湊B百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓

HimHimMomMom 發表於 19-3-2 16:06
佢極度需要,一擺落床仔 醒左就喊
要襯佢訓到好冧先擺得 仲要係擺左落去仲訓緊果隻先唔喊,一發現我放低左 ...

我都覺D嬰兒屁股好似裝左感觸器,一feel到掂到床了,就爆喊。

2019新春慶豚圓

HimHimMomMom 發表於 19-3-1 11:40
Ok!BB床隔離只開左夜燈

BB仲細,對聲音同光線都好敏感架,昏暗、溫度適中、寧靜等環境都會易D 入睡。訓個陣媽媽可輕輕拍佢背部,溫柔撫摸身體,唱下歌或者播放D柔和音樂都可以幫助入睡。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

HimHimMomMom 發表於 19-2-21 21:51
BB 20日大,第六日接佢返屋企,無論日頭定夜晚成日都喊,一喊我已經抱佢哄佢,明明好眼訓都唔肯訓,最高峰 ...

我bb剛一個月大,都係經歷緊,日又喊夜又喊,抱住喊著一放底就喊,明明好眼訓,仲要頸面身都出左粒粒,2-3日先有便便,喊到又嘔奶,唔知點算
有時都按下肚仔,驚佢百日哭

男爵府

回覆樓主:

用包被包住

複式洋房

[email protected] 發表於 19-3-4 17:59
BB仲細,對聲音同光線都好敏感架,昏暗、溫度適中、寧靜等環境都會易D 入睡。訓個陣媽媽可輕輕拍佢背部, ...

同意

要令佢覺得安全安穩同受保護

2019新春慶豚圓

frostypoop 發表於 19-9-1 16:11
同意

要令佢覺得安全安穩同受保護

Hello frostypoop,正如你咁講,多D安全感一般BB會瞓得好D,初生BB最鍾意媽媽嘅氣味同聲音,可以幫BB蓋有媽媽氣味的被仔,用包被包實BB,會令BB安全感大D。日間時間媽媽多D同BB唱歌、傾計、按摩、tummy time,減少佢日頭瞓覺時間,可以促進BB腦部發育,有助提升夜晚瞓覺質素架。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

2019新春慶豚圓

sandy_astroboy 發表於 19-8-28 21:39
我bb剛一個月大,都係經歷緊,日又喊夜又喊,抱住喊著一放底就喊,明明好眼訓,仲要頸面身都出左粒粒,2-3 ...

Hello sandy_astroboy,見到BB不停喊明白媽媽會心痛,頭3個月BB腸道未成熟容易有肚風,係BB經常哭鬧嘅常見原因。BB肚仔有冇漲漲實實? 容唔容易掃到風? 放唔放到屁? 頸面身的粒粒有冇紅或痕?

大宅

[email protected] 發表於 19-9-4 10:35
Hello sandy_astroboy,見到BB不停喊明白媽媽會心痛,頭3個月BB腸道未成熟容易有肚風,係BB經常哭鬧嘅常 ...

肚又唔係好漲,不過覺得佢好多風唔舒服,成日放屁
之前頸面身都出左粒粒,應該係好痕成日喊
滿左月多幾日有時都經常喊,一放落床就喊

2019新春慶豚圓

sandy_astroboy 發表於 19-9-4 15:51
肚又唔係好漲,不過覺得佢好多風唔舒服,成日放屁
之前頸面身都出左粒粒,應該係好痕成日喊
滿左月多幾日 ...

Hello sandy_astroboy,媽媽做得好好有幫BB按摩肚仔,食奶前30分鐘可按肚,排左d 風(放屁)先餵奶,食奶中段可掃一掃風再繼續餵,BB都會食得舒服D。食飽奶後將BB抱高少少伏係您膊頭,肚仔貼住您心口黎掃風,由背脊深長咁掃上去,比較易掃D 風出黎。媽媽有冇試過呢個掃風姿勢? BB皮膚上的粒粒有冇紅疹或白點? 幾時出呢D粒粒,當時有冇咩環境/奶的轉變?

大宅

[email protected] 發表於 19-9-5 10:28
Hello sandy_astroboy,媽媽做得好好有幫BB按摩肚仔,食奶前30分鐘可按肚,排左d 風(放屁)先餵奶,食奶中 ...

Bb唔肯食一半就掃風,皮膚上可能係熱痱,有紅同少少水咁,無博過任何野、覺得佢係痕,成日發脾氣

大宅

係咪你抱住佢佢就會瞓得好冧?
如果係,咁無辦法,你唯有放佢係大人床一齊瞓
我嗰個就係咁樣,我冇理由抱住佢坐咁耐,所以唯有等佢瞓着之後俾佢枕住自己隻手一齊瞓,當然你唔可以係啲好反瞓嘅人
同埋要小心旁邊,唔好有嘢令到佢窒息,佢隻手要放喺張被出邊,咁樣比較安全

2019新春慶豚圓

sandy_astroboy 發表於 19-9-5 16:09
Bb唔肯食一半就掃風,皮膚上可能係熱痱,有紅同少少水咁,無博過任何野、覺得佢係痕,成日發脾氣
...

明白媽媽的煩惱啊! 有些BB太肚餓或者心急,都會想一口氣飲奶,飲得太快都會吞入多D空氣,建議媽媽見BB有餓意就餵奶; 又或者趁BB飲得比較慢時,就停一停幫佢掃風,排走D風先再繼續飲奶。另外,BB出紅疹有好多因素,如化學成份、花草、塵蟎、食物、天氣等。天氣熱BB易出汗水,媽媽可觀察BB情況而調節溫度,幫BB做皮膚護理,例如: 多D用暖毛巾抹汗及抹身(特別係頸背、腋下、大腿內側)、塗天然保濕霜、著一些鬆身的衫仔。

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
HimHimMomMom 發表於 19-2-21 21:51
BB 20日大,第六日接佢返屋企,無論日頭定夜晚成日都喊,一喊我已經抱佢哄佢,明明好眼訓都唔肯訓,最高峰 ...

初生BB最缺乏係安全感,你可以試下用包被包實BB,播D吸塵機聲俾BB聽,應該會好D

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊