自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bebet 發表於 19-2-21 11:36
有網民在網上貼文,認為兒子的功課有預設答案,擔憂會扼殺其創意,她強調兒子在功課中只是「講事實」,對於 ...

仲有冇上文先?
如果係獨立“造句”,我覺得老師死板。

我家真係興行大運,好多時初一一早去行山之後才去99家拜年。

瑪瑙宮

有網民在網上貼文,認為兒子的功課有預設答案,擔憂會扼殺其創意,她強調兒子在功課中只是「講事實」,對於 ...

咁細個点去露營

男爵府

牛年勳章

1998Ruby1998 發表於 19-2-21 18:54
句子冇錯,但唔合符邏輯。正如人地問你「你去公園做什麼?」,你答「我去公園做功課/吃晚餐/大小二便」都 ...

續句:1)我到公園(玩手機)。
2)我在沙灘 (玩手機)。

換個角度睇,咁樣接受嗎? 而家人人日日都玩手機, 任何地方都機不離手,咁寫絕對無錯,但 大家有冇調返轉頭諗,老師出呢個題目嘅目的係咩呢?老師想小朋友學乜嘢呢?其實學習嘅過程比最後嘅結果、得分重要。家長其實要放手, 唔好成日以為自己識, 就去批判老師嘅專業, 一條題目背後其實包含了好多 學習嘅目標

琥珀宮

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TATEYAMA 發表於 19-2-21 04:09
老師無錯,答問題要貼題!唔好濫用咩扼殺創意,你連常識都無學咩人講創意!功課題目都專登寫農曆新年期間你 ...

我同意,我唔覺得老師糾正係扼殺創意,畢竟農曆新年大家一般都去拜年,高高興興,但你寫去露營好似有d九唔搭八,就算可能你屋企鍾意咁做,但做功課寫返拜年有幾難?

翡翠宮

回覆樓主:

即係一定要跟傳統

我覺得同學仔無錯。無錯字文法無錯字句通順已ok

翡翠宮

leungszeon 發表於 19-2-21 16:24
這亦是香港教育其中的一個失敗!!

你見到竟然有家長support 死未???

翡翠宮

超級特務 發表於 19-2-21 12:00
老師想貼題啫
農曆新年當然可以做咩都得
只係會寫返傳統活動啫

我如果答: 我整天在睡覺。又得吾得?
確實好多家長新年假係狂訓喎

珍珠宮

有冇全張工作紙?有冇大題目?
就咁影第三題,就會覺得老師太死板,睇埋造句要求比較合理。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

可能內容離題!

用戶要求終止服務

我哋去沙灘

侯爵府

唔係話唔可以,咁聖誕,清明,復活節個個節目都寫晒露營的話,小朋友仲學唔學到野?
明白下每個節目既傳統都係一件好事,我都有睇呢個Group,好多都係為反而反⋯

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 galaxy1116 的帖子

我真係有個亞伯,年初一就一早叫人起身去拜山架,佢年初一出世話果日佢亞媽最辛苦呀,不過呢個老師又幾攪笑,如果個學生家人唔興係農曆年去拜年,咩都唔攪架,個學生跟本冇慶祝新年架,唔通叫個小朋友作得就作講哂大話咩?
<br><br>

用戶要求終止服務

ilikethis2005 發表於 19-2-21 20:42
唔係話唔可以,咁聖誕,清明,復活節個個節目都寫晒露營的話,小朋友仲學唔學到野?
明白下每個節目既傳統 ...

我一向唔睇果個group, 成日挑剔功課放上公審

公爵府

路人甲22 發表於 19-2-21 19:07
認同你呀

所以我話而家做老師真係好慘, 又要教學生,

agree
睇吓呢份功課個 purpose先啦。
而家d家長好微控,好恐怖

公爵府

sangria 發表於 19-2-21 21:29
agree
睇吓呢份功課個 purpose先啦。
而家d家長好微控,好恐怖

呢份功課係造句,唔係"紀錄新年做過d咩". 而且,成個年假,梗有拜過年吧,貼題寫兩句都得掛

禁止訪問

用戶要求終止服務

sangria 發表於 19-2-21 21:31
呢份功課係造句,唔係"紀錄新年做過d咩". 而且,成個年假,梗有拜過年吧,貼題寫兩句都得掛
...

其實向爸媽講吉利說明,收佢哋利是都係拜年一種方式。
仲有新年會去行年宵、食糕、吃賀年食品、喺電視看煙花、看花車、行落街看屋企樓下的年花又得。

禁止訪問

公爵府

湘 發表於 19-2-21 19:52
續句:1)我到公園(玩手機)。
2)我在沙灘 (玩手機)。

而家d家長真係咩專業人士都唔信&challenge 真係煩到爆炸。
年年都唔打流感針,因唔信醫生&個系統,唔想有副作用;
明明小朋友身體已經有炎症,醫生開嘅抗生素唔食,自己覺得食咗身體抵抗力會變差,要自研自然療法;
學校老師唔識教,自己/自己請補習專科專補,小學咋喎;
SEN到好明顯都唔肯見專家,要自己炮製教材 etc etc etc
唔信專家,但自己每一樣都係專家 真係咁 capable?

首頁

尾頁

跳至