自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

現實自己係有big bro,係錫我,但行街女人野陪唔到我,細個各自玩
一直想,有姊或妹

但而家我既小朋友組合係姊弟

我見身邊好多姊弟既,姊好乖,弟似攞債,不斷幫佢執手尾,唔生性

你地呢?

男爵府

我自己想三個女 哈哈 我真係好喜歡女 現實中有二個女

珍珠宮

我自己係兩姊妹。自細交換衫著,一齊行街,相處得好開心。但都有諗過屋企有個男仔都唔錯。
我c6有三個家姐,佢話自細好寂莫,屋企好似有4個呀媽咁,俾d家姐管住哂好煩
我見身邊的兄妹或姊弟,感情即使幾好,都有唔啱傾的話題,尢其青春期以後。
所以我自己覺得最完美的組合係兩仔兩女

男爵府

一般女仔天性比較乖同會照顧細佬妹,可能較有母性。身邊朋友大部分生左個女先多數先會生第二胎,生仔先好多都話
一個夠了,謝絶第二個。

我自己覺得咩組合都係講緣份,好嘅就相親相愛,感情唔好嘅就自細打交到大個現實冷漠,自己顧自己。

piklam1    發表於 19-2-25 14:26

大宅

回覆樓主:

認同講緣份,自已係大女有個細佬。自己就生大仔同細女,阿哥好乖,肯照顧細妹,妹妹學完野夜返我又唔得閒佢會搭車接妹陪食飯。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我有家姐同阿哥,由細到大感情都唔多好,莫講話行街,食餐飯都分分鐘嘈交,所以由細到大都好羡慕同學/朋友同兄弟姊妹感情好

試過去旅行,我家姐話join埋,我話咁樣嘅旅行等同「貼錢買難受」

伯爵府

回覆樓主:

很多時兄弟姊妹感情唔好係父母偏心造成嘅。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

李露眉 發表於 19-2-24 11:44
現實自己係有big bro,係錫我,但行街女人野陪唔到我,細個各自玩
一直想,有姊或妹

我自己喜歡一面倒,全女或全仔。我眼見好多兄妹係兄錫妹,兩個都乖。得好少兄曳妹乖。姊弟組合真係好差,我身邊全部係家姐乖,成績好,企理。細佬就有家姐一半已偷笑。

珍珠宮

見樓主話姐妹可以一齊行街睇女人野,我同我妹基本上未試過,可能因為大家的風格不同,我同我妹正式第一次約埋去行街就係我簡婚紗果陣,妹人生中第一次出席婚禮係幼稚園時細叔結婚,第二次就係讀碩士時我結婚,可能對於佢黎講太新鮮啦,入到婚紗店佢仲興奮過我,店員以為結婚嘅係佢

至於姐弟組合,我身邊的個案都同樓主一樣,家姐好生性,弟弟好勞氣,如個弟弟係家中生左一堆女之後追仔成功的產物,就更令人頭痛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己本身獨女,比我再揀,都係揀無兄弟姊妹

現在小朋友組合係兄妹(我理想係三個仔)

珍珠宮

畀面勳章

我鐘意女,,,覺得女乖D同錫呀媽多D不過我已有一仔一女,,,如果真係好有好有錢的話,,,都希望生多個女陪吓自己

大宅

ayi1 發表於 19-2-24 12:43
很多時兄弟姊妹感情唔好係父母偏心造成嘅。

同意。我身邊就有兩姊弟,因為家姐細個好精靈,又係屋企差唔多第一個孫,父母同長老縦壞哂,Ivy League畢業之後三十年都未試過真正返到長工。反而細佬因為由細到大都係好乖,細個唔覺眼,反而大咗有責任感又有能力,而家就成日要幫家姐執首尾。其實唔理係仔定女,家長由細公平對待好緊要。好多家姐生性,細佬唔掂,都係因為屋企人偏心細佬造成。

複式洋房

姐弟最好 多個人照顧個細

男爵府

Angel_Rose 發表於 19-2-24 13:10
見樓主話姐妹可以一齊行街睇女人野,我同我妹基本上未試過,可能因為大家的風格不同,我同我妹正式第一次約埋 ...

哈哈..你好似講緊我親戚咁,個仔係追仔產物,前面三個家姐,已經22歲仲係屋企工做廢青,未返過一份長工

子爵府

我生咗大女細仔,相差4年,佢哋兩姊弟性格很合,自細家姐陪細佬打機、玩槍,細佬陪家姐玩煮飯仔、收銀買賣,進入青春期又會兩個一齊出街買衫裝扮、講心事,我細仔性格固執,但大女氹佢一句就好過我講十句…
反觀我老公同姑奶就感情不太好,我同我妹自細感情也麻麻,我覺得無論咩兄弟姊妹組合,父母厚此薄彼係仔女不和的主因。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我有家姐、哥,我最細,同家姐感情好,哥就唔啱玩

我現實有一個女,亦無能力再生多幾個

理想係2仔2女或3仔3女(2兄,2妹或2兄姐2弟妹嘅組合)

我喜歡熱鬧,舊式幾代同堂嘅大家庭,(千祈唔好四分五裂,糖心風暴)

象牙宮

回覆樓主:

現實有阿哥一個,再多個會更好! 我仔係獨仔,都夠了

子爵府

完全睇佢地自己有無緣份,我自己有細佬,佢非常叻,反而佢似阿哥照顧返我,我地會一齊去旅行,每日whatsapp,一齊返屋企陪家人飲茶
我朋友是三姊妹,從未試過一齊行街,成日同吵架,聽得最多係投訴佢妹成日拎佢skincare黎用,同我幻想中姊妹情唔一樣

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

兄妹

公爵府

回覆樓主:

我同家姐好fd,每星期約出來食飯,見到化妝品會買俾對方,化妝品會交換試用,我想食海鮮佢會去街市買同煮俾我食 我老公兩兄弟,我覺得佢地冇乜交流,只限於有需要時先聯絡,所以一直d人話細時兩兄弟,大時兩房人
我生左仔仔女,有得揀生個女先好,女真係乖好多,又可以陪我行街買衫扮靚,我30歲先生個女,到佢識扮靚時我已經老到扮唔靚
我身邊朋友生姊弟嘅姐姐都會照顧細佬,媽咪煮飯沖涼會陪弟弟玩,餵弟弟食飯,我兩個仔顧好自己我已經好開心 細仔6歲成日搶bb玩具玩

首頁

尾頁

跳至