自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

牛年勳章

loolooloo 發表於 19-2-21 11:23
唔駛7年
一落黎就話乜乜物物,要離婚—》要分戶—-〉即2間屋—》要照顧細路無時間返工—〉一條龍咁食阿公. ...
啊!!!真係一條龍咁食

男爵府

牛年勳章

Angel_Rose 發表於 19-2-21 11:23
無錯,又或者之前果啲拎左身份證就走佬

香港多得依班咸濕伯父吳少

拎左身份證再走佬大機會

珍珠宮

畀面勳章

超級特務 發表於 19-2-21 11:05
住公屋都有本事結3次婚,真係桃花開開燦爛

可能佢係公屋板四哥
兩袖清風仲可以企到直一直
個種蕭灑唔係個個做到

jennyccc    發表於 19-2-21 13:16

男爵府

牛年勳章

mln 發表於 19-2-21 11:28
性愛不恊調好易吵架, 男的太老無能力, 女的正是需要之年華, 你話點搞? 一定不可能只因唔執衫而出手, 平時積 ...
咸濕伯父

珍珠宮

畀面勳章

loolooloo 發表於 19-2-21 11:23
唔駛7年
一落黎就話乜乜物物,要離婚—》要分戶—-〉即2間屋—》要照顧細路無時間返工—〉一條龍咁食阿公. ...

尼套野一傳返鄕下
就世代相傳

jennyccc    發表於 19-2-21 11:46

珍珠宮

畀面勳章

maggie196 發表於 19-2-21 11:18
可能每段婚姻都係7年壽命

無仔女都算

識有個朋友後生仔上去玩
之後同個女人結婚生左個仔夠7年就走左
留底個仔比老豆

jennyccc    發表於 19-2-21 11:46

子爵府

與其批評老年人去大陸娶年輕女人做老伴, 不如批評特區政府把關不力, 仲要諸多借口幫呢班人開脫.

老年人去娶青春少艾做老伴, 本無可厚非, 佢地有權去選擇佢地既生活方式. 但要申請落黎必先要養得掂, 唔使政府再負擔, 呢個先係大前題去討論.

jennyccc    發表於 19-2-21 11:50

男爵府

牛年勳章

Sania 發表於 19-2-21 11:45
與其批評老年人去大陸娶年輕女人做老伴, 不如批評特區政府把關不力, 仲要諸多借口幫呢班人開脫.

老年人去 ...
取消單程證 ,一家反大陸團聚

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

leungszeon 發表於 19-2-21 11:19
老老實實呀,呢度有幾多個JM能願意接受嫁比一個結過兩次婚,60歲既阿伯呀﹖咁佢想有個伴只能向外發展。內地 ...

事實係咁
所以D人講咩150限額係無用
源頭就係來自呢d阿伯

要解決咩, 一係就禁止呢d阿伯娶內地人
一係就反對個班搵人犠牲下自己嫁俾佢地啦

天朗氣清

珍珠宮

Sania 發表於 19-2-21 11:45

老年人去 ...

個陣政府咪做過野, 要佢地黎左之後七年先可以申請綜援囉
不如你自己CHECK下係咩人渣攪司法覆核, 又係咩法官判左政府輸
咁又可以點把關?
天朗氣清

子爵府

tinlong22 發表於 19-2-21 11:56
事實係咁
所以D人講咩150限額係無用
源頭就係來自呢d阿伯

禁止呢d阿伯娶內地人呢個做法肯定沒可能的啦,香港係自由婚姻社會,如禁的話香港就真的民主大倒退啦! 而且更犯上歧視條例,為何只禁內地﹖為何只禁阿伯﹖

取消150﹖可以哦,不過違反人權,唔比人一家團聚喎。最好呢減quota啦,不過有quota代表始終都會落黎,慢D咁解

所以呢,如果要杜絕佢地以一家團聚的名義申請落黎,唯一的辦法就係各JM犧牲一下啦,
一於同班內地婦斗過!! 香港女多男少,沒理由唔夠分既...

男爵府

回覆樓主:

又係度製造社會問題

子爵府

tinlong22 發表於 19-2-21 11:59
個陣政府咪做過野, 要佢地黎左之後七年先可以申請綜援囉
不如你自己CHECK下係咩人渣攪司法覆核, 又係咩法 ...

唔好再轉移視線, 如果特區政府可以把關, 自己有審批權, 那些老弱殘兵, 點會一黎到增加社會負擔, 你來到可以自力更生, 又怎會有一年定七年可以拎綜援呢個咁大既誘因. 吸引大批人一年拎到福利, 七年後離婚, 多間公屋及再申請第二, 三個家庭團聚........

源頭你唔提, 一味在散播某某議員, 某某政黨的不是, 又唔見你提吓保皇黨係唔係都投通過票, 搞到林鄭進退失據.....

jennyccc    發表於 19-2-21 12:44

珍珠宮

Sania 發表於 19-2-21 12:13
唔好再轉移視線, 如果特區政府可以把關, 自己有審批權, 那些老弱殘兵, 點會一黎到增加社會負擔, 你來到可 ...

你先唔好轉移視線,審批權到時咪又係益左班人渣司法覆核袋袋平安,一句係咪窮人無權團聚又大Q晒

我一路都係個句,福利先係最大問題,無福利你抬佢地都唔黎

源頭咪就係一班人渣攪到佢地一黎香港大把福利囉

好簡單一樣野,澳門都無審批權,一樣內地批,但佢地本地無咩福利俾新移民,你見佢地有爆煲?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

多得哪啲港老男,令到香港陸沉!

jennyccc    發表於 19-2-21 12:43

男爵府

牛年勳章

tinlong22 發表於 19-2-21 12:17

你先唔好轉移視線,審批權到時咪又係益左班人渣司法覆核 ...

澳門 。。。 比都唔多想去

子爵府

tinlong22 發表於 19-2-21 12:17

你先唔好轉移視線,審批權到時咪又係益左班人渣司法覆核 ...

俾你做政策就死得人多, 一貫作風, 樣樣都唔做, 因為預知會有人挑戰你, 而個結果係會輸, 所以乜都唔做. 如果你政策完善, 滴水不漏, 點會有人挑戰你成功 ? 你仲叻到預計埋個法官點判, 呢啲思維只有極權國家先會有. 因為無論點樣講公平公正公開, 所有司法人員都係聽命於上頭, 所以一早就可以預知個結果.

我相信呢件事上, 如果特政府夠膽向上面提出拎返個審批權, 有能力在香港自力更生既人,又或者申請者有能力養活一家先可以黎. 到時唔使 cut 150 名額, 自動無人會黎. 世界上從來無一個地區或國家, 人口政策唔係自主, 係俾另一個機關黎決定你既人口幾多. 福利更要無自主權既地方包底.

其實香港每年做既人口普查真係笑話, 你普查既結果唔係你話事, 因為你都唔知亦預計唔到到若干年之後, 人口會爆炸到咩程度. 更何況制定政策

就算你移民去外國, 最低限度你都要通過英語溝通能力, 仲未計工作能力, 那一個地方如香港秲區政府咁, 盲聾啞, 無自理能力, 只要你係人就照單全收..... 你話香港係咪 褔地.

珍珠宮

jennyccc 發表於 19-2-21 12:43
澳門 。。。 比都唔多想去

咁咪係囉,咁源頭到底係審批權定係福利丫?

死撐話審權個d唔該望下澳門先啦,定以為澳門無單程証?
天朗氣清

珍珠宮

丫伯死左未

首頁
12345...11

尾頁

跳至