興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

年29係花市買左呢盆蘭花, 擺係餐檯上。 現在情況仍然好好。

但現在想移去近窗邊(係東位), 會有太陽直接曬到, 可唔可以呢?

未種過花, 請各位jm指教。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

蘭花適不宜太陽直曬,最好放置於陰涼及通風的地方

Poyau    發表於 19-2-24 23:31

水晶宮

tsung 發表於 19-2-24 19:40
蘭花適不宜太陽直曬,最好放置於陰涼及通風的地方

明白, 謝謝

之前聽人講, 蘭花係8~10日淋水1次。 而且水唔可以淋可葉。 係咪真架??
天空之城, 快樂之地

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

PCCW2319 發表於 19-2-24 19:41
明白, 謝謝

之前聽人講, 蘭花係8~10日淋水1次。 而且水唔可以淋可葉。 係咪真架??

不用客氣
蘭花不宜淋水太密,否則花會容易謝,最理想約10天淋一次,不宜淋葉,否則易爛,可用噴壼噴濕水苔便可

Poyau    發表於 19-2-24 23:31

水晶宮

tsung 發表於 19-2-24 22:19
不用客氣
蘭花不宜淋水太密,否則花會容易謝,最理想約10天淋一次,不宜淋葉,否則易爛,可用噴壼 ...

明白, 謝謝

tsung    發表於 19-2-25 06:55
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

tsung 發表於 19-2-24 22:19
不用客氣
蘭花不宜淋水太密,否則花會容易謝,最理想約10天淋一次,不宜淋葉,否則易爛,可用噴壼 ...

好有心得喎

用戶要求終止服務

cakii 發表於 19-3-2 10:50
好有心得喎

其實我本身唔識種,都喺買花時跟花店老闆學嘢,偷吓師的

珍珠宮

tsung 發表於 19-3-2 11:39
其實我本身唔識種,都喺買花時跟花店老闆學嘢,偷吓師的

伯爵府

回覆樓主:

蝴蝶蘭吾哂太陽都得。同吾洗成日淋水。每十日至十五日先淋一次就ok, 如果冬天天氣凍,低過15度直頭吾洗淋水呀。

水晶宮

anson2007 發表於 19-3-2 17:10
蝴蝶蘭吾哂太陽都得。同吾洗成日淋水。每十日至十五日先淋一次就ok, 如果冬天天氣凍,低過15度直頭吾洗淋水 ...

謝謝

請問如果花謝左, 係咪照平常淋花打理就可以?

請問蝴蝶蘭花期係點? 即一年開幾次花?
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319 發表於 19-3-2 17:28
謝謝

請問如果花謝左, 係咪照平常淋花打理就可以?

謝左就剪左佢。之后落肥。大約10日淋一次水。係hk大約11月開始見花芽。3,4月開花。開花有3,4個月長呀。其實花期都好長。落肥一個月一次就ok.

伯爵府

回覆樓主:

舊年係垃圾站執返尼嘅蝴蝶蘭開花呀。

水晶宮

anson2007 發表於 19-3-2 17:48
謝左就剪左佢。之后落肥。大約10日淋一次水。係hk大約11月開始見花芽。3,4月開花。開花有3,4個月長呀。其 ...

即是花謝唔謝都要每1個月落肥?

因問落乜肥, 係日本城嗰d1支支液體花肥? 每次1支夠嗎?

唔好意思, 以前未種過花。 以往過年後花謝左就掉左去。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319 發表於 19-3-2 17:53
即是花謝唔謝都要每1個月落肥?

因問落乜肥, 係日本城嗰d1支支液體花肥? 每次1支夠嗎?

謝左先開始落肥都得。比液肥對份量開水就ok, 吾洗落成支呀。會死嫁。每次幾滴溝水淋就得。

水晶宮

anson2007 發表於 19-3-2 17:55
謝左先開始落肥都得。比液肥對份量開水就ok, 吾洗落成支呀。會死嫁。每次幾滴溝水淋就得。
...

明白, 謝謝

我個盆都算大, 如果我每10~15日落半杯水(圖中水杯), 夠唔夠呢?

天空之城, 快樂之地

伯爵府

回覆樓主:

最好轉過d蘭花盆。完本個盆種會出事。太完同吾透氣。好易焗死d花。
或者開哂花之后。清左爛根。轉水養。重方便,一星期換一次水。用個靚靚玻璃杯養就得。

伯爵府

回覆樓主:

https://youtu.be/qWFrD0dyZJ8

睇下呀。我而家都轉左水養。好方便。又靚。

用戶要求終止服務

anson2007 發表於 19-3-2 17:49
舊年係垃圾站執返尼嘅蝴蝶蘭開花呀。

首頁

尾頁

跳至