自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

雖然我英文唔叻,但係都知道please同kindly有相同意思,所以唔會咁囉嗦寫please kindly,一向只用please。

如果你哋公司同事99%嘅人都係太有禮貌咁寫please kindly,你哋會唔會堅持只寫please xxxxx (請同事幫忙做嘢)?
如果我堅持只寫please..... ,會唔會被人誤會我唔夠禮貌

珍珠宮

回覆樓主:

呢個問題係bk 被人問左好多次。

我係唔會用please kindly ,會分開用,我做既公司係超級少人用please kindly。

大宅

回覆樓主:

我用慣Please
暫時冇遇過人兩樣一齊用

子爵府

choco_soup 發表於 19-2-21 22:58

我係唔會用please kindly ,會分開用,我做既公司係超級少人用please kind ...

我都知有出過post講過依個問題⋯⋯
唔知點解我公司啲人會咁鍾意打please kindly,我又無理由去糾正人哋,始終我英文又唔係叻過人。

我係怕如果我堅持唔跟大隊寫please kindly,驚被人誤會我無乜禮貌始終我係新人

子爵府

難離難捨 發表於 19-2-21 23:01
我用慣Please
暫時冇遇過人兩樣一齊用

以前我啲同事都唔會㗎,轉咗工依度好多同事都係咁寫please kindly,起碼我部門啲同事就九成人都咁寫

複式洋房

龍蝦 發表於 19-2-21 23:09
以前我啲同事都唔會㗎,轉咗工依度好多同事都係咁寫please kindly,起碼我部門啲同事就九成人都咁寫:think ...

其實d人會唔會當潮流用語, 即係d人會打"食好西"咁。
或者 thank you都可以有好多thanks , thz, thx......
我覺得唔洗太在意, 可能人地覺得唔係用係好正式慨文件,所以無咁講究。

子爵府

即係“唔該晒”咁
我以前阿頭都成日話我地唔該就唔該,點解要唔該“晒”
不過無人理佢

珊瑚宮

畀面勳章

choco_soup 發表於 19-2-21 22:58

我係唔會用please kindly ,會分開用,我做既公司係超級少人用please kind ...

X 2

子爵府

茜口口 發表於 19-2-21 23:23
其實d人會唔會當潮流用語, 即係d人會打"食好西"咁。
或者 thank you都可以有好多thanks , thz, thx..... ...

以我想見就唔係當潮流,係公司文化好注重禮貌,所以至驚佢哋誤會我唔夠禮貌咋

子爵府

Please 同 kindly 分開用... 不過見過鬼佬一齊用

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我只會用please 無乜用kindly呢個字,因為我覺得呢個字係有d耍官腔,語氣上有d硬/敵意咁即係please kindly我會覺得係類似「唔該拜託/請麻煩你!」呢d感覺

公爵府

我有時會咁寫,尤其係拜託啲唔熟既同事幫手。我公司啲外國人都有咁寫的,而事實上佢地自己日常email 都唔係好注重grammar,明就得。係出announcement 先會執得好正。

大宅

有次上公司啲英文堂
導師教用please就得
Please kindly係redundant,無需要簡單複雜化
就咁用Kindly嘅就係語帶命令
Grateful if you may/ Appreciate if you can/ ... highly appreciated 可能啱使

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Chansc0107 發表於 19-2-22 01:24
有次上公司啲英文堂
導師教用please就得
Please kindly係redundant,無需要簡單複雜化

珍珠宮

畀面勳章

我會跟返
因為如果大部份人係咁做事尼個係一個模式
佢地睇既時後會方便都未定
係D細微位跟到無影響成件事其實唔洗太介懷

wcpcelia    發表於 19-2-22 15:40

珍珠宮

回覆樓主:

以前唔識,經常一齊用

子爵府

其實有乜所謂,我會跟文化

之前我見醫生轉介信都有寫please kindly

伯爵府

please

子爵府

乜kindly唔係有命令既意思
雖然以前有請教過話 " Please xxxxxx" 已經有禮貌, 而我都係寫 " Please xxxxxx", 但我心底裡其實一直都硬係覺得好怪, 唔夠禮貌
標題可唔可以講清楚D?

點解講2個人相似要話"唔覺, 佢靚D, 佢眼大D..." 而家講相似, 唔係一樣, 唔係鬥靚

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

正所謂三人成虎、 習非成是! 我就唔會跟大隊,明知錯都要做?

首頁

尾頁

跳至