家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

唔想蝕只有繼續供

別墅

happybaby0607 發表於 19-2-24 14:25
2017年2月買入一份基金 IAM公司的有位AGENT A富通保險公司-閃耀人生訐劃...供5年...等到12年才拎到本金... ...

您先要冷靜^^按您說您大約供咗2年,7萬2度,現時虧損數千,斷供要3萬多。

1. 您說這是基金Plan, 那一定有基金,您要先知買咗咩。看它們短期會否回升機會。若您賣完升返,就真的不知如何說好。

2 . Agent A您朋友?它冇做富通,賣得比您,本身熟基金?(要真識才好,否則... )能否再請教他,始終佢收咗您佣。

3.決定當斷還斷,還是繼續供。繼續供的話,相信您應該考慮轉Agent. 可能這時您已收不少PM. 但小心揀。但您要知孤兒單,得工作,冇賺,類Agent B的都不少。

您要明白自己錢的只有您最著緊。

子爵府

happybaby0607 發表於 19-2-24 14:25
2017年2月買入一份基金 IAM公司的有位AGENT A富通保險公司-閃耀人生訐劃...供5年...等到12年才拎到本金... ...

樓主,

現今很多公司,客戶可以在網上或 apps 自己睇到年度紀錄,你直接打去CS 取回網上登入或自己申請。

民房

回覆 happybaby0607 的帖子

一些意見比你考慮

- IAM 是broker 公司
有些銷售手法是透過網媒講好多不為人知既"秘密"
倒頭黎都係要食飯,投其所好,賣野比客

我自己本身有客戶都係比佢地水左買投資plan
這些計劃,其實佢地佣金不多,所以根本唔會花太多時間幫你
而事實上,買投資單,應該預左投資風險要個人承擔

- 冷靜一點,5年計劃頭18個月是最初供款戶口
現在退蝕很多,就算個broker 唔理你,你都要自救
馬死落地行,趁這個機會把投資也學一下

- 回想一下,點解當初會買投資單
老實講,市面上5年儲蓄計劃, 雖然回報未必夠投資單 (假設你自己識投資)
但增長較穩定,如果比仔仔用,都講緊10幾廿年後既事啦
唔使諗點投資都有回報
好多人就算投資ok, 但都用買少少儲蓄計劃對沖投資失利的風險

複式洋房

Bodoschafer 發表於 19-2-24 21:36
回覆 happybaby0607 的帖子

一些意見比你考慮

哥仔,25年plan黎
12年攞ICP呀

禁止訪問

男爵府

退保! 用兩年 "青春" 同幾萬蚊買個教訓! 否則 "2029年" 番唔到本你會更加激心!

1. 三唔識七人講你就信; 2. 自己買咗咩嘢都唔知; 3. 五年供款期每年都要比退保費用; 4. 基金點揀都唔識就學人買; 5. 當回報遜於預期, 你 "十二年" 都番唔到本; 6. 當保單價值不足以抵銷每年嘅費用, 保單會被即時終止, 即係0, 白供五年, 倒錢落海; 7. 基金透明度低但風險比買高息藍籌高; ......

男爵府

重申: 唔係你繼續供就一定可以攞番本金, 視乎你揀嘅基金表現, 你唔識要靠人嘅就無謂再泥足深陷, 快快解脫!

侯爵府

㸃解睇自己戶口的情況/進展要問agent? 可不可以自己login 睇呢?

大宅

PandaVV 發表於 19-2-24 15:56
樓主,

現今很多公司,客戶可以在網上或 apps 自己睇到年度紀錄,你直接打去CS 取回網上登入或自己申請。

感激(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

oliloo 發表於 19-2-25 19:43
退保! 用兩年 "青春" 同幾萬蚊買個教訓! 否則 "2029年" 番唔到本你會更加激心!

1. 三唔識七人講你就信; 2. ...

其實呢...係求解,不是求罵,積返d口德吧!

男爵府

happybaby0607 發表於 19-3-2 20:15
其實呢...係求解,不是求罵,積返d口德吧!

你想聽嘅答案:
你無揀錯,繼續供,總會攞得番本金!

首頁

尾頁

跳至