自由講場

跳至

男爵府

畀面勳章

買了這牌子的木製現貨,書枱,和衣櫃,總共3個,星期一送貨須不須要做D除甲醛?謝謝

男爵府

畀面勳章

(emoji)️冇人俾到D意見,唔該曬

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我買過紅蘋果床,感覺都ok。
不過,所有木做既傢伙都一定有有害物。冇甲醛都冇其他野,最好keep通風

男爵府

畀面勳章

華妹妹 發表於 19-2-23 19:53
我買過紅蘋果床,感覺都ok。
不過,所有木做既傢伙都一定有有害物。冇甲醛都冇其他野,最好keep通風
...

謝謝你的意見,因有書枱有大櫃,我都諗住送來了開大窗通風几小時才放東西,即係如果你都不會買D什麼去除甲醛,找甲醛公司又好像有點誇張呢!

男爵府

不用

男爵府

畀面勳章

mimi222shi 發表於 19-2-24 13:16
不用

Thx!

複式洋房

基本上唔係實木/原木都會用”膠水”
有膠水=有甲醛

伯爵府

CD_BB 發表於 19-2-23 14:34
買了這牌子的木製現貨,書枱,和衣櫃,總共3個,星期一送貨須不須要做D除甲醛?謝謝
...

樓主收貨後可否上來報告吓紅蘋果傢俬打開櫃門,裡面有無味道?唔該嗮!

男爵府

2019新春慶豚圓

係咪甲醛公司廣告帖?

其實蘋果牌係已經比較好。一般細嘅傢俱都唔會去搞 公正認證,始終係有成本。

除非係原木傢俱,否則點都會有用膠水。買有認證嘅產品,有充夠通風已經可以。

安裝後嘅傢俱,會通風兩星期,先至使用。新裝修嘅屋,就通會一排先至入伙。

男爵府

CD_BB 發表於 19-2-23 14:34
...

https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-mo/home/r9kjaeo.amp

男爵府

畀面勳章

rubycourt 發表於 19-2-25 08:37
https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-mo/home/r9kjaeo.amp

謝謝,很有用的link(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

畀面勳章

bobomia 發表於 19-2-25 07:29
樓主收貨後可否上來報告吓紅蘋果傢俬打開櫃門,裡面有無味道?唔該嗮!
...

昨天來了,的確有些少味,但不刺鼻,似有一些新木味,師傅是現場再裝嵌,3件弄了2小時。他走後,我叫姐姐用濕布抹多次(甲醛溶於水),大開風扇,大開窗又落街買一大堆活性炭每個櫃桶放些,到我仔放學回家,姐姐都話什麼味都冇

希望做的事有用,好驚因有小朋友

伯爵府

CD_BB 發表於 19-2-26 08:22
昨天來了,的確有些少味,但不刺鼻,似有一些新木味,師傅是現場再裝嵌,3件弄了2小時。他走後,我叫姐姐 ...

謝謝分享!

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊