自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

朋友最近有大病,可能就快走,佢父母健在,有2層供滿私樓。朋友有一個妹妹。
朋友本身有一個仔,佢話如果佢過咗身先過佢父母,咁佢驚將來佢父母嘅遺產會俾佢妹妹一人吞晒。
因根據遺產法,朋友個仔應該可以分番一份。
如果到時朋友父母都過身,朋友妹妹去搵律師攪,而妹妹 隱瞞自己家姐有個仔,咁妹妹是否可一人獨吞財產?

珍珠宮

回覆 susumi123 的帖子

搵律師做平安紙啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁陰謀論? 姐妹感情好差?
趁仲有意識立定遺囑,叫朋友keep 囉

男爵府

叫父母做平安紙?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢父母d野係你朋友比?

否則佢父母會自己處理,佢攪掂自己就算啦。

伯爵府

susumi123 發表於 19-2-22 13:55
朋友最近有大病,可能就快走,佢父母健在,有2層供滿私樓。朋友有一個妹妹。
朋友本身有一個仔,佢話如果佢 ...

現在還健在, 就去立定平安紙吧

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

係,最好你朋友及其父母每人一張平安纸,但唔好俾個妹保管。她燒晒平安纸,姨甥又未成年,又应在她監護中長大,有机會獨吞。

之後,姨甥成年後去告她,律師費都唔少。

大宅

好媽媽勳章

朋友的小朋友是否未成年? 如果係就會有代理人管理直至小朋友到18歲, 呢d 野最好找律師搞。另外樓係供完未? 係唔係得一個名? 如果聯名係唔係長命契定?

子爵府

2018復活節勳章

http://www.clic.org.hk/tc/topics/probate/distribution_of_estate_to_the_relevant_parties/q3.shtml

似乎如果你朋友先過她父母去世,如果父母無遺囑,朋友的兒子應該係無分的。

除非父母立遺囑講到明朋友的兒子有分。

公爵府

天呀! 佢連自己的財產(兩層供滿的樓)都未必保得住(如她走先都有可能被她妹妹吞左)仲諗父母的財產做乜呀?

大宅

留所有野比個仔

男爵府

立左都可以再立一張新遺矚黎推翻之前果份

伯爵府

美之選468 發表於 19-2-22 14:09
天呀! 佢連自己的財產(兩層供滿的樓)都未必保得住(如她走先都有可能被她妹妹吞左)仲諗父母的財產做乜呀?
...

兩層樓係父母
樓主係問朋友過左身
父母層樓朋友個仔有冇得分

大宅

自己都就嚟走,仲謀住父母既財產。兩老有個孫心自然會俾,佢地唔俾亦係道理,父母冇責任幫下一代養埋再下一代。

FJmom    發表於 19-2-23 09:53

水晶宮

父母的資産不是父母決定點分嗎?佢哋要唔分比個孫,都冇計喎(我自己理解係咁)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

taiwoon 發表於 19-2-22 14:11
兩層樓係父母
樓主係問朋友過左身
父母層樓朋友個仔有冇得分

除非有立平安紙....否則兩層樓應該歸朋友個妹~~

水晶宮

兩層私樓屬朋友或是朋友的父母?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

父母既野佢地鍾意點分都得, 唔到你朋友話事. 除非你朋友有份出錢.

珍珠宮

唔係啊嘛
好爆喎
點解要謀住父母財產?
父母財產點分配係父母既事
邊可以硬要父母去立平安紙?
到底朋友有冇份供?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

如果父母無遺囑 分兩份妺及仔各一

首頁