自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

有網民在網上貼文,認為兒子的功課有預設答案,擔憂會扼殺其創意,她強調兒子在功課中只是「講事實」,對於老師認為有錯感無奈。

該網民在Facebook群組貼文,表示兒子功課要求作句,「農曆新年期間,……」兒子寫上,「我和朋友貝澳露營」,老師則刪去露營,以紅筆寫上拜年,要求學生將答案改為「我和朋友到貝澳拜年」

新年唔可以去露營?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

請勿打招呼~

用戶要求終止服務

是但啦
「功課成為奴隸」果個facebook好多嘢睇完笑下就算

珍珠宮

畀面勳章

如果主題係拜年咁又好似有D離題
如果係活動老師就要講清楚

珍珠宮

環保接龍勳章

bebet 發表於 19-2-21 11:36
有網民在網上貼文,認為兒子的功課有預設答案,擔憂會扼殺其創意,她強調兒子在功課中只是「講事實」,對於 ...

如果係K或小一, 想小朋友明白新年期間一般會做咩活動, 老師改為拜年, 我認為合理。亦正正家長認為的預設答案!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

有網民在網上貼文,認為兒子的功課有預設答案,擔憂會扼殺其創意,她強調兒子在功課中只是「講事實」,對於 ...

或者老師個仔就係過年去露營唔肯拜年,所以老師唔比學生過年去露營~

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

老師想貼題啫
農曆新年當然可以做咩都得
只係會寫返傳統活動啫
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

我仔k3都有做類似功課
我地寫左年初一去xx公園玩
老師冇當錯(我估呢D開放式答案,一般老師不會亂改的)

我見老師希望小朋友寫年三十同邊個團年
佢題目有寫明和誰去團年

咁樣我覺得make sense D

男爵府

呢個世代, 應該好多小朋友會寫: 農曆新年期間, 我和屋企人去了日本旅行.
利申, 我無去旅行, 但都只係初一初二去吓公公婆婆, 6299 度. 都係過年如過日.

伯爵府

我呢D無親戚要見的, 講真, 新年只係係屋企發下毛, 煲下劇....

用戶要求終止服務

做工作紙、寫作,要學吓「作」,無需要吓吓講真正自己做咗乜,「作」更加增加幻想嘅空間

男爵府

死,我地有試過初一去拜山,咁可能要重作

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

作文? 定係有前設?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

可以但離題

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

如果有解釋話搞搞新意思一家人唔去拜年改去露營,我覺得老師唔會唔俾,而家佢話同朋友去喎,唔係同屋企人,一定唔合邏輯,會令老師認為唔識寫新年做啲乜而要佢重寫

子爵府

老師應分開俾分(正常),句式正確(1分),貼不貼題(1分)(文中的無要求只限新年傳統)。其實正常都至少給一半分。

wcpcelia    發表於 19-2-21 13:59

珍珠宮

香港的教育、功課等從來是這樣,只有model answer!

bosch    發表於 19-2-22 09:57

用戶要求終止服務

Moonlight819 發表於 19-2-21 12:56
香港的教育、功課等從來是這樣,只有model answer!

做人就係咁㗎啦

珍珠宮

gracelam 發表於 19-2-21 11:42
如果係K或小一, 想小朋友明白新年期間一般會做咩活動, 老師改為拜年, 我認為合理。亦正正家長認為的預設答 ...

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至