! 你入流嗎?

子爵府

大戶 發表於 19-2-22 20:52
插班生是誰?係轉左校受害人定打受害人個位?

打人嗰個係插班生

公爵府

開心吸收勳章

馬爾太 發表於 19-2-22 20:59
打人嗰個係插班生

隔離 post 又爆,話個社工同受害家人都被呢位阿蛇擺左上枱

啦啦啦!唔知真定假..

公爵府

開心吸收勳章

Andrewchan918 發表於 19-2-22 20:55
不過大把家長盲撐!自我感覺良好!對比DBS SPCC ! 你入流嗎?

隔離 post 都爆緊..

baby kingdom D C9 唔知點唸 自己d仔女入到去 俾老師又恰又昅

名咩校,呢間係講家底,私立無王管架,你比得起學費又捐夠$ 比學校佢唔會唔收你

仲話新校長上台,以前一班好既元老唔係走晒,就係降職!請埋呢啲教畜喎!

都係隔離 post 講,都係唔知真定假

爆得勁甘

男爵府

培x為何是名校,因為位置好,如果在其他偏遠地區,大家又會點睇?加上學校只保留精英學生,成績差的更會叫你小朋友退學,叫到退到學為止,唔怪得學校是名校,他們絕對不會理睬或幫助成績差的同學,等同自生自滅。入到名校不等同讀到畢業的!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

fish5417 發表於 19-2-21 10:30
我都有睇到呢單⋯⋯好似好堅,個學生比人蝦到心理唔平衡,寫左封好心寒既信比個老師⋯⋯:he ...

首頁

尾頁

跳至