心聲留言

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

彩虹水晶 發表於 20-1-26 02:11
我為佢做左好多野, 我陪佢去shopping同唱K...佢同男朋友嗌交, 我會日日陪住...又教佢游泳踏單車, 佢没錢付 ...

你唔好咁啦,其實你對朋友都好好,只係同我一樣,識左d不懂珍惜,不知感恩既人,所以先搞到自己咁慘!我就話受情緒影響放唔低啫,但你一定要放開,唔好比呢種負面情緒困擾你咁耐,冇左呢班對你唔好既朋友,咪識過另一班對你好既朋友囉,朋友唔難揾,有得飲有得食有得玩自然相識滿天下,但要揾真心對你好,願意係你開心時祝福你,係你傷心時安慰你既朋友就好難得,我同你都係呢種可以交心既朋友,但佢哋唔珍惜我哋,係佢哋既損失,你唔需要難過。

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-1-26 13:44
你唔好咁啦,其實你對朋友都好好,只係同我一樣,識左d不懂珍惜,不知感恩既人,所以先搞到自己咁慘!我就 ...

我對佢付出了很多, 我唔敢再識朋友, 我好傷心

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

彩虹水晶 發表於 20-1-26 17:59
我對佢付出了很多, 我唔敢再識朋友, 我好傷心 : ...

我明白,我都同你一樣對人冇晒信心,但你總要揾方法撫平你心中的傷痕呀

水晶宮

如果要難過,我比你難過得多,因為我從未試過咁全心全意對一個人,亦從未試過比人傷得咁徹底,而兩者竟然係同一個人!我對J小姐真係好到連我自己都唔相信,除左除夕晚守候左佢一夜之外,仲通宵不眠不休幫佢整返張畢業相;守在whatsapp半日不停陪佢傾計幫佢減低見醫生既不安;佢遇到任何困難我第一時間幫佢上網揾解決方法;竭盡所能開解佢低落既情緒;去旅行我自己唔去玩,只係周圍幫佢揾佢叫我幫佢買既野,仲為左佢同老公嗌交,差d miss左班機;叫我幫佢買左野返黎但最後唔要又唔比返錢我,我都冇同佢計,我仲買左好多野送比佢,不過未比到佢就反左我面;佢經常無端端黑我面,冷言冷語話中帶刺單打我,我都包容佢;仲有上次講過既我見佢唔開心,打算請佢去旅行散心……短短半年我為佢付出左咁多,這一切一切,試問有幾多個人願意為佢咁做?只要係個有少少良心既人,都唔會忍心咁樣傷害我,可惜佢冇!如果有一日我因為咁樣而死左,佢欠我既將會係一世無法彌補既遺憾!

水晶宮

其實我同你分享咁多我既經歷同感受,只係想話比你知我既人生際遇比你坎坷好多,我所曾認識既人比你既朋友衰千倍萬倍,我被人傷害既程度比你有過之而無不及,一年之內我經歷過人生最低潮,我多次情緒病發差d死掉,情緒問題影響到我既健康同視力急速衰退,我而家既身體已經大不如前!我今日之所以仲可以出現係呢度,靠既就係一個「愛」字,因為我愛我既家人,我唔想見到佢哋傷心,所以雖然我都唔想再有呢種心痛既感覺,好想一跳解千愁,但理智話比我知我要為愛我既人撐落去!我唔可以保證下個月既今日我仲會係度,但我會盡量諗方法令自己分散注意力,我希望你都可以為你既家人,為你既朋友堅強起來。

侯爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章

展望將來
*****FAITH*****HOPE*****LOVE*****

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-1-27 05:55
其實我同你分享咁多我既經歷同感受,只係想話比你知我既人生際遇比你坎坷好多,我所曾認識既人比你既朋友衰 ...

我做不到, 我一想起佢地就好辛苦, 我好唔開心, 次次過年我同佢地有好多回憶, 現在全部没有了, 心很痛, 這幾天我都不停哭, 唔想生存落去

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-1-29 20:54
我做不到, 我一想起佢地就好辛苦, 我好唔開心, 次次過年我同佢地有好多回憶, 現在全部没有了, 心很痛, 這 ...
你唔好咁唔開心啦,其實我覺得你而家首先要做既係唔好再嬲你班朋友,只要你做到放低仇恨,你就會比較容易走返出來。而家係我心入面,我最憎既只有4個人,除左呢4個人之外,我對其他人既恨意已經全部消除晒。今日我去買口罩,心入面竟然諗起J小姐,唔係諗起佢對我有幾衰,亦唔係諗起我有幾憎佢,而係擔心佢唔知夠唔夠口罩用,如果係以前我一定會幫佢買埋返來,咁而家當然唔會啦,因為我都揾唔到佢,問唔到佢要唔要,但當你想起一個對你唔好既人,諗既唔係你有幾憎佢,而係關心佢近況,咁就表示你已經完全解除左對呢個人既仇恨之心。人唔再被仇恨所支配,才會變得理智,才會淡忘往事,撫平傷痛,我希望你都可以做得到。你成日諗住佢對你有幾衰,咁你自己都唔會開心,何必呢?下個月可能係我既生死存亡,如果過得到,我希望我可以慢慢放低成件事,唔好再受折磨,萬一我過唔到就玩完,要同你講拜拜,咁以後冇左我係呢度陪你傾計,你自己就要堅強d去面對,千祈唔好好似我咁軟弱啦,我相信你會做得到的。

水晶宮

我做不到, 我一想起佢地就好辛苦, 我好唔開心, 次次過年我同佢地有好多回憶, 現在全部没有了, 心很痛, 這 ...

其實災難疫症當前,仲有d乜野唔可以放低呢?難道私人恩怨還會比生命更重要嗎?人生無常,生命可能瞬間即逝,試想想假如一個對你好好既人明天就會離你而去,咁呢一刻你會有乜野想同佢做?會有乜野說話想同佢講?如果你因為一時之氣而錯失左同佢最後相處既時間,你會覺得後悔嗎?而家係我心入面,冇野重要得過家人既健康,只要我既家人同朋友都平平安安,就算要我犧牲都冇所謂。

洋房

小傑媽媽 發表於 19-4-4 23:33
唔需要可惜,我哋確確實實攞個真心去對人,但人哋唔領情,我哋都冇辦法,要覺得可惜既應該係嗰d人,而唔係 ...

但係好難話放下就放下

水晶宮

FFLorraine 發表於 20-1-30 22:08
但係好難話放下就放下
係好難架,我用左一年時間都仲未放得低,未來條路都唔知仲有幾長,但我一日未埋單,一日都仲要走落去,所以要自己想辦法令自己過得好d

洋房

小傑媽媽 發表於 19-11-7 23:54
但假若你仍然堅持自己冇做錯, 咁我都無話可說了, 就當我識錯你, 信錯你, 愛錯你! 你唔需要同任何人交待, 只 ...

你將我心中的話和心情講晒出黎

水晶宮

FFLorraine 發表於 20-1-30 22:19
你將我心中的話和心情講晒出黎

唔好喊啦,喊得多對眼睛損害好大,我已經身受其害!大家都係同路人,有咩野唔開心可以講出來,大家參詳下,唔好屈埋屈埋

水晶宮

彩虹水晶,你呢排點呀?而家乜野都唔好諗,抗疫最重要,你夠唔夠口罩用?如果唔夠可以同我講,雖然我都唔係好多存貨,但最近我去韓國掃左d返黎,如果你真係唔夠,我可以分d比你。總之你有乜唔開心唔好自己頂,講出來等我幫你頂,你應該略知我性格,我唔會睇住朋友有事都唔理架,你有咩需要我幫手既就同我講,幫得到我一定幫,幫唔到既都盡量幫。唔好再為左你d朋友搞到自己咁唔開心啦,係而家咁困難既時候,如果仲有人將私人恩怨放到無限大,大到比佢朋友既生命更重要,咁我同你講,你放棄呢個人吧,呢種人唔值得我哋為佢傷心,你要記住,呢個世界仲有好多愛你既人!

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-2-3 16:07

彩虹水晶,你呢排點呀?而家乜野都唔好諗,抗疫最重要,你 ...

我有口罩用, 不過唔想用, 有時唔會帶,病了死了更好 我日日都要返工, 但係都會日日想起佢, 時間幫不到我, 如果染病死了, 就唔會再咁辛苦

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-2-10 21:23
我有口罩用, 不過唔想用, 有時唔會帶,病了死了更好 我日日都要返工, 但係 ...
你點可以咁諗架?而家咁既環境你點可以出街唔戴口罩?我戴住口罩抖唔到氣,但我都會戴,為既唔係我自己,我賤命一條,我都好似你咁諗,死左仲好,但我唔可以比我既家人冒險,要我睇住佢哋受苦,我做唔到!所以你唔顧自己都要諗下你屋企人。係而家個個都因為怕左病毒而留係屋企唔出街既時候,我仍選擇冒住隨時中招既風險出去收集愛心口罩,再去派比人,目的就係希望人人有得用,唔想再見到有人因為冇口罩戴而中招,但你竟然有都唔戴,我絕不認同你咁做!

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-2-10 21:23
我有口罩用, 不過唔想用, 有時唔會帶,病了死了更好 我日日都要返工, 但係 ...
我同你都受過相同既傷害,所以我好明白你既心情,比人背棄既感覺絕不好受,我都係受害者,你絕對唔會知道上年二月我比J小姐傷得有幾深有幾痛,佢甚至幾乎攞埋我條命,我諗你受既傷害點都比唔上我咁深,但我呢一年來都不停諗方法令自己爬返起身,試過好多次跌返落去,又再爬返上來,到左一年後既今日,我既情緒仍然起伏不定,我預左今個月可能會有我走到盡頭既一天,所以我連頭像都轉埋,用頭像同我既朋友講 good-bye,不過我仍會繼續努力穩定自己既情緒,縱使我最後還是失敗了,縱使我真的離開了,我都已盡了我最大努力,我無悔了!但係你呢?你有冇盡力令自己走出陰霾?自怨自艾幫不了你,你需要既站起來既勇氣!
彩虹水晶,我唔知我之後仲有冇機會聽你傾訴,我唔知我仲可唔可以比意見你,但希望你記住我講既說話,唔好為左一個唔珍惜你既人而放棄你自己,我係一個反面教材,你千祈唔好學我,如果我走左之後你仲覺得好唔開心,你可以睇返我呢個post之前既留言,睇返我呢一年來既心路歷程,希望可以安慰到你呢顆受創的心!但願你可以忘記過去,走出黑暗,走向光明!

別墅

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
小傑媽媽 發表於 20-2-12 00:38
你點可以咁諗架?而家咁既環境你點可以出街唔戴口罩?我戴住口罩抖唔到氣,但我都會戴,為既唔係我自己,我 ...

我知道你好好, 但我真的唔想帶, 帶了唔舒服, 我又唔開心, 染病死了找佢報仇仲好呀

別墅

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
小傑媽媽 發表於 20-2-12 00:42
我同你都受過相同既傷害,所以我好明白你既心情,比人背棄既感覺絕不好受,我都係受害者,你絕對唔會知道上 ...

我爬唔返上來, 時時比人在FB唱, 冤枉我, 我好唔開心, 我好辛苦, 點解要咁講我

水晶宮

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
彩虹水晶 發表於 20-2-14 18:23
我知道你好好, 但我真的唔想帶, 帶了唔舒服, 我又唔開心, 染病死了找佢報仇仲好呀 ...

我哋一班義工日日出去收集捐贈既口罩再派出去比有需要既人,你知唔知我哋每次出去都冒住隨時中招既風險架,我哋之所以仲要咁做,為既唔係自己,而係希望個個都有口罩用,只要人人都戴口罩,減低病毒傳播既風險,咁呢場疫症先有望煞停,但係你竟然故意唔戴,你會唔會覺得好自私呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊