自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果直接同業主租樓,已簽約一式兩份,業主同租客各持一份,想問:

1)打印花呢個動作通常係業主同租客各自去辦,定業主去辦?定冇規定?

2)知道打稅費用係每月租金x租用月份x0.25%,想問費用係包曬兩份租約定只係一份?

3)印花稅費用係咪通常由業主同租客均分?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我係租客

通常業主交完問我攞返$
交完雙方租約都戳咗印

珊瑚宮

i_love_leslie 發表於 19-2-22 20:26
如果直接同業主租樓,已簽約一式兩份,業主同租客各持一份,想問:

1)打印花呢個動作通常係業主同租客各 ...

通常是業主打,是和租客各一半

珊瑚宮

i_love_leslie 發表於 19-2-22 20:26

1)打印花呢個動作通常係業主同租客各 ...

在加5元加印錢

男爵府

小倩 發表於 19-2-22 20:46
我係租客

通常業主交完問我攞返$

謝謝回覆
請問你知唔知道佢問你拎番嘅費用,係打兩份約印花加埋的一半費用,定浄係打租客份約印花的一半費用?

男爵府

Happyhappylive 發表於 19-2-22 20:47
通常是業主打,是和租客各一半

謝謝!係咪兩份約都要打印?

男爵府

Happyhappylive 發表於 19-2-22 20:48
在加5元加印錢

謝謝

別墅

回覆樓主:

兩份約都要打引
通常業主一次過收埋租客份錢就去攪
大家平分
即係個稅再加5蚊除2
打好就比返一份約租客

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我地打完同租客一人一半,果$5我地無計(我印左兩份$10)
但有個租客,佢話佢打埋,佢交租時扣返,都係一人一半。

禁止訪問

男爵府

heherikku 發表於 19-2-22 20:54
兩份約都要打引
通常業主一次過收埋租客份錢就去攪
大家平分

謝謝!如果業主將份租客租約畀我,
係咪意味住我哋各自去打印?
如果我哋各自畀錢打印,係咪已經算係平分左費?

男爵府

我愛Corina 發表於 19-2-22 21:10
我地打完同租客一人一半,果$5我地無計(我印左兩份$10)
但有個租客,佢話佢打埋,佢交租時扣返,都係一人 ...

如果我哋各自畀錢打印,係咪已經算係平分左費?

男爵府

123blow 發表於 19-2-22 21:20
其實而家打厘印可網上做, 好方便!

謝謝

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

i_love_leslie 發表於 19-2-22 13:21
如果我哋各自畀錢打印,係咪已經算係平分 ...

合約一式兩份,佢係會比返份你呀,但唔代表叫你打,同埋我記得打時,無得揀各自打,係一次比晒錢呀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

印花稅係以租金計算,嗰$5係因為一式兩份當副本計,每份副本收$5。一般都係業主和租客一人一半。

別墅

i_love_leslie 發表於 19-2-22 21:20
如果我哋各自畀錢打印,係咪已經算係平分 ...

正常應該兩份一齊打
通常我遇過都係業主負責打
你可以問下佢邊個打
因為我知有啲會慳返唔打
唔打的話份約就無法律效力
到時有咩爭辯要上庭份約就無用

男爵府

heherikku 發表於 19-2-22 21:47
正常應該兩份一齊打
通常我遇過都係業主負責打
你可以問下佢邊個打

明白!其實係簽完約後業主提醒我要打印,跟住就俾左份租客約我,係咪要我去自己打的意思?

男爵府

Lihoma 發表於 19-2-22 21:26
印花稅係以租金計算,嗰$5係因為一式兩份當副本計,每份副本收$5。一般都係業主和租客一人一半。 ...

謝謝!

男爵府

我愛Corina 發表於 19-2-22 21:25
合約一式兩份,佢係會比返份你呀,但唔代表叫你打,同埋我記得打時,無得揀各自打,係一次比晒錢呀。
...

明白!但當日我哋簽完約後,佢就畀左份約我keep, 又提醒我要打印花稅,所以我有點疑惑

瑪瑙宮

i_love_leslie 發表於 19-2-22 14:01
明白!但當日我哋簽完約後,佢就畀左份約我keep, 又提醒我要打印花稅,所以我有點疑惑
...

你直接同佢傾返清楚d, 因為你打,佢應該要比返一半錢你。

首頁

尾頁

跳至