心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

flower9 發表於 20-1-21 14:12
回覆 彩虹水晶 的帖子

你可以堅強過來架,呢一刻只是比情緒困住,令自己迷失左,相信好多道理你都明白既, ...

樓主比我堅強, 我做不到, 天天哭着很累很累, 想到那些朋友的嘴臉和鬧我的說話, 真的很難受, 很想结束

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-1-21 10:01
我用一年時間及千億噸眼淚學識左無論你對人幾好都好,人哋都有機會反咬你一啖,你既好意人哋未必領情,我 ...

點解對人好都唔領情, 仲要鬧返我轉頭, 完全無理取鬧, 講的說話很難聽, 點解咁對我, 要我死左佢先開心

侯爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章

Del
*****FAITH*****HOPE*****LOVE*****

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

彩虹水晶 發表於 20-1-22 00:43
我很累, 已經唔想再行落去

係好累!呢條路我行左一年,我都好累了,心很累,其實我都冇力行落去了

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

彩虹水晶 發表於 20-1-22 00:49
樓主比我堅強, 我做不到, 天天哭着很累很累, 想到那些朋友的嘴臉和鬧我的說話, 真的很難受, 很想结束 :pit ...

上星期我去驗眼,視光師話我既視力好弱,除左因為年紀大左之外,好大程度係因為上年喊得太多,喊壞左對眼,所以你唔好再喊啦!你覺得我堅強,只因為我已經過左你呢個階段,其實我好脆弱,上年我係行最後一步之前刹停左,唔代表我唔會再有呢個念頭,事實上呢2個月我都好辛苦,下個月可能就係我既大限,我會盡量令自己冷靜,但情緒既野好難講,如果下個月我忽然失蹤左一段時間冇出現,可能我就已經……所以係我仲未離開之前,我都會盡力勸解你,希望你可以盡快諗得通,因為下個月我就未必可以開解到你了!

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-1-22 17:16
上星期我去驗眼,視光師話我既視力好弱,除左因為年紀大左之外,好大程度係因為上年喊得太多,喊壞左對眼 ...

我應該都會, 我一日比一日難過, 唔可以叫自己唔想以前既事, 但想起又很難受, 幾個月前仲一齊玩的朋友, 現在個個唔理我
我想脱離痛苦

侯爵府

*****FAITH*****HOPE*****LOVE*****

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-1-22 16:00
係好累!呢條路我行左一年,我都好累了,心很累,其實我都冇力行落去了
...

就快新年, 我好唔開心, 上年新年我和他們都一齊去理, 現在因為有人講我壞話, 再没有人理我, 昨晚放工, 好想衝出馬路算了, 唔會再咁辛苦

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-1-23 01:32
我應該都會, 我一日比一日難過, 唔可以叫自己唔想以前既事, 但想起又很難受, 幾個月前仲一齊玩的朋友, 現 ...

我咪又一樣,我既性格好內向,真係好難先識到幾個朋友架,點知比人誣蔑我幾句就個個信以為真唔理我,咁我又可以點?咪唯有怨自己冇帶眼識人囉!傷心一定有,但係比你早d睇清楚呢班所謂朋友到底點對你,及早抽身,都未嘗唔係一件好事呀!你想脫離痛苦,我都想,想左好耐啦,但係咪真係咁容易呢?真係冇後顧之憂?如果真係講咁易,而家我都唔會仲係度覆你既留言,早就解脫左了!

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-1-23 01:32
我應該都會, 我一日比一日難過, 唔可以叫自己唔想以前既事, 但想起又很難受, 幾個月前仲一齊玩的朋友, 現 ...

所以我叫你要諗方法釋放自己,因為釋放左就唔會再有恨,情緒就唔會再蹦得咁緊。好似我咁,雖然我仲係放唔低,負面情緒仍然揮之不去,但係呢件事上,我唔再恨任何人,唔再嬲J小姐,唔再嬲其他人,我既心情的確比早期鬆左d,但係而家臨近一週年,呢2個月我開始跌返入黑洞,腦入面不停湧返好多好多我想忘記既片段,以前既事又再令我不停流眼淚,心痛難當,甚至再有返想解脫既念頭,所以我要不停揾方法令自己分散注意力,其實咁樣真係好攰,但我都會叫自己撐落去,縱使最終我可能敵不過壞情緒既折磨而選擇放棄,但至少我已經努力過,我希望你都可以好似我咁,努力令自己走出黑暗

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-1-23 15:06
就快新年, 我好唔開心, 上年新年我和他們都一齊去理, 現在因為有人講我壞話, 再没有人理我, 昨晚放工, 好 ...

其實今次肺炎事件比我好大感觸,人既生命真係好脆弱,一個類似感冒既病就可以無聲無色地將你帶走,既然生命可以係咁短暫,點解我哋仲要花時間,花心力去記恨對我哋唔好既人呢?人與人之間可以走在一起,講求既係緣份,人與人之間可以發展感情,講求既係共同付出,共同承擔,互相體諒。可以有緣走在一起真係難能可貴,我真係好唔明白點解咁多人都唔會去珍惜天賜既緣份,少少唔高興就可以將別人對佢所有既好全盤否定,人生已經好苦,點解仲要加添咁多傷感,咁多遺憾?到底我人生旅途上幾時先會遇到懂得惜緣,懂得感恩既人

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-1-23 15:06
就快新年, 我好唔開心, 上年新年我和他們都一齊去理, 現在因為有人講我壞話, 再没有人理我, 昨晚放工, 好 ...

如果有一日我真係唔可以再係呢度陪住你,你可以睇返我係呢個po既留言,希望你可以細味當中意思,從而給你力量,勇敢咁企返起身,重新出發,咁就不枉費我一直以來對你苦口婆心的勸勉了!

侯爵府

Del

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-1-24 00:18
所以我叫你要諗方法釋放自己,因為釋放左就唔會再有恨,情緒就唔會再蹦得咁緊。好似我咁,雖然我仲係放唔 ...

上年年三十我仲同朋友行花市, 之後去食飯, 好開心的, 點解今年變成咁樣 今日我好唔開心, 我唔想過今日

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-1-24 17:32
上年年三十我仲同朋友行花市, 之後去食飯, 好開心的, 點解今年變成咁樣 ...
你唔好咁啦,其實年三十晚,我比你有更大既創傷,因為上年年三十晚我做左件蠢到無可再蠢既事,我之前都曾經講過,不過可能你冇睇到。2019年2月4日(年三十),J小姐同佢屋企人嗌大交,佢情緒好低落,我多番安慰佢都唔理我,嗰晚我約左老公去行年宵,所以我去左CWB,我行年宵期間都不忘關心佢,但佢一直好唔開心,反正佢住港島,於是我同佢講去佢屋企附近陪下佢聽佢呻,但佢拒絕左我,咁算啦,但我依然好擔心佢情況,因為佢情緒好唔穩定,我怕佢會做儍事,所以我同佢講我係佢附近,叫佢有需要就揾我,我會即刻過去陪佢,於是我就坐係MTR月台等佢call我,呆呆咁等左佢幾個鐘,見佢應該冇乜事,我先放心返屋企。到左翌日年初一,我一早就whatsapp問候佢,點知佢對我冷言冷語,言語間令我覺得佢嫌我煩住佢咁,我好難受!我坐係月台守護左佢成晚,換來如此冷言相待,如果你係我,你會作何感想?所以今日年三十晚,諗起呢件事,我個心好痛!

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-1-24 17:32
上年年三十我仲同朋友行花市, 之後去食飯, 好開心的, 點解今年變成咁樣 ...

二月佢比左我好多好多唔開心既回憶,令我好難過,而最令我心痛既事都係二月發生,接下來我既情緒一定會非常非常低落,所以我有機會再覆唔到你既留言,陪唔到你幾耐,所以你自己一定要勇敢d,堅強d企返起身,我係一個壞榜樣,你千祈唔好好似我咁懦弱,仲有好重要既一點,就係一定要帶眼識人,唔好咁容易相信人,更加唔可以咁容易同人交心,否則傷心事少,分分鐘要賠上自己既生命,我就係一個好好既例子,雖然我同你識左唔係好耐,但我真係好想見到你能夠從黑暗中走出來,忘記傷害你既人,擺脫過去既陰影,只要你勇敢面對當前逆境,無論我身在何處,都會祝福你!

侯爵府

祝大家身心靈健健康康,平安喜樂。

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-1-25 02:20
你唔好咁啦,其實年三十晚,我比你有更大既創傷,因為上年年三十晚我做左件蠢到無可再蠢既事,我之前都曾經 ...

你對佢真係好好, 我都没遇過對我咁好既朋我, 我同我朋友雖然好fd, 但都係我主動付出
今日年初一, 我都很不開心, 上年今日我去佢家拜年, 仲一齊食盤菜 今日很返我一個, 我好唔開心, 真的好唔想留係度, 好想好想走

水晶宮

彩虹水晶 發表於 20-1-25 13:52
你對佢真係好好, 我都没遇過對我咁好既朋我, 我同我朋友雖然好fd, 但都係我主動付出 :pit ...

你咁樣點算?我點走得安樂

別墅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-1-25 14:45
你咁樣點算?我點走得安樂

我為佢做左好多野, 我陪佢去shopping同唱K...佢同男朋友嗌交, 我會日日陪住...又教佢游泳踏單車, 佢没錢付學費我都借比佢, 我對佢咁好, 點解要咁對我 我好傷心好傷心, 唔想再面對

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊