自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

忘憂館 發表於 19-2-23 10:35
回覆 大力大力 的帖子

非也,科技片也可以合理的,只要創作一些合理交代,就可解決我所列出不合理之處。 ...

要求science fiction 合理嘅人本身就係不合理.

Starwars冇俾你鬧爆?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 忘憂館 的帖子

人鬼情未了,睇個名明明係鬼片啦,無啦啦變愛情小說,有冇搞錯啊?唔合理!神雕俠侶,金庸明明寫武俠小說㗎嘛,點知講講下又變咗愛情小說,離晒大譜,唔合理!
講合唔合理真係嘥氣,劇情好睇就得啦!

子爵府

kamjjj 發表於 19-2-23 15:39
要求science fiction 合理嘅人本身就係不合理.

star wars唔係國產呀嘛!
遲啲上captain Marvel, 等緊嗰位會員衝出嚟鬧爆 captain marvel唔合理

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

tester5 發表於 19-2-23 14:26
我完全冇hate過部戲,我都講左,當睇特技,ok的,仲可以讚下中國電影特效既成熟添。請鼓掌~

不過 ...

我從來都唔鍾意睇science fiction.

你全家都可以science fiction係笑片睇, 所以你家嘅genes十分一致。對你一家來講, 邊啲science fiction先至唔可笑?

禁止訪問

珍珠宮

回覆 ddkaka 的帖子

好搞笑,見到電郵來自白宮就delete咗佢

珍珠宮

牛子 發表於 19-2-23 15:35
我相信嗰位會員咁尊重知識産權,作為佢伴侶受佢耳濡目染,一定係番深圳先睹為快
...

唔係啩,我真係好難相信佢屋企人,尤其是係佢直系親屬竟然會有回鄉證?
大家都知佢幾憎人返大陸㗎啦!
大陸啲空氣又差,大陸啲食物又黑心,大陸又多地溝油喎,連啲電池都會爆炸㗎⋯⋯
希望佢原諒佢老公唔好搞到家變!

水晶宮

kikikay 發表於 19-2-23 15:21
回覆 忘憂館 的帖子

什麼科技片?人哋係科幻片啊!有現實不符、唔合理係好正常!

唔知嗰啲高人講唔講得出,邊套戲係合情合理呢

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

忘憂館 發表於 19-2-23 09:56
劇情原全不合理,尢其是改動原著那些部分,一定不會去戲院睇,免費網上睇還可以、看看特別為國情而改動部分 ...

根據閣下思維,閣下應該好少睇戲,大合理嘅電影多得是,除非帶有色眼鏡喇

珍珠宮

我完全冇hate過部戲,我都講左,當睇特技,ok的,仲可以讚下中國電影特效既成熟添。請鼓掌~

不過 ...

300年前,如果你同人講駛乜飛鴿傳書?拎住個電話就可以FaceTime啦,佢哋應該都會忍唔住恥笑你,話你天馬行空、天方夜譚⋯⋯

如果個個科學家都如你這般思維,故步自封、墨守成規、缺乏幻想,呢個世界唔好話電話,可能連電燈都係天方夜譚!

I feel so sad for u!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kikikay 發表於 19-2-23 16:10
300年前,如果你同人講駛乜飛鴿傳書?拎住個電話就可以FaceTime啦,佢哋應該都會忍唔住恥笑你,話你天馬行 ...

好啦,好啦,你啱晒,我錯晒,可以了嗎?流浪地球真係好前瞻性、超乎科學家想象,祖國真係好偉大。。。夠唔夠?唔夠講我聽,我改改。。
繼續sad for me,唔好比佢停,繼續回、慢慢找我既錯,盡力找,總有的~

伯爵府

MC媽 發表於 19-2-23 15:40
star wars唔係國產呀嘛!
遲啲上captain Marvel, 等緊嗰位會員衝出嚟鬧爆 captain marvel唔合理 ...
你放心, 讚爆有佢份

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

忘憂館 發表於 19-2-23 10:32
回覆 牛子 的帖子

核聚變能產生熱能,但並不能有效轉化為足夠推動地球的動能,也不需要設定去另一星系。

小說中,人類分為飛船派和地球派。飛船派主張製作巨型飛船逃離地球,但地球派指飛船再大,生態系統仍比地球細太多,無法有地球一樣嘅生態循環,使生命代代不息。聯合地球政府就採取地球派睇法。

我唔識科學,唔知合唔合理,不過個故事設想整體幾有趣。好似睇衛斯理,都係睇個設想,講科學好可能大家都崩潰

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

tester5 發表於 19-2-23 13:36
我睇完個大綱,忍唔住笑左出黎,何以可以拉動地球去另一個太陽系?!其實有冇諮詢過中國科學院呢??有咩可 ...

我都曾經有疑問,要幾大嘅能量先可推動地球?後來睇到呢位物理老師講解,又好似唔係無可能 ... https://youtu.be/OvNjeJvnXJA

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不過 ...
其實呢, 星際效應講到個主角跌左入五元空間都好牛迫架, 唔知你又有無忍得住笑呢?

天朗氣清

翡翠宮

traeh 發表於 19-2-23 16:58
我都曾經有疑問,要幾大嘅能量先可推動地球?後來睇到呢位物理老師講解,又好似唔係無可能 ... https://yo ...

係呢個帖,我己經冇晒疑問了。祖國是很偉大的,我簡直折服得五體投地。

翡翠宮

tinlong22 發表於 19-2-23 17:25
其實呢, 星際效應講到個主角跌左入五元空間都好牛迫架, 唔知你又有無忍得住笑呢?

...

我冇睇過喎,我最鍾意睇樣版戲,白毛女、紅色娘子軍之類,你有冇睇過?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 19-2-23 17:38
我冇睇過喎,我最鍾意睇樣版戲,白毛女、紅色娘子軍之類,你有冇睇過?
...

無喎,不過我唔會傻到一邊睇戲一邊笑唔真實,見到超人、蜘蛛俠拎美國旗又話佢地愛國主義上身,你會?
天朗氣清

首頁
45678...12

尾頁

跳至