自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

ccoffee 發表於 19-2-23 12:28
唔係.
如果朋友先於父母過身
朋友個仔(即係孫)係會繼承朋友嘅一份

你呢個代位繼承法係台灣/大陸先適用,唔啱香港㗎... 香港係要所有排前面既順位繼承人都仙遊/不存在,先會輪到個孫

男爵府

搭單問,如果老公冇遺囑。法律上點分?佢兄弟姊妹有冇份?

侯爵府

木土土 發表於 19-2-23 12:23

個仔未夠18歲,落唔到名,所以應該哄父母做分權契加佢自己名 ...

樓主話佢朋友父母連平安紙都唔肯立,我諗佢都唔會肯做呢d分權加名就算肯做,佢朋友早過父母88既話,就算朋友自己立咗平安紙將佢d遺產全部由阿仔繼承,但都未必會全部等到阿仔18歲時完全繼承,因為遺產管理人/執行人係有權以照顧佢個仔生活開支為由而變賣遺產的

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

simplelife 發表於 19-2-23 12:55
結咗婚, 就係老婆仔女先有份分!

琥珀宮

hfl2000 發表於 19-2-23 13:04
樓主話佢朋友父母連平安紙都唔肯立,我諗佢都唔會肯做呢d分權加名就算肯做,佢朋友早過父母88既 ...

如果佢搵唔到一個可信任的人做遺產管理人及照顧個仔,就乜都唔洗唸!

琥珀宮

simplelife 發表於 19-2-23 12:55

若有仔女,分比老婆仔女

若無仔女,分比老婆及父母

若無仔女無父母,分比老婆及兄弟姊妹

侯爵府

bmuimami 發表於 19-2-22 15:22
如果公公婆婆係公正嘅,就自然會分比個孫,如果唔肯亦奈佢哋唔何,係心有不甘,一係開聲爭取吧
...

正常來說父母遺產,孫一定有份.最近先聽朋友說仔比60%女40%,餘下再分60%比內孫40%外孫,但.......,佢有先見之明已立遺足
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

大宅

hfl2000 發表於 19-2-23 12:52
你呢個代位繼承法係台灣/大陸先適用,唔啱香港㗎... 香港係要所有排前面既順位繼承人都仙遊/不存在,先會 ...

但之前槍擊案個case 佢呀媽過身,婆婆嘅遺產佢都有份喎

侯爵府

ccoffee 發表於 19-2-23 13:24

但之前槍擊案個case 佢呀媽過身,婆婆嘅遺產佢都有份喎

因為婆婆係走先過佢媽媽啊,所以佢係用子女身份繼承媽媽既遺產,而唔係用孫身份繼承婆婆遺產

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

叫阿仔自己將來有能力,靠自己,唔好同個仔講添呀!命裏有時,終須有 命裏無時莫強求,唔好諗咁多,會影響身體。至於兩老嘅事,上天一定有安排。
Minniemouse:-P

大宅

hfl2000 發表於 19-2-23 13:35
因為婆婆係走先過佢媽媽啊,所以佢係用子女身份繼承媽媽既遺產,而唔係用孫身份繼承婆婆遺產
...

原來係咁
長知識

子爵府

dogdog918 發表於 19-2-22 20:32
咁朋友個仔嘅老豆呢?其實好睇雙方嘅關係喎,關係唔好,親生嘅都可以一分不留,老人家好心水清嘅,佢有心要 ...

我係個老人家我都會擔心益左個老豆,但樓主始終無交代朋友老公方面既野

男爵府

cy101 發表於 19-2-23 13:06
結咗婚, 就係老婆仔女先有份分!

唔該曬

男爵府

張就仁 發表於 19-2-23 13:17
正常來說父母遺產,孫一定有份.最近先聽朋友說仔比60%女40%,餘下再分60%比內孫40%外孫,但.......,佢有先見 ...

點解仔多過女?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

當時朋友俾兩老當家用,無話係供樓的話,咁就算啦!唔應該諗住有得攞番。如果係話供樓嘅,首期又俾好多,咁就可以同兩老講,但點解唔一早加名。我諗兩老都有積蓄先可以兩層樓供完,你朋友可能有俾家用,但足以可以供一層樓加首期咩?到今時今日,唔好再諗呢啲。俾咗出去就唔好諗有甚麼回報,放手啦!

侯爵府

simplelife 發表於 19-2-23 13:51
點解仔多過女?
中國人思想,仔親D,女外嫁.
覺得那長者已好好,不是全給仔及有想到分比孫.

PS:我觀點,財產點分係當事人決定,無得講公平

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

bmuimami 發表於 19-2-22 14:17
父母的資産不是父母決定點分嗎?佢哋要唔分比個孫,都冇計喎(我自己理解係咁)
...

係啦,如果父母有心,自然留俾個孫。
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

張就仁 發表於 19-2-23 13:17
正常來說父母遺產,孫一定有份.最近先聽朋友說仔比60%女40%,餘下再分60%比內孫40%外孫,但.......,佢有先見 ...

呢d只係你朋友自己立既遺囑分配遺產,並唔係香港法定既(無遺囑)遺產繼承
而且香港遺產法律係唔同中國/台灣㗎... 請多d了解吓先 www.clic.org.hk/tc/topics/probate/

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有立遺囑,你俾阿戊阿壽都得啦!有人反對,就打官司。
Minniemouse:-P

侯爵府

minniemouse 發表於 19-2-23 13:52
當時朋友俾兩老當家用,無話係供樓的話,咁就算啦!唔應該諗住有得攞番。如果係話供樓嘅,首期又俾好多,咁 ...

其實都仲有後着既,朋友走先過佢父母既話,(因為樓主無交代過小朋友爸爸去向)咁如果係由佢父母做小朋友監護人既話,就算佢父母唔肯立平安紙,將來個孫其實都可以用“受養人身份”去爭遺產既... 不過將來既事,就唔好諗咁多啦,始終係一家人,父母始終都會有出錢出力湊大個孫既...

首頁

尾頁

跳至