在職全職

跳至
[在職媽媽] 5.5 長長週?

首頁

尾頁

大宅

靚豬豬 發表於 19-2-25 14:36
嘩,咁真係好難接受,我公司starting 15 days AL起, 我今年就有20日,如果轉工,我都怕自己唔適應得10 day ...

我講起個個都話算啦,叫我再搵

男爵府

開心吸收勳章

我哩份工係行路返工.十五分鐘就行得到...五天工作.如果而家要我轉工,都唔知點算了.

大宅

SUKI20062014 發表於 19-2-25 17:59
我哩份工係行路返工.十五分鐘就行得到...五天工作.如果而家要我轉工,都唔知點算了. ...

行路咁正,如果份工行路返到但5.5長長我又唔使點考慮呀。

男爵府

開心吸收勳章

duyan06 發表於 19-2-25 18:44
行路咁正,如果份工行路返到但5.5長長我又唔使點考慮呀。

所以我都希望可以做落去吖,但經濟唔好都好怕公司做唔住

大宅

靚豬豬 發表於 19-2-25 14:36
嘩,咁真係好難接受,我公司starting 15 days AL起, 我今年就有20日,如果轉工,我都怕自己唔適應得10 day ...

咁多大假 咩類型公司? 我覺得有12日都ok。少過都好想死

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

duyan06 發表於 19-2-23 09:27
剛見咗份工,人工,福利都滿意,但間公司係返5.5 仲要長長週,會唔會揀呢個offer? Ps宜家無野做,有工見咗 ...

平時放幾點?準唔準時收工先

大宅

pomanlife 發表於 19-3-2 09:02
平時放幾點?準唔準時收工先

佢話好準時。但我已有另一份5天offer,推咗5.5lu

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

duyan06 發表於 19-3-2 09:09
佢話好準時。但我已有另一份5天offer,推咗5.5lu

依家好小人揀5日半工作

翡翠宮

回覆樓主:

無offer咪做
有offer咪吾做

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

duyan06 發表於 19-2-23 09:27
剛見咗份工,人工,福利都滿意,但間公司係返5.5 仲要長長週,會唔會揀呢個offer? Ps宜家無野做,有工見咗 ...

我之前都TAKE左份自己鐘意的5.5.....星期六半日
但工種同環境都適合自己..就做左啦...

當然如果真係要好多親子時間又另訐

男爵府

duyan06 發表於 19-2-25 14:25
係呀,佢仲要得7日al
我咪返緊5.5日, AL得7日 ~ 公司福利唔好, 但公司同事好 ~
想轉5日工, 想試下SEND信出去試下水温, 點知SEND過好多信都無回音 (我註明一個月通知期), 究竟係市道唔好定係嫌我通知期太長 ~

大宅

JazzStyle 發表於 19-3-7 21:49
我咪返緊5.5日, AL得7日 ~ 公司福利唔好, 但公司同事好 ~
想轉5日工, 想試下SEND信出去試下水温, 點知SEND ...

我覺得係d hr 唔得閒睇cv ,miss 哂,因為我take 咗5 天個offer 之後,仲有另一份已send 咗兩星期嘅工打嚟,唉佢又唔早d 打嚟,我好想做呢份

男爵府

duyan06 發表於 19-3-7 22:51
我覺得係d hr 唔得閒睇cv ,miss 哂,因為我take 咗5 天個offer 之後,仲有另一份已send 咗兩星期嘅工打嚟 ...

聽你咁講, 我唯有等下 ~ 其實我有諗過resign咗先揾, 但唔知要幾耐先揾到

有時揾工就係咁!
返返下時先收到另一份更想做嘅工 ~
咁你最終有無去見嗰份工呀?

大宅

JazzStyle 發表於 19-3-8 07:04
聽你咁講, 我唯有等下 ~ 其實我有諗過resign咗先揾, 但唔知要幾耐先揾到

有時揾工就係咁!

無去見,睇下呢度做成點先。得通常都裸辭,先搵到工

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

jolincheng726 發表於 19-3-2 00:11
咁多大假 咩類型公司? 我覺得有12日都ok。少過都好想死

其實12日係講12日起跳?
並係年年12日,唔會再加落去?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

翡翠宮

唔會做.又只7日大假.依類型公司好mean

大宅

返開5日好難接受5.5,果半日好緊要!完全唔同感覺,仲要得7日假,以前如果10日以上肯定接受唔到。

大宅

其實我都唔明5.5,福利又差嘅工點解仲有人做

大宅

duyan06 發表於 19-4-22 12:59
其實我都唔明5.5,福利又差嘅工點解仲有人做

我都唔太明,近掛

大宅

pockybaby 發表於 19-4-24 15:38
我都唔太明,近掛

我有個朋友就係返5.5長長,佢就係話近屋企,又做熟咗,所以先做。

首頁

尾頁

跳至