自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

白毛毛 發表於 19-2-22 23:45
知道後有無會心一笑?幸好留得青山在

點止心一笑呀,直頭想擺返兩圍。
大公司,去到VP 以上呢d位,咪開心住,愈大公司每3幾年換一次管理層好common. 我依家呢個部門,做左近6年,老板都換左第3劑

珍珠宮

白毛毛 發表於 19-2-22 23:50
倒轉,不去嘥力先可以長久地活下去

珍珠宮

Kittymummy 發表於 19-2-22 23:54
點止心一笑呀,直頭想擺返兩圍。
大公司,去到VP 以上呢d位,咪開心住,愈大公司每3幾年換一次管 ...

坐穩坐好,閒看天上風起風落,季節更替。

水晶宮

白毛毛 發表於 19-2-23 00:02
坐穩坐好,閒看天上風起風落,季節更替。

冇啦,我唔怕換老細,最怕公司生意再差落去,成team 人起晒。不過我都係做一年睇一年,平常心啦。我老細呀今年做appraisal 時問我想唔想做更加high level 既野,佢話我要成長喎 擺明係張佢另一邊既獲野下壓落黎比我攪掂啦。呢個老外,起初好難捉摸,但經過呢兩年又發覺唔係人地講到咁差的。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 19-2-23 00:13
冇啦,我唔怕換老細,最怕公司生意再差落去,成team 人起晒。不過我都係做一年睇一年,平常心啦。我老細呀 ...

真係好似。
三年來春秋兩祭同我講不進則退,要上啦。我心諗,上去是進還是退,難說!唔中意那個位就肯定。於是推了三年。終等到去想做的。
做咗咁耐人,明白打工都是為名為利好,少帶點個人感情才看得開看得遠。

水晶宮

白毛毛 發表於 19-2-23 00:22
真係好似。
三年來春秋兩祭同我講不進則退,要上啦。我心諗,上去是進還是退,難說!唔中意那個位就肯定。 ...

你真係我最愛既同事
好同意你呢句:上去是進還是退,難說!
有d野,大家心水清,自然會明白的。

水晶宮

畀面勳章

小星星1 發表於 19-2-22 23:35
其實咁樣好嘥精力, 我不太喜歡係呢啲環境下工作

全中

水晶宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 19-2-22 23:32
唔好同錢鬥氣
應該係要同佢鬥長命的,我舊部門個老細係老外VP, 我終於長命過佢了,佢終 ...

我日日好像入左精神科咁,上司不停長嘆又大叫無事就無事,有事就發脾氣,請假慘過乞食

水晶宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 19-2-22 23:49
如果本身唔鍾意份工同環境就冇得好講。
不過我對公司,同事好冷漠,唔會存有感情,亦唔想多是非,多說話少 ...

大公司麻,人工okay既,福利唔太差,己經無乜感情可言,只系不停替人崗位有點那個姐

水晶宮

畀面勳章

終極熊貓 發表於 19-2-22 23:50

咁咪短視囉

只系個人感覺姐

珍珠宮

Yee0113 發表於 19-2-23 07:12
我日日好像入左精神科咁,上司不停長嘆又大叫無事就無事,有事就發脾氣,請假慘過乞食
...

點解唔走?

珍珠宮

白毛毛 發表於 19-2-23 00:22
真係好似。
三年來春秋兩祭同我講不進則退,要上啦。我心諗,上去是進還是退,難說!唔中意那個位就肯定。 ...

少點感情係最啱聽

水晶宮

畀面勳章

小星星1 發表於 19-2-23 08:30
點解唔走?

怕找不到工

水晶宮

畀面勳章

小星星1 發表於 19-2-23 08:32
少點感情係最啱聽

系嫁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Yee0113 發表於 19-2-22 20:19
唯有努力

水晶宮

Yee0113 發表於 19-2-23 07:17
大公司麻,人工okay既,福利唔太差,己經無乜感情可言,只系不停替人崗位有點那個姐
...

依家大圍經濟麻麻,能忍到既就忍落去啦。

水晶宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 19-2-23 13:16
依家大圍經濟麻麻,能忍到既就忍落去啦。

下星期一再忍過

侯爵府

Yee0113 發表於 19-2-23 07:12
...

我都係請假慘過乞食
8-)

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

不過我對公司,同事好冷漠,唔會存有感情,亦唔想多是非,多說話少 ...

我同你一樣,唔同的同事有感情,但隔離總有八婆,搞到我變左怪人,八婆仲要係老pat pat,最鐘意就扮哂關心照顧新人(再私下八人地幾錢人工)發現人地高人工過佢就係背後講是講非,幾年都係咁,的人見我成日唔出聲就會覺得我怪,轉去同八婆同事超新近,實情係我聽過太多是非,唉,所以越來越心淡,唔多想做。

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我同你一樣,唔同的同事有感情,但隔離總有八婆,搞到我變左怪人,八婆仲要係老pat pat,最鐘意就扮哂關心照顧新人(再私下八人地幾錢人工)發現人地高人工過佢就係背後講是講非,幾年都係咁,的人見我成日唔出聲就會覺得我怪,轉去同八婆同事超新近,實情係我聽過太多是非,唉,所以越來越心淡,唔多想做。

首頁

尾頁

跳至