自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

朋友家人(成年人)確診血癌,感到很徬徨。朋友家人現於港島私家私院留醫,我建議朋友拎醫生轉介信排住政府醫院門診隊先。要化驗、檢查先係私家醫院做,盡快拎到報告、先係私家醫院接受治療。等排到政府再轉去政府覆診。朋友打算去瑪麗醫院排期。我知瑪麗有私家專科門診,都比咗資料朋友睇睇。

請問仲有無其他資料?有咩注意事項?感激!

男爵府

幫推

子爵府

回覆 艾森 的帖子

我倍親人(後生女証實中期癌症)拿了私家醫生轉介信去瑪麗排期時試過呢個情況:~專科門口登記姑娘話我地要照排了大隊,接著佢見到護士長,護士長了解咗親友情况,馬上安排我地見教授(當日啱啱好教授當值),咁就收了証仲可當天入院排手術期。~可能親人後生亦係中期,所以要快,就很大機會康復。親友在半年內接受了手術完和電療,過了十年,現她身體健康。

希望你朋友也一樣,早日康復!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

熱媽 發表於 19-2-23 12:51
回覆 艾森 的帖子

我倍親人(後生女証實中期癌症)拿了私家醫生轉介信去瑪麗排期時試過呢個情況:~專科門口登 ...

你親人不幸中之大幸,又加上十年前,無咁多人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

熱媽 發表於 19-2-23 12:51
回覆 艾森 的帖子

我倍親人(後生女証實中期癌症)拿了私家醫生轉介信去瑪麗排期時試過呢個情況:~專科門口登 ...

侯爵府

開心吸收勳章

如果錢吾係問題可以係私家醫, 但每個化驗, 治療都係錢, 其實你朋友已經有報告患癌症, 可以叫醫生寫紙拎份報告去政府醫院排專科門診, 如果緊急可以即日入院檢驗, 如抽血抽骨髓, 開埋醫護通, 私家醫生便可以睇到有關政府化驗報告.
血癌都有好多種, 有急性有慢性, 首先要確診係邊種, 對症下藥.

珊瑚宮

我愛Corina 發表於 19-2-23 20:57

唔一定, 睇病程。
我先幾年眼有事, 去瑪麗都係即收, 到做埋手術都係個零星期。

子爵府

回覆 我愛Corina 的帖子

可能十年前情况真係好D,未收証時我地亦打算同時去排瑪麗私家部的,但收了証當然不用排。但我地在探病時亦認識了附近病床病人(病房全滿,老人佔多數),後生果D都多數可以快D排到做手術,到電療時亦遇見同期做手術那些患病者,大家都心照自己好好彩,因為後生康復率真係高好多。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

艾森 發表於 19-2-23 20:28
朋友家人(成年人)確診血癌,感到很徬徨。朋友家人現於港島私家私院留醫,我建議朋友拎醫生轉介信排住政府 ...

祝福

Poyau    發表於 19-2-23 21:15

寶石宮

2023年兔年勳章

熱媽 發表於 19-2-23 20:51
回覆 艾森 的帖子

不幸中之大幸

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

希望一切順利 早日康復

珊瑚宮

艾森 發表於 19-2-23 20:28
朋友家人(成年人)確診血癌,感到很徬徨。朋友家人現於港島私家私院留醫,我建議朋友拎醫生轉介信排住政府 ...

若果諗住2邊睇, 申請埋病歴互通, 私家醫生可以睇到病人在公立醫院的病歷, 做過咩檢查, 應該有些檢查可以慳番, 洗少d錢。
每日醫院都可申請。

瑪瑙宮

cbeyond 發表於 19-2-23 13:10
唔一定, 睇病程。
我先幾年眼有事, 去瑪麗都係即收, 到做埋手術都係個零星期。
...

你好嚴重?

子爵府

Glau 發表於 19-2-23 21:06
如果錢吾係問題可以係私家醫, 但每個化驗, 治療都係錢, 其實你朋友已經有報告患癌症, 可以叫醫生寫紙拎份報 ...

錢係問題,有保險去私家醫院,朋友講淨係私家檢查已經clam到over。朋友家人有骨折要做架螺絲固定手術,私家要二十萬,所以我叫朋友去政府醫院排定隊先。朋友家人現於私家醫院留醫,嚟緊抽骨髓去化驗。如果經急症去政府醫院怕等見醫生,再等政府化驗、檢查程序同等報告都耐過私家。《— 咁諗有無錯?
朋友現打算私家醫院抽骨髓去化驗,有報告出後先係私家治療,政府有期就轉政府覆診同治療。

我叫朋友登記醫護通。急性定慢性唔清楚,無過問朋友,只想搵有用資料比朋友。多謝你資料!

子爵府

熱媽 發表於 19-2-23 20:51
回覆 艾森 的帖子

朋友家人50歲左右,未有化驗報告知道癌症係幾期。感謝你分享同祝福!希望承你貴言!

侯爵府

開心吸收勳章

艾森 發表於 19-2-23 22:09

錢係問題,有保險去私家醫院,朋友講淨係私家檢查已經clam到ov ...

如果有事,政府醫院檢查化驗出報告都可以好快,但首先要斷症先,先知點醫。好好安慰朋友,呢刻一定好徬徨,叫佢吾使咁擔心,好多方法治療。

子爵府

回覆 艾森 的帖子

錢真係問題!我親友當年去私家先,私家護士醫生同佢講,由醫,做手術,起碼1百萬(親友本身仲有其他病在身)未包電療費用。十年前突然要有100萬,真係賣樓都賣唔切啦,仲有電療費用呢?所以私家醫生馬上寫紙比親友叫佢暫時私家政府2面睇,排到政府跟政府,而且瑪麗D儀器好先進,唔係普通私家醫院有(養和除外)

男爵府

回覆樓主:

公立醫院衹要確診了是cancer,好快同你book期做手術和後續治療。當年我老爺確診肝癌,週一確診,週五做手術,放心,公立醫院沒有想像中咁差。醫生姑娘都好好。

子爵府

Glau 發表於 19-2-23 22:43

如果有事,政府醫院檢查化驗出報告都可以好快,但首先要斷症先 ...

多謝你!知道係多發性骨髓瘤,但仍要抽骨髓作進一步化驗,未有進一步報告。請問排政府應該去睇咗急症先定去預預新症嗰邊排期?朋友家人現於私家醫院留醫,有骨折。

子爵府

cbeyond 發表於 19-2-23 21:14
若果諗住2邊睇, 申請埋病歴互通, 私家醫生可以睇到病人在公立醫院的病歷, 做過咩檢查, 應該有些檢查可以慳 ...

多謝你。

首頁

尾頁

跳至